Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tanken en laden in Italië

In Italië kun je dezelfde brandstoffen tanken als in nederland. Het netwerk van openbare laadpunten is uitgebreid, maar nog niet overal volledig dekkend. Lees hier hoe de brandstoffen in Italië heten en waar je rekening mee moet houden bij het tanken en laden. Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Italië en andere Europese landen.

Verkrijgbare brandstoffen

Tankservice

Bij veel tankstations kan een servicemedewerker voor je tanken. Deze service (servito benzine/gasolio) kan wel zo'n 20 tot 30 cent per liter extra kosten. Het is in Italië verboden om zelf lpg te tanken, maar benzine en diesek mag je wel zelf tanken zonder hulp van een medewerker. (De aanduiding SERV van servito bij een pomp betekent dat je daar bediend wordt en de aanduiding SELF of Fai da te betekent dat het om een zelfbedieningspomp gaat.)

Betalen met een pas

Bij het betalen met een bankpas bij een tankautomaat wordt vaak eerst als borg een bepaald standaardbedrag van € 125-200 op de rekening gereserveerd. Soms kan het een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt. Ook zijn Nederlandse bankpassen soms niet bruikbaar. Een goed alternatief is een creditcard.

Alleen contant 

Houd er rekeningmee dat je bij sommige tankautomaten alleen maar met biljetten (Banconote) kunt betalen omdat oudere automaten soms geen buitenlandse kaarten accepteren of omdat de pomphouder vanwege de extra kosten geen creditcards wil accepteren. Zorg er daarom voor dat je tijdens je reis voldoende contant geld bij je hebt.

Beperkte openingstijden

De meeste tankstations langs autosnelwegen en bij de grens zijn dag en nacht geopend (aperto 24 ore), maar ergens anders zijn tankstations vaak in de zomerperiode (mei t/m september) open van 7 tot 19.30 uur en in de winterperiode (oktober t/m april) van 7 tot 19 uur. Houd er ook rekening mee dat deze tankstations soms tussen de middag (van 12.30 tot 15.30 uur) en ook op zondag of op maandag gesloten kunnen zijn.

Laden in de bergen

Houd er rekenng mee dat je elektrische auto in de bergen meer verbruikt en je actieradius daarom kleiner wordt. Laad je auto dus bijvoorbeeld extra op voordat je aan een bergpas begint. Zie ook anwb.nl/rijden-in-de-bergen.

Route-informatie

Files

  • ISO Radio op 103,3 FM en Via Radio op 102.5 FM.
  • De FM-frequenties staan op borden langs de autosnelwegen.
  • Actuele file-informatie en het laatste nieuws over problemen op de weg in het buitenland vind je op onze file-informatie, of plan je route in de ANWB Routeplanner.

Werkzaamheden

Bekijk de actuele wegwerkzaamheden.

Verkeersdrukte

Bekijk voor de drukke dagen in 2024 de verkeersdruktekalender.


Gratis ANWB Routekaarten

Speciaal voor ANWB-leden worden elke twee jaar actuele routekaarten uitgegeven. De kaarten zijn gratis, alleen voor leden verkrijgbaar in de ANWB-winkels.

Pechhulp in Italië

Pechhulp altijd dichtbij, ook in Italië

Je hoopt het niet, maar stel dat je pech onderweg krijgt, dan heb je met Wegenwacht Europa fijn alle hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale. Ook zijn er geen voorrij- en sleepkosten. 


Hulp inschakelen

  • Op snelwegen of bij een ongeluk: bel 112 voor de politie als er direct gevaar of als de auto met pech op een gevaarlijke plek staat.
  • Op andere wegen bel je direct de ANWB Alarmcentrale op +31 70 314 14 14. Je kunt buiten de snelweg ook om hulp vragen via de ANWB Onderweg app - Druk op de knop 'Pech melden' en de rest wijst zich vanzelf.

Overnachten langs de route

In de ANWB Routeplanner vind je overnachtingsmogelijkheden bij het plannen van je route. Je hebt keuze uit campings en hotels.

1. Vul je route in 
2. Klik onder de kaart op het kopje "Hotels & Campings"
3. Kies een hotel over camping langs jouw route 

ANWB Kampeerkaart CKE

Op de meeste campings wordt de ANWB Kampeerkaart CKE als legitimatiebewijs geaccepteerd. Het inchecken met een CKE gaat sneller en campings die deelnemen aan het CKE-programma geven bovendien vaak korting. Neem naast de CKE een paspoort of ID-kaart mee, er kan om gevraagd worden.

Milieuzones & milieustickers in Italië 
Met de auto naar Italië? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.
Tolwegen & tolvignetten in Italië 
De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Regel een tolbadge om het snelst door de tolpoorten te komen.
Verkeersregels in Italië 
Bekijk hier afwijkende verkeersregels, maximumsnelheden, verplichte items in de auto en verkeersboetes in Italië.

Handig voor je vakantie naar Italië

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.