Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het mooiste van 3 werelden: natuur, kunst en cultuur

Oogstrelende natuur en ontmoetingen met wilde dieren, maar ook: Vincent Van Gogh, architectonische hoogstandjes en verrassende verhalen. In het Nationale Park De Hoge Veluwe komen natuur, kunst en cultuur op een prachtige manier samen.

Fietsen en wandelen op de Veluwe

Met de gratis witte fietsen kun je het park ontdekken, maar natuurlijk kun je ook je eigen fiets meenemen. Fietsen is een relaxte manier om het enorme park van dichtbij te bewonderen. Deze fietsroute neemt je mee opDe gortdroge stuifzandheuvels van De Pollen, waar de wind het landschap keer op keer verandert. De natte en droge hei van het Deelense Veld, woest en ledig zo ver het oog reikt. En natuurlijk de uitgestrekte loof- en naaldbossen, die voor beschutting zorgen bij felle zon of stevige wind. Dankzij maar liefst 40 kilometer aan fietspaden kun je deze landschappen in alle rust op je laten inwerken. Bang voor een pittige klim? Niet nodig. Dit deel van de Veluwe kent geen steile hellingen. Het landschap heuvelt licht ‒ precies genoeg voor mooie panorama's ‒ maar is goed te doen als je een redelijke conditie hebt, of met een elektrische fiets. Het park leent zich ook uitstekend om te voet te ontdekken. De wandelroute De Hoge Veluwe (9km) neemt je o.a. mee langs een wildobservatieplaats en Lange Laan, een van de meest monumentale bospaden van ons land wat vooral een aanrader is in de herfst dankzij de beuken en eikenbomen aan weerszijden van het pad.

De natuur: heide en stuifzand

Eigenlijk is het Nationale Park De Hoge Veluwe een soort landschapsmuseum: hier kun je genieten van de Veluwe zoals het was in de 19e eeuw. De tijd van grote schaapskuddes op de hei, stuivend zand, uitgestrekte wouden en weinig mensen. Dat alles is er nog steeds, maar nu met een hek eromheen; je betaalt entree om dit nationale park te kunnen bezoeken. Hoe dat komt? Ooit was dit deel van de Veluwe het domein van het schatrijke echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Zij kochten stukjes Veluwe op tot er één groot natuurgebied ontstond. Lekker rustig en ideaal voor de jacht, de grote passie van manlief. Naast oer-Nederlands wild zoals edelhert, wild zwijn en ree liet Anton ook moeflons uitzetten, een soort schaap met enorme krulhorens, afkomstig van Sardinië en Corsica. Ondertussen hield Helene zich bezig met het verzamelen van moderne kunst, van Vincent van Gogh tot Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Deze indrukwekkende collectie kun je nog altijd bewonderen in het park, in het Kröller-Müller Museum. Een ander hoogtepunt is het landgoed dat het echtpaar er liet bouwen, jachthuis Sint Hubertus en het parklandschap eromheen. Het landhuis werd ontworpen en tot in detail ingericht door de beroemde Nederlandse architect H.P. Berlage. Toen het zakelijk minder goed ging met de Kröller-Müllers kwam het landgoed in handen van de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit is nog steeds een onafhankelijke stichting, vandaar dus dat hek eromheen.

Natuur of park?

Om het landschap in het nationaal park te behouden zoals dat nu is, wordt de natuur actief beheerd. Stuifzand en heide verdwijnen als je de natuur haar gang laat gaan en dat is niet de bedoeling. Door de verschillende  landschappen komen er veel zeldzame planten en dieren voor. De gladde slang, het gentiaanblauwtje, de heikikker en de tapuit, maar ook de 'Big Four' van het park: edelhert, wild zwijn, moeflon en ree.

Struinen in de natuur

Wil je graag dieren en zeldzame planten zien? Ga eens mee met de boswachter! Die weet alles over de bewoners van het park. Tijdens een excursie heb je meer kans om bijzondere dieren en planten te zien. Of ga met een iPad (te huur) op pad en speel The Nature Game, een avontuurlijke ontdekkingsreis van 2 kilometer. De ANWB heeft ook een mooie wandelroute vanaf de ingang Hoenderloo: De Hoge Veluwe.

Bezienswaardigheden

Her en der op het park liggen monumentjes. Maak er een bingo-zoektocht voor de kinderen! Een greep:
•    Pomphuisje (watertoren)
•    Kleine Brug (H.P. Berlage)
•    Orientatietafel (Stenentafel)
•    President Steijnbank
•    Grafteken Schufterl
Wat een naam! Wie was dat? Schufterl betekent boefje, zo heette de favoriete teckel van de familie. Dit monumentje staat bij zijn laatste rustplaats.

Hapje en drankje

Zo'n groot park, dat maakt hongerig. Uitgebreid dineren kan in het restaurant in het Park Paviljoen (uitgebreide menukaart). In de Theekoepel en bij Theehuis De Kemperberg kun je terecht voor een snack, zoals drankjes, ijs en tussendoortjes. In de Parkwinkel of de foodcontainer op het Marchantplein kun je een picknickpakket kopen. Buiten het park vind je nog veel meer, vlakbij de ingangen in Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

Paar daagjes weg op de Veluwe

Excursies in de uitgestrekte natuur, de kunstwerken in het museum Kröller-Müller, een rondleiding door jachthuis Sint-Hubertus en de wereld ondergronds in het Museonder: dat gaat nooit allemaal lukken in één dag. Maak er een korte (kampeer)vakantie van! Als je via de ingang Hoenderloo het park oprijdt, kom je langs de natuurcamping van het Nationale Park. In de directe omgeving zijn nog veel meer campings, recreatieparken, hotels en B&B's.

Uitjes in de omgeving

Je bent op de immens grote Veluwe, dus aan natuur geen gebrek. Bezoek de zandverstuivingen bij Radio Kootwijk, of de grillige heuvels van de Posbank. Interessant én mooi: de Ginkelse Heide bij Ede, waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de geallieerde troepen landden op de uitgestrekte hei. Ieder jaar in september worden deze luchtlandingen herdacht. In 1944 luidden ze de Slag om Arnhem in, een weken durende veldslag tussen de Duitse bezetter en de geallieerde troepen die ontelbare levens kostte. Nu zie je op deze plek heuvelende heidevelden en kalm grazende kuddes schapen. Wat een contrast...

Ook in deze omgeving:

Praktische info

Honden mogen aangelijnd mee het park in. Het park heeft 3 ingangen:

  • Ingang Hoenderloo, Houtkampweg 13 in Hoenderloo (bij navigatie, kies voor Gemeente Apeldoorn)
  • Ingang Schaarsbergen, Koningsweg 17 in Schaarsbergen
  • Ingang Otterlo, Houtkampweg 9 in Otterlo

Het Bezoekerscentrum en de musea liggen het dichtst bij Otterlo. Dat is dan ook de drukste ingang. Kies liever een andere ingang als dat enigszins bij je plannen past. Tickets voor het park met ledenvoordeel koop je via Land van ANWB.

Fietsen huren

De beroemde witte fietsen van De Hoge Veluwe kun je gratis gebruiken. Een witte fiets haal je op bij een van de ingangen (Hoenderloo, Otterlo of Schaarsbergen), bij het Marchantplein, het Kröller-Müller Museum of bij Jachthuis Sint Hubertus. 
Er zijn ook huurfietsen voor mensen met speciale wensen, zoals (familie)tandems, bakfietsen en e-bikes. Voor mensen met een beperking zijn speciale fietsen kosteloos beschikbaar, denk aan rolstoelfietsen, tandems en (e-)driewielers. Je eigen fiets meenemen kan natuurlijk ook.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd