Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Test outdoor winterjassen 2018

Licht, compact en toch warm

Je ziet ze steeds vaker: puffs, (dunne) isolatiejacks. Niet alleen populair bij buitensporters, want ze zijn ook fijn tijdens een wandeling of bij je dagelijkse activiteiten. Ze zijn warm, sportief, licht en héél klein in te pakken. Bovendien zijn ze volledig winddicht, zeer comfortabel en bieden ze volop bewegingsvrijheid. Welk isolatiejack komt als beste uit de test?

Relatief dunne isolatiejacks of puffs zijn populair, en niet alleen bij buitensporters. Kijk maar eens rond bij de sportvelden. Door de buitensporter worden ze als buitenlaag of als tussenlaag gedragen. Dat laatste doe je wanneer het gaat regenen (er gaat dan een hardshell overheen) of wanneer de ­isolatie toch tekort mocht schieten. Bij dit type jack draait alles om het vasthouden van zoveel mogelijk lucht voor de zo noodzakelijke isolatie. Gecombineerd met een zo klein mogelijk pakformaat en zo laag mogelijk gewicht.

Dons, kunstvezel of wol?

Voor de vulling kun je kiezen tussen kunstvezel, dons en, na wat zoeken, wol. Een voordeel van dons is het grotere temperatuurbereik (minder snel te warm of te koud, dus comfortabeler) en het iets kleinere pakvolume. Nadeel is dat dons niet altijd even diervriendelijk verkregen is. Geef je toch de voorkeur aan dons, let er dan op dat je jas een RDS-keurmerk heeft. De belangrijkste voordelen van kunstvezels zijn de lagere prijs en de betere isolatie onder vochtige omstandigheden. ­Omdat over deze jacks bij serieuze neerslag echter altijd een regenjas wordt aangetrokken, speelt vocht geen belangrijke rol. Alle jacks zijn volledig winddicht. Ook blijkt tijdens de test al snel dat de verschillen in pakvolume, en in iets mindere mate gewicht, ­gering zijn. Tot slot zijn alle jacks ­zowel in dames- als in herenuitvoering verkrijgbaar, en de meeste jacks eveneens met, of juist zonder capuchon.

Hoe getest?

Alle jacks zijn door meerdere personen getest op gebruiks- en draagcomfort. Verder zijn ze zo klein mogelijk gecomprimeerd en gewogen en werd de buitenstof getest op afparelen: ­rollen waterdruppels (licht buitje) goed van de buitenstof af, of trekken ze er meteen in? Tot slot is de isolatie van de jacks met behulp van zogenaamde thermologgers (knoopcellen die temperatuurverloop registreren en die via de computer kunnen worden uitgelezen) gemeten in de koelcel bij Zwerfkei in Woerden. De testredacteur verbleef met ieder testjack (en met een goed boek) bij 50 graden onder nul gedurende 10 minuten in de koelcel. Na afloop werd uitgelezen hoeveel ­graden de temperatuur direct op het bovenlichaam bij ieder jack gedurende deze tien minuten was gezakt.

Conclusie

De testwinnaar is de Micro Puff Hoody van Patagonia. Dit jack is zowel lekker warm als goed comprimeerbaar en licht, waardoor het uitstekend als buiten- én als tussenlaag ­gedragen kan worden. De vulling van kunstvezels zorgt ervoor dat het qua prijs prima kan concurreren met de donsgevulde jacks van Arc’Teryx en Rab, die eveneens hoog scoren. De verschillende ­vullingen (kunstvezel, dons of wol) doen qua prestaties trouwens niet echt voor elkaar onder. Ook op afparelen scoorde geen enkel jack een onvoldoende. En op het jack van ­Columbia na blijken alle jacks goed ­comprimeerbaar te zijn, al zijn ze niet ­allemaal even licht. Een interessant jack blijkt tot slot het ­Ventrix Jacket van The North Face: als enige weet die ­warmte-isolatie effectief te combineren met enige ventilatie.

Testdetails

Hieronder vind je de testdetails per jack. De waarderingen lopen van 1 t/m 5, waarbij 1 slecht is en 5 uitstekend.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.