Naar artikel

10 wonderschone wandelgebieden in Europa

Europa wemelt van de wandelgebieden, het ene nog indrukwekkender dan het andere. Dit zijn tien van de allermooiste.

Wandelen langs de kliffen van Engelands Cornwall, genieten van het uitzicht op een van de bergtoppen in Zwitserland, of langs stad en land in heuvelachtig Toscane: in Europa vind je volop bijzondere wandelroutes. Wij tippen tien bijzonder mooie, voor een wandelvakantie, óf een bijzondere wandeling tijdens je toch al fijne vakantie.

1. Al wandelend dolfijnen spotten op São Miguel (Azoren)

Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Azoren, een groepje van 17 vulkanische eilanden, waarvan São Miguel het grootste is. Een waar wandelparadijs, en niet alleen omdat het er zo mooi is. De temperatuur schommelt er namelijk het hele jaar door tussen de 14 en 25 graden: perfect wandelweer. Tussen mei en oktober is het er helemaal feest, want dan is het eiland een uitbundige, kleurrijke bloemenzee. De vulkanische grond is uitermate vruchtbaar, dus het is hier sowieso een groene oase.

Via een uitgebreid netwerk van eeuwenoude geitenpaden ontdek je al die weelde te voet. Kratermeren, heuvels, kliffen, koffie- en theeplantages, lavagrotten en talloze miradores (uitzichtpunten): nee, bang voor eentonigheid hoef je niet te zijn. Veel wandelpaden hebben bovendien zeezicht, dus de kans bestaat dat je al wandelend een dolfijn of walvis spot in de verte. En anders bekijk je ze met een walvistour gewoon van dichtbij. Bijkomen na een lange wandeldag vol indrukken doe je in een van de natuurlijke warmwaterbronnen in de Furnas-vallei.

2. Vierwaldstättersee: bergtoppen met ongekende panorama’s

Rondom het grillig gevormde ‘Vierwoudstrekenmeer’, nabij Luzern in het hart van Zwitserland is het heerlijk wandelen. Op welk punt van de 115 kilometer lange oeverlijn je je ook bevindt, het uitzicht over het azuurblauwe water is overal even fraai. Of zoek het hogerop en pak een bergtrein of kabelbaan naar de aangrenzende bergtoppen voor weidsere panorama’s. Vanuit het autovrije bergdorpje Stoos wandel je bijvoorbeeld in twee of drie uur over de bergkam tussen de Klingenstock (1.935 meter) en de Fronalpstock (1.921 meter).

Hoogtepunt van het gebied is de Rigi (1.797 meter), ‘de koningin van de bergen’, waarvandaan je uitkijkt over 13 meren en 620 Alpentoppen. Je komt er via het dorp Vitznau. In de vroege ochtenden zijn de vergezichten het mooist, vooral vanaf de uitkijkpunten Rigi Kulm, Rotstock en Känzeli.

3. De beste wandelroute van Frankrijk in ruig Bretagne

Wie niet van al te aangeharkt houdt, kan z’n lol op in het ruige Bretagne. Je wandelt hier over kliffen, door bossen en langs de uitgestrekte kustlijn, waar de woeste schuimkoppen van de zee nooit ver weg zijn. Een van de bekendste langeafstandswandelpaden, de Grande Randonnée 34 (GR34) loopt langs de kustlijn van Bretagne. De route, die over 2000 kilometer het spoor volgt van de vroegere douaniers, is door de Fransen verkozen tot beste wandelpad – en op het oordeel van die connaisseurs kun je gerust af gaan. Ten noorden van het middeleeuwse stadje Lannion ligt de beroemde Roze Granietkust, vol kleurige, grillige rotsen waar je met een beetje fantasie allerlei figuren in kunt zien.

Bonus is het getijdeneiland Mont Saint-Michel, na de Eiffeltoren en Versailles de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. Je ziet het van kilometers afstand liggen en het is vanuit elke richting net een levend schilderij waar je je ogen niet vanaf kunt houden.

4. Wandelen langs de levadas van Noord-Madeira (Portugal)

In de Atlantische Oceaan ligt het subtropische eiland Madeira. Het klimaat is er mild, de natuur betoverend (met dank aan de vulkanische grond). Niet voor niets wordt Madeira ook wel het bloemeneiland genoemd, of ‘het eiland van de eeuwige lente’. Honderden soorten exotische bloemen en planten, tropische bossen, bontgekleurde botanische tuinen: het is er met recht paradijselijk – excusez le cliché. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de langs de rotsen kletterende watervallen, de vele uitbundig kwetterende vogels en de overweldigende uitzichten over de oceaan vanaf de steile kliffen. Wandelen langs de kust of in de bergen: het kan hier allebei. En Madeira staat bekend om de vele levadas, smalle irrigatiekanalen die in de steile bergwanden zijn uitgehakt; ook die kun je volgen.

Één van de mooiste wandelingen is de Levada Caldeirao Verde, een relatief makkelijke tocht die je door tunnels (zaklamp mee!) en jungle-achtige begroeiing naar een van de hoogste watervallen van Madeira voert. Even een frisse duik dan maar?

5. Toscane (Italië): ideale afwisseling van stad en land

Het heuvelachtige landschap van Toscane is ervoor gemaakt om te wandelen, met z’n eindeloze rijen cipressen, de zo alomtegenwoordige olijfbomen en de uitgestrekte wijngaarden. En vlak de steden niet uit; juist de afwisseling tussen stad en land maakt wandelen in Toscane zo leuk. Neem renaissancestad Florence, waar de imposante Duomo je tegemoet torent als je komt aanlopen over de middeleeuwse Ponte Vecchio. Struin door eeuwenoude steegjes en wip even langs bij de enige echte David van Michelangelo. In Galleria degli Uffizi vind je nog meer meesterwerken, van Leonardo Da Vinci en Caravaggio. onder andere.

Ook Siena is een plaatje. Ben je daar op 2 juli of 16 augustus, dan weet je niet wat je meemaakt. Op het Piazza del Campo, het centrale plein in de stad, vinden dan de beroemde Palio-paardenraces plaats. De hele stad loopt ervoor uit, want de strijd gaat tussen 17 wijken: een enorme happening.

Ontdek ook: wandelgebieden waar het altijd warm is

Bekijk ze hier 

6. Het Zwarte Woud: over Duitslands oudste wandelpad

Geurige dennen- en sparrenbossen, sfeervolle dorpen, fenomenale uitzichten, hoge pieken, diepe dalen: het is niet moeilijk te zien waarom het Zwarte Woud in Duitsland zo’n geliefd wandelgebied is. Het grootste middelgebergte én grootste bosgebied van Duitsland laat zich het beste ontdekken via een ander superlatief: het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland, de Westweg. De 285 kilometer lange route voert van ‘goudstad’ Pforzheim naar het Zwitserse Basel langs alle hoogtepunten van het Zwarte Woud.

Zo doorkruis je al wandelend twee Duitse natuurparken (de twee grootste) en bedwing je elke beklimwaardige bergtop. De hoogste? Dat is de Feldberg, met 1493 meter. Enige conditie en ervaring is op deze middelzware route over het algemeen wel prettig, maar er zijn ook zeker toegankelijker etappes die je bijvoorbeeld prima met kinderen kunt lopen.

7. Grotlopen en het typische fjordengevoel in Jotunheimen (Noorwegen)

In nationaal park Jotunheimen liggen de hoogste bergen van heel Scandinavië. Daarom noemen de Noren de bergketen ook wel ‘het huis van de reuzen’. Tussen de reuzen zijn meer dan vijftig wandelingen uitgestippeld, van ommetjes tot meerdaagse huttentochten. Ervaren bergwandelaars hebben bijvoorbeeld een mooie kluif aan de tocht over de Bessigen-kam (1.743 m), terwijl de hoogste Noorse berg, de 2.469 meter hoge Galdhøpiggen, zich ook door sportieve beginners in een paar uur laat bedwingen. Wie liever geen hoogtemeters maakt, kan langs het Gjendemeer genieten van het typisch Noorse fjordengevoel.

Zin in wat meer avontuur of ontsnappen aan de regen? Ga dan (al dan niet onder leiding van een gids) grotlopen in Dumdalen. Bovengronds is het een vallei waar door de kalkrijke grond spectaculair veel flora groeit, ondergronds is het kruip-door-sluip-door tussen rotsformaties die grotendeels in de ijstijd zijn gevormd. Een bijzondere ervaring.

8. Cornwall (Engeland): langs kliffen en uitgestrekte stranden

Met 1.014 indrukwekkende kilometers is het South West Coast Path op het Britse schiereiland Cornwall de langste bewegwijzerde wandelroute van Engeland. Het bestaat officieel sinds de jaren 70, toen de eeuwenoude patrouillepaden van de kustwachters met elkaar werden verbonden. En sinds schrijfster Raynor Winn over de helende kracht van de tocht schreef in haar bestseller Het Zoutpad, wil iedere wandelaar de brokkelkliffen, achterafbaaitjes en uitgestrekte stranden zelf bewandelen.

Het pad is onderverdeeld in zeven trajecten van verschillende lengtes. De meeste wandelaars lopen de route ‘tegen de klok in’, van Minehead naar Poole, maar andersom kan het net zo goed. Als je de volledige route wilt afleggen, ben je gemiddeld zeven à acht weken zoet. Moet je kiezen? Overweeg dan alleen een van de mooiste etappes. Bijvoorbeeld die van Minehead naar Combe Martin, een driedaagse tocht langs de Wilderness Coast (zo heet deze ruige kust niet voor niets) van Exmoor National Park. De route telt in totaal overigens ruim 35.000 hoogtemeters, dus reken maar op spierpijn.

9. Voor de vogelliefhebbers: Picos de Europa (Spanje)

De Picos de Europa, in het noorden van Spanje, bestaan uit drie bergmassieven. Het gebergte telt meer dan tweeduizend kalkstenen ‘tweeduizenders’; bergen hoger dan 2.000 meter. De Torre Cerredo (2.648 meter) is de hoogste. Kloven, grotten, spelonken en meren zijn er al net zo talrijk als die bergtoppen. Vogelliefhebber? Vergeet dan je verrekijker niet, want de vale gier, de buizerd en de alpenkraai vliegen hier af en aan. Ook de lammergier, auerhoen, adelaar, valk, arend, havik en uil komen er voor. Grote kans dat je ook een Pyrenese gems spot, een berggeitachtig zoogdier dat op grote hoogte leeft.

Een behapbare wandeling is de Ruta del Cares, dsie vanuit Poncebos in 22 kilometer door de wonderschone kloof La Garganta Divina kronkelt. In juli en augustus, de droogste maanden, kan het er druk zijn, maar in de lente en de herfst kom je weinig andere wandelaars tegen. Aan het eind van de middag is de kans op mist in de Picos groot, dus ga vroeg op pad om die voor te zijn.

10. Schladming-Dachstein: dal van de duizend bronnen

Oostenrijk is een wandelland bij uitstek. De regio rond Innsbruck is een aanrader, net als het natuurreservaat Wilder Kaiser met de Tiroler Adlerweg en het Jacobspad. Minder bekend maar ook spectaculair is de regio Schladming-Dachstein, ‘het dal van de duizend bronnen’. Met 300 bergmeren, 1000 bronnen en 100 watervallen is het een van de waterrijkste gebieden van Oostenrijk.

Er zijn verschillende meerdaagse wandelroutes uitgezet, waaronder de Schladminger Tauern Höhenweg 702, de Panoramaweg 100 en het Dachstein rondwandelpad. De verscheidenheid van het landschap – bergen, alpenweides, kloofbeken, bossen, dalen, gletsjers – is op al deze wandelingen goed te zien. Een van de mooiste, maar ook pittigste tochten is de route die naar de Klafferkessel voert. In dit keteldal uit de ijstijd liggen tientallen bergmeertjes, omringd door rotsen.

Meer tips voor jouw wandelvakantie

Mooi én warm wandelen in Europa 
In deze wandelgebieden in Europa is het (bijna) altijd warm en aangenaam om te wandelen. Waar wil jij naartoe?
Uitwaaien in en om Nederland 

Slecht weer? Deze acht plekken geven je een goede reden om toch naar buiten te gaan.

De 6 leukste zomerwandelroutes 

Zonnebril, wandelschoenen, zonnebrand? Check! Struin door de duinen, wandel over de heide of koel af het bos.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.