Test outdoor winterjassen 2018

Licht, compact en toch warm

Je ziet ze steeds vaker: puffs, (dunne) isolatiejacks. Niet alleen populair bij buitensporters, want ze zijn ook fijn tijdens een wandeling of bij je dagelijkse activiteiten. Ze zijn warm, sportief, licht en héél klein in te pakken. Bovendien zijn ze volledig winddicht, zeer comfortabel en bieden ze volop bewegingsvrijheid. Welk isolatiejack komt als beste uit de test?

Relatief dunne isolatiejacks of puffs zijn populair, en niet alleen bij buitensporters. Kijk maar eens rond bij de sportvelden. Door de buitensporter worden ze als buitenlaag of als tussenlaag gedragen. Dat laatste doe je wanneer het gaat regenen (er gaat dan een hardshell overheen) of wanneer de ­isolatie toch tekort mocht schieten. Bij dit type jack draait alles om het vasthouden van zoveel mogelijk lucht voor de zo noodzakelijke isolatie. Gecombineerd met een zo klein mogelijk pakformaat en zo laag mogelijk gewicht.

Dons, kunstvezel of wol?

Voor de vulling kun je kiezen tussen kunstvezel, dons en, na wat zoeken, wol. Een voordeel van dons is het grotere temperatuurbereik (minder snel te warm of te koud, dus comfortabeler) en het iets kleinere pakvolume. Nadeel is dat dons niet altijd even diervriendelijk verkregen is. Geef je toch de voorkeur aan dons, let er dan op dat je jas een RDS-keurmerk heeft. De belangrijkste voordelen van kunstvezels zijn de lagere prijs en de betere isolatie onder vochtige omstandigheden. ­Omdat over deze jacks bij serieuze neerslag echter altijd een regenjas wordt aangetrokken, speelt vocht geen belangrijke rol. Alle jacks zijn volledig winddicht. Ook blijkt tijdens de test al snel dat de verschillen in pakvolume, en in iets mindere mate gewicht, ­gering zijn. Tot slot zijn alle jacks ­zowel in dames- als in herenuitvoering verkrijgbaar, en de meeste jacks eveneens met, of juist zonder capuchon.

Hoe getest?

Alle jacks zijn door meerdere personen getest op gebruiks- en draagcomfort. Verder zijn ze zo klein mogelijk gecomprimeerd en gewogen en werd de buitenstof getest op afparelen: ­rollen waterdruppels (licht buitje) goed van de buitenstof af, of trekken ze er meteen in? Tot slot is de isolatie van de jacks met behulp van zogenaamde thermologgers (knoopcellen die temperatuurverloop registreren en die via de computer kunnen worden uitgelezen) gemeten in de koelcel bij Zwerfkei in Woerden. De testredacteur verbleef met ieder testjack (en met een goed boek) bij 50 graden onder nul gedurende 10 minuten in de koelcel. Na afloop werd uitgelezen hoeveel ­graden de temperatuur direct op het bovenlichaam bij ieder jack gedurende deze tien minuten was gezakt.

Conclusie

De testwinnaar is de Micro Puff Hoody van Patagonia. Dit jack is zowel lekker warm als goed comprimeerbaar en licht, waardoor het uitstekend als buiten- én als tussenlaag ­gedragen kan worden. De vulling van kunstvezels zorgt ervoor dat het qua prijs prima kan concurreren met de donsgevulde jacks van Arc’Teryx en Rab, die eveneens hoog scoren. De verschillende ­vullingen (kunstvezel, dons of wol) doen qua prestaties trouwens niet echt voor elkaar onder. Ook op afparelen scoorde geen enkel jack een onvoldoende. En op het jack van ­Columbia na blijken alle jacks goed ­comprimeerbaar te zijn, al zijn ze niet ­allemaal even licht. Een interessant jack blijkt tot slot het ­Ventrix Jacket van The North Face: als enige weet die ­warmte-isolatie effectief te combineren met enige ventilatie.

Testdetails

Hieronder vind je de testdetails per jack. De waarderingen lopen van 1 t/m 5, waarbij 1 slecht is en 5 uitstekend.

Prijs: € 329,95
Buitenlaag: 100% gerecycled polyester
Vulling: 100% gerecycled polyester (G-Loft Supreme)
Wasvoorschrift: 40 °C, niet in droger
Details: 2 steekzakken met rits (waarvan 1 tevens opbergzak voor het jack), elastische manchetten en zoom, hoofdrits met twee runners, capuchon.
In de praktijk: dit winddichte jack voelt warm aan. Sluit goed aan rond de hals, mogelijk wat plakkerig wanneer het direct op de blote arm wordt gedragen. Isoleert ook onder vochtige omstandigheden. De capuchon is niet verstelbaar.
Gewicht: 3 uit 5 (445 gram)
Pakmaat: 4 uit 5 (16x13 cm)
Isolatie: 3 uit 5 (-4 °C/10 minuten)
Afparelen: 3,5 uit 5
Conclusie: duurzaam geproduceerd, PFC-vrij isolatiejack. Lekker warm en prima te comprimeren. Mooi afgewerkt, ook in damesuitvoering.

PLUS:
+ fijn pakformaat
MIN:
- waterdruppels trekken een beetje in de buitenstof

WAARDERING: 3,5 uit 5

Meer informatie op www.fjallraven.nl.

 

Prijs: € 320,-
Buitenlaag: 100% nylon
Vulling: 800 cuin ganzendons
(Q-Shield Down)
Wasvoorschrift: 30°C, mag in droger
Details: 2 steekzakken met rits
(waarvan rechter tevens opbergzak voor jack), elastische manchetten, zoom met aantrekelastiek, capuchon.
In de praktijk: winddicht en héél licht. Een relatief strakke, atletische pasvorm met een goed aansluitende kraag. De capuchon is niet verstelbaar maar de elastische rand sluit goed aan. Voor­behandeld waterafwijzend dons, waardoor het jack ook onder vochtige omstandigheden nog lang blijft isoleren.
Gewicht: 5 uit 5 (224 gram)
Pakmaat: 4 uit 5 (18x11 cm)
Isolatie: 3 uit 5 (-4 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: de Ghost Whisperer van Mountain Hardwear is een relatief dun, licht en atletisch donsjack dat niet snel te warm is. Laat zich daarom onder uiteenlopende omstandigheden comfortabel dragen. Keerzijde is dat de isolatiewaarde iets eerder terug loopt bij lage temperaturen. Ook in damesuitvoering en/of zonder vaste capuchon.

PLUS:
+ extreem licht en compact
+ goed draagbaar onder een regenjack
MIN:
- geen

WAARDERING: 4 uit 5

Meer informatie op www.mountainhardwear.com.

Prijs: € 300,-
Buitenlaag: 100% nylon (Pertex Quantum GL)
Vulling: 850 cuin hydrofoob ganzendons
Wasvoorschrift: 30°C, mag in droger
Details: 2 steekzakken met rits, elastische manchetten, zoom met aantrekelastiek, hoofdrits met achterflap, ­capuchon met klep, los opbergzakje.
In de praktijk: een licht, zeer warm en volledig winddicht donsjack. Goed instelbare capuchon en fijne afsluitende kraag. Beetje een dekbedgevoel.
Gewicht: 4 uit 5 (382 gram)
Pakmaat: 4 uit 5 (15x15 cm)
Isolatie: 5 uit 5 (-2 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: zalig warm, licht en goed comprimeerbaar jack. Echter eerder een compleet donsjack dan een isolatielaag die ook onder een regenjack gedragen kan worden, want het geheel wordt dan erg volumineus. RDS-gecertificeerd dons (Responsible Down Standard), ook in damesversie.

PLUS:
+ heel warm
+ fijn gewicht
+ goed comprimeerbaar
MIN:
- volumineus onder regenjack

WAARDERING: 4,5 uit 5

Meer informatie op www.rab.equipment.uk.

Prijs: € 200,-
Buitenlaag: 100% nylon (Pertex ­Quantum)
Vulling: 100% gerecycled polyester (QuadFusion)
Wasvoorschrift: 40 °C, mag in droger
Details: 2 steekzakken met rits (waarvan 1 tevens opbergzak voor het jack), 1 borstzak met rits, elastische manchetten en zoom, Polartec Powerstretch inzet bij de schouders.
In de praktijk: warm en winddicht jack met een zeer goed aansluitende kraag. Voelt aan de binnenkant relatief minder snel plakkerig aan, isoleert ook onder vochtige omstandigheden.
Gewicht: 4 uit 5 (399 gram)
Pakmaat: 3 uit 5 (20x12 cm)
Isolatie: 3 uit 5 (-4 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: een redelijk compact en licht isolatiejack. De isolatie zou voor een jack van 400 gram wellicht iets ­beter kunnen, en de kunstvezelvulling geeft de mouwen van het jack een wat hoekige vorm. Milieuvriendelijk geproduceerd (Bluesign-label, PFC-vrij), ook in damesuitvoering en/of met vaste capuchon.

PLUS:
+ licht
+ niet duur
MIN:
- vulling een beetje stug

WAARDERING: 3,5 uit 5

 

Bestellen:

Haglofs Essens Mimic Jacket Men (€ 199,95)
Haglofs Essens Mimic Hood Men (€ 239,95)

Meer informatie op www.haglofs.com.

Prijs: € 220,-
Buitenlaag: 92% nylon, 8% elastaan
Vulling: 100% polyester
Wasvoorschrift: 40°C, mag in droger
Details: 2 met fleece gevoerde ­steekzakken met rits, 1 borstzak met rits (tevens opbergzak voor het jack), elastische manchetten, aantrekelastiek in zoom, verstevigde onderarmen.
In de praktijk: ook bij dit winddichte, warme jack blijft de vulling goed op zijn plaats. Bijzonder bij dit zeer goed isolerende jack is de relatief goede ventilatie: via zeer kleine ventilatiegaten die open- en dichtgaan op basis van beweging en inspanning wordt overtollige warmte afgevoerd wanneer noodzakelijk. Isoleert ook onder vochtige omstandigheden.
Gewicht: 3 uit 5 (430 gram)
Pakmaat: 3 uit 5 (18x14 cm)
Isolatie: 5 uit 5 (-1,5 °C/10 minuten)
Afparelen: 5 uit 5
Conclusie: Dit jack levert de beste combinatie van maximale warmte en extra ventilatie. Draagt daarom heel prettig en blijft desondanks relatief betaalbaar. Op de combinatie van ­gewicht en pakvolume scoort het jack gemiddeld. Ook in damesuitvoering en/of met vaste capuchon.

PLUS:
+ isoleert uitstekend
+ ventileert relatief goed
+ druppels rollen uitstekend af
MIN:
- gewicht/pakvolume kan beter

WAARDERING: 4 uit 5

Meer informatie op www.thenorthface.com.

Prijs: € 175,-
Buitenlaag: 100% nylon (Pertex Quantum)
Vulling: 100% polyester (Primaloft Silver Eco)
Wasvoorschrift: 30 °C, mag in droger
Details: 2 steekzakken met rits (waarvan 1 tevens opbergzak voor het jack), elastische manchetten, aantrekelastiek in de zoom, capuchon, stretchinzet ­onder de oksels.
In de praktijk: licht en soepel ­winddicht jack met niet verstelbare ­capuchon. Isoleert goed onder ­vochtige omstandigheden. De vulling kan niet schuiven.
Gewicht: 4 uit 5 (322 gram)
Pakmaat: 5 uit 5 (13x13 cm)
Isolatie: 3 uit 5 (-3,5 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: een fijn en licht jack zonder echt minpunten. Ook in damesuitvoering. Vaude let sterk op milieuvriendelijke productiemethoden en goede arbeidsomstandigheden (Bluesign-, Green Shape- en Fair Wear Foundation-labels).

PLUS:
+ heel compact
+ licht
+ niet duur
MIN:
- geen

WAARDERING: 4 uit 5

Meer informatie op www.vaude.nl.

Prijs: € 400,-
Buitenlaag: 100% nylon (Arato 10)
Vulling: 850 cuin ganzendons + 100% polyester (schouders, onder de kin, onderarmen)
Wasvoorschrift: 40 °C, mag in droger
Details: 2 steekzakken met rits, 1 borstzak (waarin los opbergzakje voor jack) met rits, elastische manchetten, aantrekelastiek in zoom, in de nek instelbare capuchon.
In de praktijk: slim geplaatste kunstvezelvulling (bij de schouders, onder de kin en bij de onderarmen) die de donsisolatie minder kwetsbaar maakt onder vochtige omstandigheden. Goed aansluitende kraag en capuchon, lekker warm, winddicht.
Gewicht: 4 uit 5 (335 gram)
Pakmaat: 4 uit 5  (18x15 cm)
Isolatie: 5 uit 5   (-2,5 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: zalig warm, licht en goed comprimeerbaar jack. Kan nog net ­onder een regenjack worden gedragen, maar zeker ook als los donsjack. Ook in damesuitvoering en/of zonder vaste capuchon.

PLUS:
+ isoleert goed
+ fijn gewicht
+ goed comprimeerbaar
MIN:
- geen

WAARDERING: 4,5 uit 5

Meer informatie op www.arcteryx.com.

Prijs: € 129,95
Buitenlaag: 100% polyester
Vulling: synthetisch dons (100% polyester)
Wasvoorschrift: 30°C, mag in droger
Details: 2 met fleece gevoerde steekzakken met rits, 1 binnenzak met rits, elastische manchetten, aantrekelastiek in zoom, reflectielaag (Omni-Heat) aan de binnenkant.
Gewicht: 1 uit 5 (652 gram)
Pakmaat: 1 uit 5 (20x20 cm)
Isolatie: 5 uit 5 (-2 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: zeer warm jack voor een prima prijs. Kan echter niet klein worden opgevouwen en is ook niet echt licht. Ook in damesuitvoering, en/of met ­vaste capuchon.

PLUS:
+ isolatie
+ prijs
MIN:
- pakvolume
- pakgewicht

WAARDERING: 3 uit 5

Meer informatie op www.columbiasportswear.nl.

Prijs: € 230,-
Buitenlaag: 100% polyester
Vulling: 88% wol, 12% polyester ­(Alpinewool)
Wasvoorschrift: 30 °C, niet in ­droger
Details: 2 fleece-gevoerde steekzakken met rits, 1 borstzak met rits, elastische manchetten, aantrekelastiek in de zoom.
In de praktijk: ook bij dit zeer warme winddichte jack kan de vulling niet schuiven. Isoleert ook goed onder vochtige omstandigheden, kan plakkerig aanvoelen op de blote arm. Past helaas net niet in één van z’n eigen steekzakken.
Gewicht: 2 uit 5 (503 gram)
Pakmaat: 2 uit 5  (18x16 cm)
Isolatie: 5 uit 5 (-2 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5 
Conclusie: prettig draagbaar en zeer warm isolatiejack. Op de combinatie van gewicht en pakvolume echter relatief minder sterk. Milieuvriendelijk geproduceerd (Bluesign-label en PFC-vrij). Ook in damesuitvoering en/of met vaste capuchon.

PLUS:
+ zeer goede isolatie
+ gevoerde, warme steekzakken
MIN:
- niet zeer licht en compact

WAARDERING: 3,5 uit 5

Bestellen:

Mammut Runbold Advanced IN Hooded Jacket Men (€ 249,95)
Mammut Runbold IN Jacet Women (€ 229,95)

Meer informatie op www.mammut.com.

Prijs: € 239,95
Buitenlaag: 100% nylon (Pertex ­Quantum Air)
Vulling: Merinoloft (88% Merinowol, 12% Polylactide)
Wasvoorschrift: 40 °C, niet in droger
Details: 2 steekzakken met rits, 1 binnenzak met rits (tevens opbergzak voor het jack), elastische manchetten en zoom.
In de praktijk: volledig winddicht en comfortabel warm. Draagt lekker licht en de hoge kraag sluit goed aan rond de hals. Isoleert ook goed onder vochtige omstandigheden. De voering neemt bij inspanning nauwelijks transpiratievocht op.
Gewicht: 4 uit 5 (330 gram)
Pakmaat: 2 uit 5 (20x15 cm)
Isolatie: 3 uit 5 (-4 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: sterkste eigenschap van dit isolatiejack is de isolatie bij een relatief gering gewicht. Verder is Merinowol een natuurproduct en polylactide een zogenaamde bioplastic. Die worden ook gebruikt als bijvoorbeeld een milieuvriendelijke omslag om tijdschriften. Ook in damesuitvoering en/of met vaste capuchon.

PLUS:
+licht
MIN:
- relatief minder compact

WAARDERING: 3,5 uit 5

Meer informatie op www.icebreaker.com.

Prijs: € 239,95
Buitenlaag: 100% nylon (Pertex Quantum)
Vulling: 700 cuin ganzendons
Wasvoorschrift: 40 °C, mag in ­droger
Details: 2 steekzakken met rits ­(waarvan linker tevens opbergzak voor jack), elastische manchetten en zoom, hoofdrits met achterflap, ­zachte ­nekvoering.
In de praktijk: comfortabel warm en winddicht isolatiejack. Atletische pasvorm en goed aansluitende kraag. De zachte nekvoering voorkomt dat de binnenkant daar bij transpiratie gaat plakken.
Gewicht: 4 uit 5 (346 gram)
Pakmaat: 4 uit 5 (22x9 cm)
Isolatie: 4 uit 5 (-3 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: relatief strak aansluitend, goed isolerend, licht en compact donsjack. Waar voor je geld. Gevuld met RDS-gecertificeerd (Responsible Down Standard) dons van hoge ­kwaliteit. Ook in damesuitvoering.

PLUS:
+ nette donsprijs
MIN:
- geen

WAARDERING: 4 uit 5

Meer informatie op www.bergans.com.

Prijs: € 280,-
Buitenlaag: 100% nylon (Pertex ­Quantum)
Vulling: 100% polyester (Pluma Fill)
Wasvoorschrift: 40 °C, mag in droger
Details: 2 steekzakken met rits (waarin linker tevens opbergzak voor jack), 2 royale binnenzakken zonder afsluiting, elastische manchetten en zoom, ­capuchon.
In de praktijk: draagt warm en licht. De ­kunstvezelvulling blijft ook isoleren onder vochtige omstandigheden. Goed aansluitende kraag. De ­capuchon is niet verstelbaar maar de elastische rand sluit goed aan rond het gezicht.
Gewicht: 5 uit 5 (270 gram)
Pakmaat: 5 uit 5 (14x13 cm)
Isolatie: 4 uit 5 (-3 °C/10 minuten)
Afparelen: 4 uit 5
Conclusie: De Patagonia Micro Puff Hoody houdt het ideale midden tussen enerzijds laag gewicht en minimaal pakvolume, en anderzijds voldoende ­isolatie. Dat is een fraai resultaat voor een kunst­vezelgevuld jack. Het jack blijkt overigens deels doorgestikt (waarschijnlijk om de isolerende vulling op zijn plaats te houden), wat vrijwel zeker ten koste is gegaan van de isolatiewaarde. Ook in damesuitvoering en/of zonder vaste capuchon.

PLUS:
+ pakmaat
+ gewicht
MIN:
- doorgestikt
WAARDERING: 4,5 uit 5

Meer informatie op www.patagonia.com.

Speciaal voor jou geselecteerd