De leukste stadswandelingen

Wat een stad!

In de winter is een stadswandeling precies wat je zoekt: beweging, beschutting, altijd iets te zien en voldoende leuke plekken om op te warmen. En waarom zou je zo’n wandelingetje niet doen met de kinderen? Zeven leuke stadswandelingen voor de koude maanden.

Route 1 - Alkmaar

5 km, Alkmaar, Noord-Holland

Wie denkt dat Alkmaar vooral een kitscherige kaasmarkt is voor drommen buitenlandse toeristen, zal aangenaam worden verrast. Statige grachten met evenzo voorname grachtenpanden, niet minder dan vierhonderd monumenten en een ruim aanbod van gezellige winkels. De wandeling voert je over de stadswallen waar de Spanjaarden staande werden gehouden, via de rosse buurt naar het epicentrum van de Hollandse kaas, de Waag.
Bekijk de stadswandeling

Route 2 - Met de blik op 2030

7 km, Middelburg, Zeeland

Middelburg heeft een historisch imago. Het schitterende laatgotische stadhuis, de imposante abdij en de Lange Jan bepalen tot op heden het beeld dat de gemiddelde bezoeker van de Zeeuwse hoofdstad heeft. Maar ook een oude stad gaat met zijn tijd mee en verrast met vooruitstrevende architectuur.
Bekijk de stadswandeling

Route 3 - Zaandam stadswandeling

4 km, Zaandam, Noord-Holland

Zaandam ligt in een van de oudste industriegebieden van Nederland. De laatste tien jaar is er veel aan gedaan om het centrum aantrekkelijker te maken. Dat zie je onmiddellijk aan de speelse gebouwen die teruggrijpen op de oude Zaanse bouwstijl. Overal in het centrum, in oude en in nieuwe huizen, kom je cafeetjes tegen en winkeltjes met Zaanse spulletjes.
Bekijk de stadswandeling

Route 4 - Ootmarsum

2 km, Ootmarsum, Overijssel

Prachtige vakwerkhuizen, onverwachte pleintjes, bochtige straatjes en een imposante kerk in het midden: wie Ootmarsum bezoekt, waant zich in lang vervlogen tijden. Het stadje is een sfeervol decor voor tal van galerieën én voor de vele kunstwerken op straat. Vandaar dat Ootmarsum ook wel ‘kunststad van het oosten’ wordt genoemd.
Bekijk de stadswandeling

Route 5 - Den Bosch stadswandeling

4 km, Den Bosch, Noord-Brabant

'Dat gaat naar Den Bosch toe, Zoete lieve Gerritje', is het begin van een volksliedje over een struikrover, misschien. We lopen straks langs het beeld van Gerritje. Daarvoor en daarna speuren we in elk hoekje van de Bossche binnenstad naar mooie, leuke plekjes. 's-Hertogenbosch is een van de oudste steden in Nederland. Hier vind je prachtige huizen, gezellige straatjes, vestingwerken, heel veel cafés en leuke winkels.
Bekijk de stadswandeling

Route 6 - Appingedam

3 km, Appingedam, Groningen

Ooit was Appingedam een bloeiende handels- en vestingsstad. Nu wandel je door een sfeervol stadje dat - met enige  fantasie - 'Het Venetië van het Noorden' wordt genoemd. Dwalend door nauwe straten, over smalle bruggetjes, langs monumentale panden, gezellige winkels en sfeervolle cafés wordt al snel duidelijk waaraan Appingedam deze charmante bijnaam te danken heeft.
Bekijk de stadswandeling

Route 7 - Dordrecht

5 km, Dordrecht, Zuid-Holland

Hoewel je het nu niet meer zou zeggen, was Dordrecht ooit de belangrijkste stad van Holland. In 1220 was het zelfs de eerste Nederlandse stad die stadsrechten kreeg. Ook werd hier de eerste aanzet gegeven voor het Nederland zoals we dat nu kennen: tijdens een geheime vergadering in Het Hof kwamen twaalf steden overeen gezamenlijk tegen de Spaanse overheersing te strijden. Maar bovenal is Dordrecht een heerlijke wandelstad met een imposant rivierfront.
Bekijk de stadswandeling

Dit vind je het misschien ook interessant:

Frisse winterwandelingen
Wandel langs de mooiste kastelen
De mooiste natuurgebieden in Nederland

Speciaal voor jou geselecteerd