Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Struinen door de Brabantse Sahara

De grootste levende stuifzandgebieden van West-Europa liggen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. De Brabantse Sahara is een woest, stoer en droog gebied waar je je even in een andere wereld waant. Qua landschap en qua temperatuurverschillen. In de zomer kan het verschil tussen dag en nacht wel 40 graden zijn.

Vaak moet je netjes op de wandelpaden blijven en is het ten strengste verboden zelf een route uit te stippelen. In De Loonse en Drunense Duinen niet. Je mag (bijna) overal struinen op de enorme vlakte stuifzand. Op een hoge zandrug ligt nu een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. In de Brabantse Sahara waait het stuifzand vrij rond.

Kijk ook goed naar beneden, want misschien zie je wel de groene zandloopkever. Dit beestje is met zijn ca. 8,5 km/uur de snelste sprinter ter wereld! Relatief dan, namelijk 125 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde. Ook het grootste roofdier van Nederland woont in dit park. De 100 dassen wonen in burchten met meerdere ingangen. Helaas zijn ze schuw, dus je zult ze niet gauw tegen het lijf lopen.

Praktische informatie

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (oppervlakte 3.400 hectare). Het park wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Bezoekerscentrum Oisterwijk
Van Tienhovenlaan 4
5062 SK Oisterwijk

Activiteiten

  • Natuurbelevingstochten
  • Op pad met de boswachter
  • Stiltewandelingen
  • Speurtochten

Kijk voor alle activiteiten op de website van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Nog een leuk weetje: De Efteling ligt aan de westkant van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

Dieren

In het park leven dassen, zandloopkevers, vleermuizen, buizerds en hagedissen.

Highlights

  • Grootste levende stuifzandgebieden van West-Europa
  • Grootste roofdier van Nederland
  • Zandduinen
  • Struinen op de enorme vlakte stuifzand. (Let op: er is één afgesloten stuk natuurreservaat en door de heide mag je niet struinen).

Honden

Honden mogen los op de loslooproute of in het speciale losloopgebied.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

In de Loonse en Drunense Duinen zelf ligt ook een aantal restaurants zoals Bosch en Duin, De Rustende Jager, De Roestelberg en De Drie Linden.

Routes


Fotografie: Geurt Besselink

Speciaal voor jou geselecteerd