Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wordt stormschade vergoed?

Autoschade door extreem weer

Een boom op je auto of een aanrijding op een besneeuwde weg. Dekt je autoverzekering schade door extreem en onstuimig weer zoals storm?

Het is eigenlijk heel simpel. Je autoverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten als gevolg van hagelschade, stormschade of aanverwanten.

Extreem weer

Wat is extreem weer? Het KNMI verstaat hieronder ‘weer dat sterk afwijkt van de normale situatie en waar we last van hebben’. Denk aan buien en stormen met ondergelopen straten, vallende takken en blikseminslag als gevolg. Extreem weer komt steeds vaker voor, maar niet op alle fronten. Geert Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker bij het KMNI: ‘Het wordt steeds warmer: minder koudegolven en meer hittegolven. Sneeuw, ijzel en mist nemen af, maar het zal meer gaan regenen. Vooral de heftige zomerbuien nemen toe. Daardoor is er een toename van hagel, onweer en heftige regenval. Ook rukwinden tijdens deze buien komen vaker voor.’

Wat voor Nederland geldt, geldt ook voor de rest van Europa. Wel zijn sommige weertypes in andere landen van oudsher extremer. Van Oldenborgh: ‘In Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld zijn zomerbuien altijd al veel heftiger geweest. Daar kan rustig 150 mm regen in een uur vallen, terwijl we in Nederland 80 mm per uur al veel vinden.’ De verwachting is dat door de opwarming van de aarde Nederland ook steeds vaker Franse buien gaat krijgen. Nederland is nu dus nog mild wat betreft slecht weer en in het buitenland is de kans groter om schade op te lopen door extreem weer. Daarom is het goed om te weten dat je ook verzekerd bent, wanneer je auto in het buitenland door windhozen, hagelbuien of modderstromen schade oploopt. Mits je All Risk of Beperkt Casco verzekerd bent natuurlijk. Dus ben je op vakantie in Frankrijk en is je auto onder water gelopen tijdens die zomerbui, neem dan contact op met je autoverzekeraar.

Extreem weer: wat vergoedt je autoverzekering?

Dekking blik- en lakschade

Bij schade door extreem weer denk je al gauw aan blik- en lakschade. Dit kan zijn onstaan als gevolg van afgewaaide takken, dakpannen of lading van een andere weggebruiker. Deze schade wordt bij Beperkt Casco en All Risk door je autoverzekering vergoed. Maar ook waterschade bij een overstroming en ruitschade door bijvoorbeeld grote hagelstenen zijn gedekt. En loopt je auto schade op bij een ongeluk dat door het weer is veroorzaakt – je auto glijdt bijvoorbeeld door sneeuw tegen de vangrail –, dan kun je ook bij je autoverzekering aankloppen. Ben je alleen WA-verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten. Als de lading van je auto of aanhanger valt dan ben je aansprakelijk voor de schade.

Dekking ruitschade

Door extreem weer kan er ook sprake zijn van ruitschade. Ruitschade wordt niet vergoed bij een WA verzekering. Bij een WA verzekering met Beperkt en Volledig Casco wordt deze schade wel vergoed als de ruit gerepareerd moet worden. Bij vervanging van de ruit geldt een eigen risico, afhankelijk van de schadehersteller. Bij (ruit)schade door storm heb je geen verlies van schadevrije jaren.

Schade melden

Met een allriskverzekering zit je goed, maar check wel altijd de voorwaarden in je polis en let op de kleine lettertjes. Want de meeste verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld stormschade pas vanaf windkracht 7; dat zijn windstoten vanaf 50-60 km per uur. Wil je een claim indienen voor stormschade dan moet hieraan zijn voldaan. Het is dus belangrijk om het tijdstip van de schade zo goed mogelijk te noteren. Overigens spreekt het KNMI pas bij windkracht 9 van storm, dus die verzekeraars zijn nog best coulant. Je kunt ook te maken krijgen met een eigen risico, zoals bij het vervangen van een ruit. Wil je precies weten hoe het bij jouw verzekering zit? Sla dan je polis er eens op na.

Extreem weer: autoschade voorkomen

Het is fijn als je schade wordt vergoed, maar schade voorkomen is nóg fijner. Een paar tips:

  • Is er sprake van extreem weer? Blijf thuis. Misschien kun je je afspraak verzetten, thuiswerken of je boodschappen later doen.
  • Probeer je auto als het even kan overdekt te parkeren, bijvoorbeeld in een garage of carport.
  • Stormt het zo erg dat rijden gevaarlijk wordt? Ga dan aan de kant van de weg staan. Maar let op, parkeer niet op een parkeerplaats met bomen.
  • Vervoer je een lading in een aanhanger? Zorg er dan voor dat die goed vast zit. En controleer of de lading ook verzekerd is.
  • Blikseminslag? Je auto is een goede stroomgeleider, waardoor je binnen nauwelijks gevaar loopt. Voor de zekerheid na een blikseminslag geen metalen onderdelen in de auto aanraken en even wachten met uitstappen, zodat de lading kan worden afgevoerd. Kun je meteen van de schrik bekomen...

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.