Naar artikel

Wat moet er mee in de auto in Italië?

Ook binnen de Europese Unie gelden in ieder land andere verkeersregels. In het ene land moeten andere spullen aanwezig zijn in je auto liggen dan het andere. Wat mee te nemen in de auto in Italië?

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.
  • Gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is alleen verplicht als de auto niet tijdig zichtbaar is voor het overige verkeer (bijvoorbeeld in het donker als de achterlichten defect zijn, bij slecht zicht, of vanwege een bocht of heuvel).
  • Plaats de gevarendriehoek op snelwegen ongeveer 100 m en op overige wegen ongeveer 50 m achter de auto.
 • Veiligheidsvest - Zowel de bestuurder als de passagiers van een auto zijn verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen als ze buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht vanwege pech of een ongeval de auto moeten verlaten.
  • In Europa moet een reflectievest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
Advies
 • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek) aanwezig is en zorg voor veiligheidsvesten voor alle inzittenden.
 • In San Marino is dezelfde veiligheidsuitrusting vereist als in Italië. Controleer ook welke veiligheidsuitrusting verplicht is in andere landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

 • Voor motorrijders is het niet verplicht een gevarendriehoek mee te nemen of een veiligheidsvest te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert motorrijders echter een reflecterend veiligheidsvest mee te nemen.

Reservebril

 • Het meenemen van een reservebril in Italië is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Doorreislanden

De route naar Italië voert via andere landen. Deze landen kunnen aanvullende eisen stellen aan wat je verplicht in de auto moet meenemen. Controleer daarom ook de eisen voor de landen waar je doorheen reist. Afhankelijk van de woonplaats en de eindbestemming kan de (snelste) route naar Italië voeren via:

Plan je route

Handig in de winter

Ga je op wintersport naar Italië, bekijk dan van tevoren of winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden verplicht zijn.

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
Vanaf8,35per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!