Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mooie wandelroutes langs het water

Op hete zomerdagen wil je maar één ding: verkoeling! En die vind je op wandeltochtjes langs rivieren, kanalen en meren. Deze routes voeren allemaal langs water.

Route 1 - Langs hagen en over dijken

7 km, Gietelo, Gelderland

Deze wandeling voert afwisselend door een gesloten landschap van weilanden, bossen en hagen en door de open IJsselvallei. De naam van het buurtschap Gietelo geeft aan dat het een nat gebied is. Gietelo betekent letterlijk moerasbos. Ondanks de vele sloten die er gegraven zijn, is het nog steeds een nat terrein. Je wandelt door de bossen van Landgoed De Poll, langs de kronkelende IJssel en over een unieke bomendijk.
Bekijk de route

Route 2 - Wandelen in middeleeuwse sferen

13 km, Gorinchem, Zuid-Holland

Tijdens deze wandeling passeren drie provincies, twee rivieren en 600 jaar geschiedenis de revue. De historische vestingen Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein vormen gezamenlijk de Vesting3hoek. Je bezoekt ze alle drie. Ze liggen in een schitterend Hollands rivierengebied. De wandeltocht gaat over eeuwenoude vestingwallen, langs gerestaureerde stadspoorten en waardevolle panden. Af en toe kies je het ruime sop: de vaartochten bieden een leuke afwisseling met het wandelen.
Bekijk de route

Route 3 - Schilderachtig rivierenland

14 km, Nijmegen, Gelderland

De weidse wolkenluchten, uiterwaarden en dijken maken de Ooijpolder tot een schilderachtig rivierenland. De polder ligt vrijwel direct naast de Waalbrug. Altijd beweegt er iets, boten op de Waal tuffen traag voorbij. Grote groepen vogels vliegen over of zwemmen rond op de plassen. En door dit landschap slingert de smalle winterdijk als verkeersader. Binnendijks liggen de Groenlanden, een ruig gebied vol struikgewas en met riet omzoomde kleiputten.
Bekijk de route

Route 4 - Potterskaderoute

9 km, Harmelen, Utrecht

Een wandeling door hartje Groene Hart, tussen Harmelen en Woerden. Met weilanden, veel water en weidse uitzichten. Dit landschap komt het mooist uit onder een heldere blauwe lucht met witte wolken. De wandeling gaat grotendeels over halfverharde jaagpaden en graskaden. De Potterskade markeert de grens van twee landschappen. Aan de westzijde plassen met nieuwe natuur en recreatie, waarachter het nieuwe Woerden oprijst. Aan de oostzijde het oude, karakteristieke polderland met weides en brede sloten. Voordat je weer in Harmelen arriveert, zie je een mooi stuk van de Oude Rijn.
Bekijk de route

Route 5 - Wandelen van dorp naar dorp

12 km, Hekendorp, Utrecht

Een groene route die de twee historische plaatsen Hekendorp en Oudewater met elkaar verbindt. Heen wandel je over de oude Tiendweg. Trek goede wandelschoenen aan, want je komt door hoog gras, over bruggetjes en je moet soms langs een hekje glippen. Alle drukte, gemotoriseerd verkeer en zelfs fietsers zijn ver weg. Eenmaal in Oudewater sta je in de provincie Utrecht. De terugweg voert over een jaagpad langs de Hollandse IJssel.
Bekijk de route

Route 6 - Riet en de grote Karekiet

11 km, Reeuwijkse Hout, Zuid-Holland

In een oksel van de A12 ligt het natuur- en recreatiegebied Reeuwijkse Hout (128 hectare). Het geluid van de autosnelweg is overal op de achtergrond te horen. De weg zelf is echter door de begroeiing nergens te zien. Vroeger lagen hier drassige weilanden, maar in minder dan twintig jaar tijd is een gevarieerd landschap ontstaan met dichte bospercelen, gras- en hooilanden. De Reeuwijkse Hout is een drukbezocht recreatiegebied, vooral in de zomer. De drukte concentreert zich dan rond het strand en de surfplas.
Bekijk de route

Route 7 - Einde van de wereld

13 km, Makkum, Friesland

In het uiterste noordwesten van Friesland, vlak tegen het IJsselmeer, ligt Makkum. Ooit voerden de vissers hier onafgebroken haring, paling, ansjovis en schol aan. Nu herinneren alleen het Waaggebouw, de fraaie koopmanshuizen en de Koninklijke Tichelaar aan de vroegere bedrijvigheid. Vanuit Makkum waai je lekker uit over de dijk. Piaam lijkt het einde van de wereld. Vanuit de vogelkijkhut kijk je uit op de eenzame rietvelden van de Kooiwaard en Zuidwaard. In het voorjaar kleuren ze geel van de dotterbloemen, later volgen duizenden orchideeën. 
Bekijk de route

Route 8 - Muiderbergroute

10 km, Muiderberg, Noord-Holland

Wat weggedrukt achter de snelwegen A1 en A6 ligt tussen Muiderberg en Muiden een oer-Hollands landschap met strakverkavelde, smalle weilanden, gescheiden door sloten en bijna vrij van bebouwing. Over de grasdijk langs het IJsselmeer voert de route naar Muiden, een voormalige vestingstad met een van de beroemdste kastelen van Nederland. Op de terugweg volgt de wandeling de dijk langs het IJmeer.
Bekijk de route

Route 9 - Muiden

3 km, Muiden, Noord-Holland

Op zomerse dagen is het een drukte van belang in Muiden. Zeiljachten varen de sluis in op weg naar de Vecht of het IJssel eer, gadegeslagen door het talrijke publiek op de terrassen. Een vredig tafereel in een historisch decor, waarbij alleen het machtige Muiderslot op de achtergrond herinnert aan de oorlogsdreiging van weleer.
Bekijk de route

Route 10 - Bommelsteinroute

10 km, Nederhorst den Berg, Noord-Holland

Ollie B. Bommel en zijn kasteel geven deze route zijn naam. Achter de kasteelmuren in Nederhorst den Berg gingen namelijk de Toonder Studio's schuil, vanaf 1967 tot ver in de jaren negentig. Hier maakt de Vecht een grote slinger naar het westen. Je volgt die slinger over het rustige asfaltweggetje langs de rivieroever met wijde uitzichten over de veenweiden. Water is er ook aan de oostzijde, waar de wandeling eerst de oevers van de diepe Spiegelpolder volgt en dan door de laatste veenwildernis terugkeert naar Nederhorst den Berg.
Bekijk de route

Route 11 - Parel aan de Maas

8 km, Landgoed de Hamert, Limburg

Diepliggende binnenvaartschepen ploegen door het water van de Maas, felgekleurde boeien dobberen aan het oppervlak. Erlangs een heerlijk struinpad. Zwermen muggetjes dansen in de lucht en koolwitjes fladderen door de geel en paarse bloemenzee. Wat volgt is een symfonie van heide, ven en bos.
Bekijk de route

Route 12 - Ravenstein

3 km, Ravenstein, Noord-Brabant

Ravenstein maakt deel uit van een serie vestingstadjes langs de Maas. Ze werden aangelegd op de grens tussen de rivaliserende hertogdommen Brabant en Gelre. Dankzij deze grenspositie groeide Ravenstein door de eeuwen heen uit tot een echte vestingstad. Hoewel 'stad' eigenlijk de lading niet dekt: Ravenstein telt slechts een paar straten, maar juist dat maakt een wandeling tot een aangename ervaring.
Bekijk de route

Misschien vind je dit ook interessant:

Fietsroutes langs het water
Zorg voor een goede wandeluitrusting

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.