Naar artikel

Bossen, duinen en heuvels

Ontdek de mooiste parels van Nederland op de fiets.

Fietsvakantie Nederland 

Geniet van een veelzijdige fietsvakantie in Nederland

Heerlijk, eropuit in eigen land. En welk vervoersmiddel past daar beter bij dan de oer-Hollandse fiets? Met een fietsvakantie door Nederland maak je kennis met de veelzijdige natuur van ons land. Van de Elfstedentocht op wielen tot de ongerepte bossen in Drenthe, van de duinen in Zeeland tot de Limburgse heuvels: je kunt alle kanten op. Van beginnersniveau tot gevorderden, met de fietsvakanties van de ANWB ontdek je de mooiste parels van Nederland.

Tips, inspiratie en informatie voor een fietsvakantie in Nederland

De mooiste bezienswaardigheden van Nederland 

Wie gek is op prachtige natuurgebieden en historische dorpen hoeft niet ver van huis te zoeken.

Paklijst voor je fietsvakantie 

Steuntje in de rug nodig bij het inpakken voor je fietsvakantie? Vink aan wat je wilt meenemen, print 'm uit met de knop onderaan de pagina en je weet zeker dat je niets meer vergeet!

De mooiste fietskampeerreizen 

Kamperen en fietsen, het is een gouden combinatie. Rij naar de mooiste plekjes in Europa en pak vervolgens je e-bike om de omgeving te ontdekken vanaf de camping.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie in eigen land en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp in Nederland 

Met Wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% Korting voor leden.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Vraag op tijd je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen in eigen land. Zo ben je verzekerd van een heerlijke tijd!

De Friese Elfstedentocht fietsen

De Elfstedentocht is niet alleen in de winter geliefd. Vanaf het vroege voorjaar rijd je namelijk tijdens een fietsvakantie in Nederland langs de beroemde elf steden van de schaatstocht, waaronder Sneek, Dokkum en IJlst. Je begint in een van de steden en fietst vervolgens door het weidse landschap met grazende koeien langs de andere pittoreske plaatsen. Je trekt vervolgens langs bossen, heide en gezellige vissersdorpen. Onderweg zijn er tal van bezienswaardigheden om meer te weten te komen over de Friese cultuur en historie. Bezoek bijvoorbeeld het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Hier leer je alles over het typisch Friese skûtsjesilen. In het Fries Museum kom je meer te weten over de Friese taal en cultuurschatten als fierljeppen. Wetenschapsliefhebbers bezoeken het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker of Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt in Leeuwarden.

Ontdek het bourgondische leven in Maastricht

Liever tijdens je fietsvakantie in Nederland het zuiden ontdekken? Reis dan af naar Limburg: de provincie met aanzienlijke hoogteverschillen, Maasvlakten, uitgestrekte plateaus en sfeervolle steden en dorpen. Een van de meest gezellige steden is de provinciehoofdstad Maastricht. Breng hier een bezoek aan de indrukwekkende Sint-Servaasbasiliek met zijn fraai aangelegde binnentuin en historische beeldengang. Winkelliefhebbers gaan naar het winkelcentrum Entre Deux. Ondertussen kom je volledig tot rust op het terras aan het Vrijthof. Genoeg gezien van de stad? Stap dan weer op de fiets om het Limburgse heuvellandschap te ontdekken.

Fietsen in nationaal park de Hoge Veluwe

Wellicht het meest geliefde natuurgebied voor een fietsvakantie in Nederland is het nationale park de Hoge Veluwe. Dit paradijs voor natuurliefhebbers beschikt over kilometerslange fietspaden langs dichte bossen, unieke stuwwallen en uitgestrekte heidevelden. Een must om te bezoeken is het natuurgebied Kootwijkerzand. Dit gedeelte van de Veluwe beschikt zowel over mos- en grasland als reusachtige zandverstuivingen. Doordat dit gebied de kenmerken heeft van een woestijn heersen hier soms enorme temperatuurverschillen. Op een warme zomerdag behaalt de temperatuur af en toe 50 graden, terwijl het kwik in de winter tot ver onder nul daalt. Vergeet ondertussen niet de Big Five van de Veluwe te spotten: de Schotse hooglander, de ree, het wilde zwijn, de vos en het edelhert.

Uitwaaien op de Waddeneilanden

De Waddeneilanden lenen zich bij uitstek voor een prachtige fietsvakantie in Nederland. Zodra de trossen van de veerboot los gaan, ervaar je direct het vakantiegevoel. Met kilometerslange fietspaden op Texel, Ameland, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog geniet je van urenlang plezier in het zadel. Het gebied is enorm populair bij trekvogels. Vergeet dus niet om je verrekijker mee te nemen om de bijzondere flora en fauna te aanschouwen.