Nationaal Park De Maasduinen

Zandduinen, heide en bos langs de Maas

Wandelen in de duinen lijkt wat onwaarschijnlijk in Limburg, maar het kan echt. In Nationaal Park De Maasduinen kun je net zo goed struinen als langs de Nederlandse kust. Alleen het geruis van de zee ontbreekt, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de schoonheid van het gebied.

Voor de langste rivierduingordel van Nederland moet je in het noorden van Limburg zijn. De provincie telt drie Nationale Parken, waarvan dit langgerekte park op een hoge zandrug er een is. De geul tussen de Maas en de Duitse grens is ontstaan door eeuwenlang samenspel tussen water, wind en mens. Door uitschuringen gaf het water van de rivier het landschap vorm en de wind zorgde ervoor dat het zand tot duinen werden omgetoverd. De Maasduinen dankt zijn naam dan ook aan de rivierduinen.

Wil je die duinervaring in Limburg ervaren, ga dan naar Landgoed de Hamert, het bekendste deel van het park. Er zijn de mooiste vennen te zien. Trouwens zijn het Nederlandse landgeiten die nu worden ingezet voor begrazing. Je kunt ze zien in het Bergerbos.

Praktische informatie

Nationaal Park De Maasduinen (oppervlakte 4.200 hectare).

Bezoekerscentrum De Maasduinen
Bosbrasserie In de Sluis
Bosserheide 3e
5855 EA Well

Activiteiten

  • Speelbos
  • Lammetjesroute
  • Eddy Eend-route

Kijk voor leuke activiteiten op de website van Nationaal Park De Maasduinen.

Dieren

In het park kun je kraanvogel en Nederlandse landgeiten zien.

Highlights

  • Rivierduingordel
  • Rivierduinen
  • Vennengebied bij Landgoed de Hamert

Honden

Op aangewezen delen mogen honden los.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

Er zijn er diverse horecagelegenheden in het park. Deze kun je vinden in de legenda op de website van Nationaal Park De Maasduinen.

Routes

Speciaal voor jou geselecteerd