Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Italië

Wanneer zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht in Italië?

Voor het gebruik van winterbanden in Italië geldt geen algemene verplichting. Op bepaalde wegen kan winteruitrusting verplicht zijn, maar dat wordt dan door middel van een verkeersbord aangegeven. In de Aostavallei geldt wel een algemene verplichting voor winterbanden.

Winterbanden in Italië

 • Verplicht in winterperiode - In heel Italië is het globaal van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden te rijden tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Deze periode kan in bepaalde gebieden en voor bepaalde wegen worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
 • De plicht om op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht):
 • Alle autobanden met de aanduideling M+S worden in Italië als winterband geaccepteerd. 
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • Winterbanden moeten op alle vier de wielen worden gemonteerd.
 • Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld.
 • Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.
 • Let op: In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kun je niet volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen in Italië

 • Verplicht in de auto in winterperiode - In heel Italië is het globaal van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij op winterbanden wordt gereden. Deze periode kan in bepaalde gebieden en voor bepaalde wegen worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
 • De plicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben of op winterbanden te rijden wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht).
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
 • Sneeuwkettingen moeten worden aangebracht op de aangedreven wielen.
 • De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Alternatieven

 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook kunststof sneeuwkettingen of sneeuwsokken meenemen en gebruiken.
 • Deze alternatieven voor metalen sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Europese norm EN 16662-1 of aan ÖNORM v5117.

Zuid-Tirol en Aostadal

 • In Zuid-Tirol geldt voor de Brennerautosnelweg (E45/A22) tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen geldt van 15 november t/m 15 april de plicht om op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben ongeacht de weersomstandigheden. 
 • Het is in het Aostadal vanaf 15 oktober t/m 15 april verplicht op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben ongeacht de weersomstandigheden.

Motoren en bromfietsen

 • In Italië geldt bij winterse omstandigheden en bij (beginnende) sneeuwval een rijverbod voor motoren en bromfietsen. 

Winterbanden in de zomermaanden

 • Van 15 mei t/m 15 oktober mag je op de Italiaanse wegen niet rijden op banden met winterse eigenschappen (winterbanden of all seasonbanden) met een snelheidscodering (maximaal toegelaten snelheid van de band) die lager ligt dan de topsnelheid van de auto. Voor zomerbanden is een lagere snelheidscodering sowieso niet toegestaan. Voor winter- en all seasonbanden (M+S) is dit in veel landen wel toegestaan. In Italië is er expliciet in de wet toegevoegd dat dit niet mag in de zomermaanden.
 • Dit verbod geldt ook voor buitenlandse voertuigen.
 • Als je dit verbod niet in acht neemt, riskeer je een hoge boete. Bovendien kan het voertuig in beslag genomen worden.

Spijkerbanden in Italië

Rijden met spijkerbanden is in Italië alleen toegestaan voor voertuigen tot 3,5 ton en van 15 november tot 15 maart. Je moet de spijkerbanden dan monteren op alle vier wielen en je  moet zogenaamde ‘modderflappen’ aan je wielkasten hebben. Gebruik je spikes dan mag je niet harder dan 120 km/h op snelwegen en 90 km/h op overige wegen.

 

Verkeersregels + reisvoorbereiding Italië

Wat moet verplicht mee in de auto naar Italië? Wat is de maximumsnelheid met een caravan of zware camper? Wat zijn de regels voor milieuzones? Is een tolbadge handig? Kortom, plan je reis naar Italië.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Italië bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.