Luxemburg

Het kleine en zeer rijke staatje Luxemburg ligt ingeklemd tussen België, Duitsland en Frankrijk. Vooral de laatste twee landen hebben leven en cultuur van het hertogdom beïnvloed. Een flink deel van het land is landschappelijk een vervolg op de Belgische Ardennen (hoogste punt 559 meter). Het is een land vol burchten. Luxemburg heeft een 'kleine' hoofdstad die ook al in een vestingmantel zit. De voorspoed na de Tweede Wereldoorlog, het bankgeheim en de vestiging van grote Europese instellingen (Europees centrum op de Kirchberg van de hoofdstad) hebben het landje goed gedaan. Je proeft er de welvaart.

Attracties en evenementen

Er zijn geen grote dierentuinen in Luxemburg. In Grevenmacher wacht de Jardin des Papillons (vlinders). In het zuidelijke Bettembourg vindt u meer diersoorten in het Parc Merveilleux. Daar zijn ook speelattracties. Esch-sur-Alzette heeft een tropisch aquarium. Ook gigantische attractieparken zijn er niet. Daarvoor kun je het beste een dagtochtje plannen naar de buurlanden. Het Duitse Eifelpark in Gondorf is goed te doen. Ook het Franse vrijetijdspark van Amnéville en Walibi Schtroumpf (beide niet ver van Metz) zijn een dagtocht waard. Er zijn wildparken in het Belgische La Roche en St-Hubert.

Luxemburgs verkeersbureau: visitluxembourg.com, worldtravelguide.net.

Bezienswaardigheden

Luxemburg heeft iets met vestingen en vestingwerken. Alleen al de oude bovenstad van Luxemburg lijkt al op een vesting. Je kunt er kijken in de beroemde Kazematten van Bock, een ondergronds labyrint van verdedigingswerken. Maar ook in de groene heuvels rondom de stad steken peperbustorens en kloeke ridderwoningen omhoog (Bourscheid, Vianden, de ruïne van Brandenbourg bij Diekirch, Larochette). Kerken (kathedraal van Luxemburg) en abdijen (Clervaux, Echternach) worden druk bezocht. Ook de oude mijnindustrie heeft bezienswaardigheden nagelaten (mijnbouwmuseum Rumelange en industriepark Fond-de-Gras).

Dorpen en steden

De meeste dorpen van het groothertogdom zien er letterlijk opgeruimd uit. Smetteloze huizen, schone dorpsstraten en tuinen die keurig bijgeknipt zijn. Zelfs de arbeidersdorpen van het diepe zuiden tonen tegenwoordig een 'aangekamde' wereld. Hoe anders is de sfeer in de overigens net zo opgeruimde toeristische stadjes. Luxemburg heeft veel kleine steden, vaak vanuit een burcht of abdij vanaf de Middeleeuwen gegroeid (Echternach, Vianden, Clervaux). Ze worden vaak 'overlopen' door toeristen omdat ze zo charmant en kleurrijk aandoen. De enige grote plaats, Luxemburg-stad, heeft iets voornaams.

Eten en drinken

Zelfs een simpel gerecht als Judd mat gaardebounen (gerookte varkensnek met bonen) smaakt er heerlijk. In Luxemburg koppelt de degelijke Duitse kost zich namelijk aan het verfijnde Franse eten. Anders gezegd: een hartig maal, veel daarvan op uw bord en. smakelijk. Lekker lunchen doet u bij de vele banketbakkers. Zij hebben vaak een salon de consommation (eetzaaltje). Luxemburg heeft haar eigen Ardenner ham (Éislecker Ham). In de zomer eten de Luxemburgers graag als snack mosselen met friet. De eetgelegenheden aan de Moezel serveren veel riviervis. Bier en wijn zijn beiden van eigen makelij. Diekirchbier bijvoorbeeld en witte Moezelwijn.

Kunst en cultuur

In 1814 kwam de titel van groothertog in het bezit van de koning van Nederland en dat bleef zo tot 1898 toen Wilhelmina als vrouw geen aanspraak kon maken op de titel en een andere tak van de Nassau's deze overnam. De neutraliteit van het in 1866 onafhankelijk geworden landje moest worden opgegeven na de Duitse inval in 1940. Luxemburg was mede-oprichter van de NAVO en de EEG (nu EU). De huidige groothertog heeft vergaande volmachten.

Natuur

Het kleine Luxemburg grenst aan België, Frankrijk en Duitsland. Het noorden maakt deel uit van de Ardennen, het zuiden is onderdeel van het Lotharingse terrasland en wordt doorsneden door rivierdalen. Toeristen komen af op het afwisselende landschap en de hoofdstad.

Uitgaan

Wil je naar de film? Schrik dan niet van dubbele ondertitelingen. Je vindt bioscopen met nieuwe filmhits in Luxemburg-stad. Iets oudere rolprenten draaien in Echternach, Diekirch, Rumelange en nog een paar stadjes. Luxemburg-stad is de enige echte uitgaansstad van het groothertogdom. Onlangs is de stad verrijkt met een gloednieuw uitgaanscentrum. Van oktober tot mei draaien de theaters er op volle toeren. Een bundeling van cafeetjes heeft het Downtown-Center bij het treinstation. De bovenstad heeft leuke bistrootjes, de benedenstad (Grund) heerlijk volkse kroegen. Disco's en clubs met live muziek zijn er ook meer dan voldoende.

Winkelen

In Luxemburg Stad zijn Auchan, het gebied rond het treinstation en de Grand Rue met bijbehorende zijstraten de belangrijkste winkelcentra. In het oude stadscentrum, in de omgeving van de Grand Rue, vind je de laatste mode in de boetieks en talloze kunstgaleries. Op de vlooienmarkten is het aanbod groot. Typische souvenirs zijn porselein, kristal, keramiek, Luxemburgse chocolade, klokken en gietijzeren gedenkplaten.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Luxemburg? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Luxemburg