Top 15 bezienswaardigheden Napels

O sole mio, het romantische Napolitaanse liefdeslied, symboliseert de stad Napels. Kronkelig kleine straatjes, lieflijke terrassen en bijzondere bezienswaardigheden staan garant voor een typisch Italië gevoel. Daar zit muziek in.

1. De Spaccanapoli

Als een ouverture toont deze straat alles wat Napels te bieden heeft. Een verzameling van het allermooiste. Hij is het tegendeel van de stereotype smalle kronkelstraten van Napels en loopt als langs een lineaal getrokken drie kilometer door het hart van de oude stad.

2. Santa Chiara

De sobere kerk en fraaie kloostertuin bieden even rust te midden van alle drukte. Een heel andere sfeer ademt de aangrenzende kruisgang van het klooster. Omgeven door mooie majolicategels komt u hier na de hectische oude stad en haar bezienswaardigheden helemaal tot rust.

3. Kerstfiguren

Hier maakt men kerststalfiguren tussen traditie en satire die soms bezienswaardigheden op zichzelf zijn. Wie na de drukte in de smalle straatjes een beetje rust zoekt vindt die in de kruisgang, ook in de zomer.

4. Caravaggio’s Madonna van Barmhartigheid

In het palazzo in de Via dei Tribunali kunt u een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Italië bezichtigen. Hoogtepunt is een groot werk van Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio. Hij liet ons meesterwerken na over compassie en zorg.

5. Napoli Sotteranea

Napels is een ‘gelaagde’ stad. In de huidige ondergrondse ruimten bevond zich ooit de tufsteen waarvan ze werd gebouwd. De speleoloog Vincenzo Albertini leidt toeristen rond door de onderwereld van Napels. Daar verbergt zich in het zachte tufsteen een ondergronds systeem van gangen en holtes, dat al in de oudheid werd aangelegd.

6. Piazza Bellini en Piazza Vanvitelli

O sole mio kan iedereen hier zingen. Maar Napels heeft muzikaal meer te bieden dan het cliché van de zon. Napolitaanse muziek is in meerdere opzichten tijdloos. Werken van klassieke componisten worden regelmatig opgevoerd, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Muziek klinkt hier ieder moment van de dag.

7. Metrolijn 1

Een rit met de metro is voor sommigen een esthetisch doel op zich: de kunststations van Metronapoli. Koop een dagkaart en vertrek vanaf de Pizza Dante om de leukste bezienswaardigheden langs te rijden. Nu kun je op elk station uitstappen en onderweg werken van kunstenaars bewonderen.

8. Nationaal Museum en Erotisch Kabinet

Treed binnen in het geheime Erotische Kabinet, maar vergeet de oudheid niet. Hier vindt u het beroemde mozaïek van de slag van Alexander dat sommige mensen direct aan de mooiste uren van hun Latijnse lessen herinnert. Een andere afdeling in het Nationaal museum toont wat destijds waarschijnlijk niet op het lesprogramma stond: het erotische leven in de oudheid.

9. I Vergini

De authentieke wijk Sanità kent veel eigenaardigheden. Wie hier alleen gaat kijken, mag zich op het kleurrijke leven en de dagelijkse markten op straat verheugen. Twintig jaar geleden was de destijds onveilige omgeving ten noorden van de Piazza Cavour nog verboden gebied voor vreemdelingen.

10. Nationaal Museum Capodimonte

In het park verzamelden koningen jachttrofeeën; het museum toont bezienswaardigheden als kunst, meubelen en porselein. Het museum wordt beschouwd als het Louvre van Napels en biedt 100 zalen eersteklas kunst.

11. Piazza Plebiscito

Een Napolitaans symbool van de macht, verwaarlozing en de wil van het volk. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw bevrijdde de toenmalige burgemeester Bassolino het plein van het verkeer. Daarmee gaf hij de stad een blik op zijn geschiedenis terug.

12. Eierkasteel

Hier begon de eeuwenoude geschiedenis van de stad met zijn mythe, magie en ambiguïteit. Het in zee stekende, maar met het vaste land verbonden rotsmassief, hoort bij het beeld en de bezienswaardigheden van Napels. Dit is een plek van legenden en allemaal zijn ze waar gebeurd. Een beetje dan.

13. Villa Comunale en het Aquarium

Flaneer in het stadspark van Napels en bezoek het oudste aquarium van Europa. Vroeger lag het aquarium direct aan het strand, tegenwoordig is dit het middelpunt van het stadspark en hoogtepunt van een wandeling door het groen.

14. Mergellina en Posilliponapels kasteel

De mooiste en groenste wijken van de stad bieden fraaie panorama’s die in de oudheid al fascineerden. De huizenprijzen zijn hier onbetaalbaar, maar het uitzicht is paradijselijk. Je kunt de bezienswaardigheden in de chique Napolitaanse buitenwijk uitstekend met de bus verkennen.

15. Pompeï

Een bezoek aan Pompeï is onbeschrijfelijk. Wij proberen het voor je, maar je moet de opgegraven stad persoonlijk ervaren! Een bezoek aan deze bezienswaardigheid brengt bewondering en respect voor de antieke wereld en de machtige Vesuvius.

 

Jouw eigen vakantie naar Napels boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Napels met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Napels

48 uur in Napels

Wil je een weekend naar Napels? Dat kan!

Bekijk onze tips