De mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg
Luxemburg behoort tot de rijkste landen ter wereld en heeft dan ook veel fraais te bieden. Geniet van de natuurweelde van de Luxemburgse Ardennen, bekijk de moderne kunstschatten in MUDAM en voel je een koning te rijk in de vallei van zeven kastelen in Eisch. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg.
Groothertogdom Luxemburg staat op nummer 8 in de lijst van kleinste Europese landen. Vanuit Utrecht rijd je er in slechts drie uur naartoe en ben je in een compleet andere wereld. De eigen Luxemburgse taal draagt hieraan bij. Daarnaast zorgen het heuvelachtige landschap en de historische kastelen voor een sprookjesachtige sfeer. Verken betoverend wandelgebied Müllerthal, bezoek Kasteel Vianden en ervaar de gelaagde opbouw van Luxemburg-Stad. Je vindt de mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg verspreid over 2586 vierkante kilometer – een net iets compacter gebied dan de provincie Drenthe.
1. Klauteren over kalksteen in wonderschoon Müllerthal
Natuurgebied Müllerthal ligt tussen de stad Echternach en rivier de Sûre, die in het oosten de grens vormt tussen Luxemburg en Duitsland. Neem hier de Müllerthal Trail, een wandelwegennetwerk van in totaal 112 kilometer. Loop gedeeltelijk over vlonders en zandpaden en klauter dieper in de bossen van Müllerthal over met mos begroeide rotsen. Bewonder de merkwaardige formaties van zandsteen, kalksteen en dolomiet. Hun uithollingen, gaten en scherpe punten zijn meer dan 200 miljoen jaar geleden gevormd doordat ze onder zeewater stonden en de stroming voor erosie zorgde.
Bezoek Müllerthal in de herfst en zie mistvlagen tussen de bomen hangen en tapijten van bruine, rode en gele bladeren op de grond liggen. De Europese wandelvereniging European Ramblers’ Association riep de Müllerthal Trail in 2014 uit tot ‘Leading Quality Trail - Best Of Europe’. Neem Route 2 en pauzeer bij de Schiessentümpel-waterval. Hier heb je zicht op een mossig zandstenen boogbruggetje uit 1879 waar drie waterstromen onderdoor razen.
2. Ontdek de hoogteverschillen van Luxemburg-Stad
Doordat het centrum van Luxemburg-Stad tegen en aan het Bock-voorgebergte is opgebouwd, bestaat de hoofdstad uit diverse niveaus. De kenmerkende trapconstructie is deels te danken aan graaf Siegfried van Luxemburg. Hij liet in 963 n. Chr. zijn kasteel Lucilinburhuc, wat ‘Kleine Burcht’ betekent, op dit landpunt plaatsen. Hieromheen is de stad Luxemburg opgetrokken. Hierdoor ligt de oude wijk Grund – waar rivier de Alzette doorheen stroomt – bijvoorbeeld tientallen meters lager dan winkelwijk Oberstadt.
Een centraal gelegen blikvanger in Luxemburg-Stad is de 150 meter lange Adolfsbrug. Deze boogbrug is tussen 1900 en 1903 gebouwd en vernoemd naar groothertog Adolf van Luxemburg. De oversteek – bij inwoners beter bekend als Pont Adolphe of Pont Neuf – verbindt op 42 meter hoogte de wijken Oberstadt en Gare met elkaar. Neem vanaf de brug de hoogteverschillen van Luxemburg in je op. Zie beneden in een kloof het beboste stadspark Vallée de la Pétrusse liggen, vernoemd naar de smalle, grotendeels gekanaliseerde Pétrusse-rivier die onder de Adolfsburg door stroomt.
3. De koninklijke pracht van Kasteel Vianden
Luxemburg is rijk aan kastelen. De populairste om te bezichtigen is Kasteel Vianden tegen de Duitse grens aan, op 6,3 kilometer van Körperich. Het voormalige verdedigingsfort annex paleis staat op een heuvel en kijkt uit over de Our-vallei. De feodale, romaans-gotische burcht is tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd op de fundering van een 7e-eeuwse Romeinse vesting. Verken de ridderzaal van 30,3 bij 9,6 meter, waar blinkende harnassen staan uitgestald.
Kom eind juli/begin augustus naar Kasteel Vianden en vier het jaarlijkse Middeleeuws Festival mee. Duizenden in middeleeuwse klederdracht gestoken bezoekers verzamelen zich in en om het kasteel. Woon hier nagespeelde riddergevechten, roofvogeldemonstraties en toneelstukken bij. Zie houtbewerkers met haak- en schaafmessen in de weer en jongleurs ballen en pionnen hooghouden. Sluit de dag af aan het lopend zomerbuffet dat op lange eettafels staat uitgestald.
4. De Kazematten: ondergronds gangenstelsel
Bezoek de Kazematten van Luxemburg-Stad, een immens verdedigingsbolwerk in de Bock-rotsformatie. Vooral het ondergrondse gangenstelsel met in totaal 23 kilometer aan wandelgangen behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van het land. Loop door het labyrint van stenen gangen. Zonder bulten weer naar buiten? Vergeet dan niet bij de laagste plafonds te bukken. Enkele van de donkerste booggangen zijn slechts verlicht met vaal, geel schijnsel van lampen. Ontdek oude kanonnen en kijk door schietgaten in de verdedigingsmuur uit over rivier Alzette en stadsdeel Grund.
De oudste Kazematten stammen uit 1644, toen de Spanjaarden aan de macht waren. In 1685 verstevigde de Franse bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban de vesting. Op den duur waren de Kazematten groot genoeg om bakkerijen, slagerijen en smederijen te huizen. Die onderhielden op hun beurt duizenden voor bommen schuilende soldaten, hun paarden en gevechtsmateriaal, zoals geweren en kanonnen. Sinds 1993 zijn de Kazematten geopend voor publiek en vanaf 1994 behoort dit complexe bolwerk tot het Unesco-werelderfgoed.
5. Spijker je wijnkennis bij in de Moezelvallei
Rivier de Moezel schampt het zuidoosten van Luxemburg en vormt hier een natuurlijke grens met Duitsland. Net als bij onze oosterburen, staan ook in de Luxemburgse Moezelvallei de wijnranken strak in formatie tegen glooiende heuvelruggen op. Maak kennis met deze streek door de ‘Route du Vin’ te volgen met de auto of op de fiets. Deze wijnroute loopt tussen Schengen en Wasserbillig en beslaat een afstand van 42 kilometer. Bezoek wijngaarden die in het teken staan van hoofdzakelijk witte wijnen, gemaakt van druivensoorten zoals Rivaner (een samentrekking van Riesling-Silvaner), Elbling en Auxerrois.
In plaatsen zoals Grevenmacher, Stadtbredimus en Remich leven tientallen wijnboeren die hun eigen druiven verbouwen en wijn maken. Trakteer jezelf op een proeverij. Leer over de werkwijzen van de boeren en maak kennis met de karakters van de verfrissende wijnen. Liever lopen omdat er geen BOB in je gezelschap zit? Pak dan het Moezelpad van 50 kilometer lang. Zeker met wat wijntjes in de benen nogal een afstand, maar die is ook goed in kortere lopen op te delen.