Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 tips in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen liggen in het zuidoosten van België. Op een paar uur rijden van Nederland vind je een paradijsje met bossen, heuvels en rivieren met veel culturele en sportieve mogelijkheden. We zetten de tien beste tips voor je op rij.

1. Fietsen en wandelen

Fietsen en wandelaars worden gelukkig op de ‘ravel’-paden van de Ardennen. RAVEL (Réseau Autonome de Voies Lentes, ofwel de ‘trage wegen’ voor niet-gemotoriseerd verkeer) maakt gebruik van meer dan 1300 km aan oude jaagpaden en treinbeddingen. Voor meer informatie en routes kijk op walloniebelgietoerisme.be.

2. Kasteel van Bouillon

Kastelen, burchten en ruïnes, nergens komen ze zo goed tot hun recht als in de golvende Ardennen. Het machtige Kasteel van Bouillon is een van de oudste overblijfselen van het Waalse feodale tijdperk. Het middeleeuwse kasteel ligt hoog boven het stadje Bouillon, met uitzicht op de rivier de Semois. Het kasteel is het gehele jaar geopend, maar let op de openingstijden, zie daarvoor de website van bouillon-tourisme.be.

3. Grotten van Han

Menig Nederlander maakte aan de hand van zijn ouders kennis met zijn/haar eerste druipsteengrot. Tien tegen één bevond die zich in de Belgische Ardennen. De Grotten van Remouchamps, Hotton en Merveilleux zijn bekend maar de indrukwekkendste blijven de Grotten van Han, een gigantisch grottenstelsel uitgesleten door de rivier de Lesse. Meer informatie vind je op de website van grotte.de.han.be.

4. Brouwerij La Chouffe

Een bezoek aan een van de beroemde Ardense brouwerijen mag je niet overslaan. Bekende namen zijn Chimay, het trappistenbier Orval en Leffe. In het dorpje Achouffe staat de brouwerij van La Chouffe, ‘uitgevonden’ door twee zwagers die van een hobby hun werk maakten, want hun biertje werd een groot succes. In het bezoekerscentrum van La Chouffe kom je alles te weten over de achtergronden van La Chouffe Blond, Bruin of Bok.

5. Vallei van de Semois

Waar bergen zijn, zijn valleien. De valleien van de Naamse Ardennen zijn schitterend maar vooral het dal van de kronkelende rivier de Semois is een lustoord voor wandelaars. Hier komen alle Ardense troefkaarten samen: burchten, plateaus, dorpjes, watermolens en prima hotels met regionale gerechten.

6. Oorlogsmuseum Bastogne

De Belgische Ardennen zijn niet alleen maar bos. In dorpjes en steden vind je kleine hobbymusea tot kunstkathedralen met rijke collecties, zoals het Boverie-museum in Luik. Oorlogsmusea zijn het talrijkst. Niet zo vreemd, want de Ardennen waren het slagveld van Europa. De stad Bastogne werd in WO II omsingeld door Duitse troepen maar hield stand. Het Oorlogsmuseum bij Bastogne doet verslag van de dramatische gevechten. Bekijk voor meer informatie en openingstijden bastognewarmuseum.be.

7. Vergeet de cultuursteden niet!

De Ardennen herbergen een handvol klinkende culturele steden. Luik is natuurlijk de grootste en bekendste. Maar ook Namen (charmante stad aan de Maas), Tournai (veel restaurants), Charleroi (art nouveau én streetart) en Mons (studentenstad met alternatieve cultuur) zijn een bezoek dubbel en dwars waard. Bekijk informatie van deze vier steden op Walloniebelgietoerisme.nl.

8. Kajakken, raften en kanoën

De Belgische Ardennen zijn een (wild)waterparadijs van meer dan honderd kilometer, vooral de rivieren Lesse, Ourthe en Amblève. La Roche-en-Ardenne (aan de Ourthe) is niet alleen een kunstzinnige maar ook een buitengewoon sportieve stad, waar je kunt raften, kajakken, mountainbiken en parapenten.

9. Stille dorpjes 

In 1994 zagen ‘De Mooiste Dorpen van Wallonië’ het licht, gebaseerd op het bestaande initiatief ‘De Mooiste Dorpen van Frankrijk’. Een prima idee want in de Belgische Ardennen vind je prachtige dorpjes. Laat je aangenaam verrassen door Celles, Chiny, Houffalize of Han-sur-Less en nog 20 andere pareltjes. Lees meer informatie over deze Wallonische schoonheden op beauxvillages.be.
 

10. Hoge Venen

Het hoogste punt van België vind je op de Hoge Venen: het Signaal van Botragne (694 m). De Hoge Venen, een hoogvlakte in de Ardennen (en in een stukje Duitse Eifel) kent veel regenval en dus een fraaie heide-, veen- en grasvegetatie. Als je geluk hebt, zie je hier ook nog herten en wild zwijnen. Bezoek ostbelgien.eu vvoor meer informatie voor wandelaars in Hoge Venen.

Op zoek naar een leuke vakantie in Belgie? Bekijk hier dan het aanbod van ANWB.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.