Naar artikel

Vakantie in Friesland: de veelzijdige waterrijke provincie

Wie aan een vakantie in Friesland denkt, denkt aan water. Varen over de Friese meren, uitwaaien aan het strand op de Waddeneilanden of de sfeervolle grachten in Sneek en Leeuwarden. Ook biedt de groene provincie tal van mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. Verder zijn er talrijke musea aanwezig voor de liefhebbers van cultuur en historie.

Bekijk hier alle reizen in Nederland

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Nederland

De mooiste bezienswaardigheden van Nederland

Wie gek is op prachtige natuurgebieden en historische dorpen hoeft niet ver van huis te zoeken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie in eigen land en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in Nederland

Pechhulp in Nederland

Met Wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Vraag op tijd je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen in eigen land. Zo ben je verzekerd van een heerlijke tijd!

Vakantie op de Friese meren

Een vakantie in Friesland is niet compleet zonder kennis te maken met de talrijke watersportactiviteiten in deze provincie. Zo kun je een dagtocht maken met de boot over het IJsselmeer, maar ook heerlijk zeilen, roeien of windsurfen op het Sneekermeer. De Friese meren bieden bovendien de mogelijkheid om met een elektrische fluisterboot te varen. Zo kom je terecht op stille plekken zonder motorboten, waardoor je optimaal geniet van de natuur. Of je nu ervaren bent en je eigen boot meeneemt of een boot huurt zonder enige ervaring: in Friesland is waterpret verzekerd. Voor het huren van een (motor)boot heb je veelal geen vaarbewijs nodig. Wel is het verstandig om van tevoren de instructies goed door te nemen. Ook zijn een vaarkaart en kennis van de verkeersregels op het water een aanrader.

Vakantie vieren in de nationale parken van Friesland

Natuurliefhebbers zijn op de juiste plek tijdens een vakantie in Friesland. Met maar liefst vier nationale parken, het Waddengebied en de Waddenzee als Unesco-werelderfgoed geniet je in de provincie van weidse landschappen, heldere wateren, historische duinterpen en bijzondere flora en fauna. Huur een fiets of trek je stevige wandelschoenen aan en trek door het nationale park Drents-Friese Wold, de Alde Feanen of het Lauwersmeer. Voor rust en ruimte is nationaal park Schiermonnikoog op het Friese Waddeneiland een aanrader. Kenmerkend voor het Friese landschap zijn de uitgestrekte weidse uitzichten met her en der een pittoresk dorp. Bovendien heeft Friesland voor avontuurlijke wandelaars een bijzonder uitstapje: wadlopen. Doe een paar oude schoenen en broek aan en ga onder leiding van een ervaren gids op een spannende ontdekkingstocht op het slik van de drooggevallen Waddenzee. Een unieke ervaring.

De boeiende cultuur en historie van Friesland

Tijdens je vakantie in Friesland bekruipt je het gevoel alsof je in het buitenland bent. De Friezen beschikken immers over een eigen taal en cultuur. Maak kennis met de boeiende geschiedenis van de streek in het Veenmuseum in Nij Beets. Hier leer je alles over hoe de veenarbeiders in vroegere tijden leefden. Voor het typische skûtsjesilen ga je naar het Skûtsjemuseum in Earnewâld. In dit museum ontdek je alles over de boten die kenmerkend zijn voor Friesland. Liefhebbers van wetenschap bezoeken tijdens hun vakantie in Friesland het Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt in Leeuwarden of het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Het museum Tresoar vertelt alles over de cultuurschatten en de geschiedenis van Friesland. Bovendien leer je in het Fries Museum in Leeuwarden wat fierljeppen is en spreek je na afloop een aardig woordje Fries. Altijd handig gedurende je vakantie in Friesland.