Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Een glooiend landschap, kabbelende riviertjes, mooie vergezichten en machtig mooie landhuizen en kastelen. De Sallandse Heuvelrug in Overijssel heeft het allemaal. Dat vraagt natuurlijk om mooie wandelingen en fietstochten door de natuur.

Van heide tot bos

Dit nationaal park is 35 km2 groot, dus je raakt hier niet snel uitgekeken. Komt ook door de afwisselende natuur, van bossen met naaldbomen tot heidevelden en ‘bergen’. Ja echt, de Sallandse Heuvelrug heeft er zelfs meerdere. De Archemerberg is als enige niet bebost, waardoor je vanaf de top een adembene­mend vergezicht hebt over Salland, Twente en het dal van de Vecht. Heb niet te ‘hoge’ verwachtingen van deze berg, want die hoogte is namelijk 78 meter. De heide is op haar mooist aan het einde van de zomer, want dan kleurt ze paars, paarser, paarst.

Dieren spotten

De hei zit vol insecten en daar smullen de korhoenkuikens maar wat graag van. De korhoen is een zeldzaam exemplaar in Nederland, maar op de Sallandse Heuvelrug komt hij gelukkig nog voor. En zo fladderen er nog 75 vogelsoorten in het rond. Roofvogels als wespendief en havik laten hier flink van zich horen. Maar er zijn nog zoveel meer kleine bewoners in dit gebied. Schrik niet als er zomaar een steenmarter, bunzing, das, wezel of een hermelijn voor je neus wegspringt. Of wat dacht je van een ree of een vos? En wist je dat hier zelfs slangen zijn? Sissen betekent: afstand houden alsjeblieft. Blijf dus op de paden lopen, dan is iedereen blij.

Wandelend, fietsend of met de auto

Zoals je leest valt er hier genoeg te ontdekken. De afwisselende wandelroute Rollende Heuvels leidt je langs een hele kudde schapen (wel 600!), stokoude jeneverbesstuiken, grillige eiken en witte berken. Maar ook wacht je een pittige klim de Haarlerberg op. Tijdens de fietstocht Rechterenroute word je getrakteerd op het oudste stadje van Salland (Ommen), het oude dennenbos Het Zand en via de twee hoogste bergen (de Archemerberg en de Lemelerberg) naar Kasteel Rechteren en het slot Het Laer. In de herfst en de winter is het stiekem wel fijn om in de auto te blijven zitten en tóch wat te zien. Volg de mooie Sallandroute, dan kom je meteen ook langs gezellige plaatsjes zoals Dalfsen.

Activiteiten voor de hele familie

Kinderen, ouders en opa’s en oma’s vinden het maar wat spannend om op bossafari te gaan (21 juli 2020 - 19 oktober 2020). Tijdens een korte ontdekkingstocht over de Sallandse Heuvelrug laat een gids je van alles ruiken, proeven, zien en horen tijdens leuke activiteiten. Ook vogels spotten is een hele belevenis, want welke vogel hoor je nou eigenlijk, daar in de verte? Een gids vertelt je tijdens de tocht welke soorten hier wonen, en welke sporen ze achterlaten. Ook leuk: het Speelbospad met op de route uitdagende speelobjecten en –toestellen. De eekhoorntjes wijzen je de weg. Zijn jullie de Holterberg opgeklommen? Dan wacht je een groot dagrecreatieterrein met speelweiden, zandbak, schommels en sprokkelhout om je eigen hut mee te bouwen. Natuurmuseum Holterberg mag je zeker niet overslaan, want stiekem leer je de natuur hier pas écht kennen. Met meer dan 1.000 dieren, waaronder de enige aap in Europa en de grootste zangvogel van Nederland.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

Bij ANWB Gastvrijpunten kun je terecht voor wat lekkers, een sanitaire stop of het opladen van de fietsaccu. Lees meer over ANWB Gastvrij

Misschien vind je dit ook interessant:

Podcast Verborgen Verhalen: goudkoorts op de Sallandse Heuvelrug