Vakantie Cambodja

Op zoek naar cultuur en geschiedenis? Dan is een bezoek aan Cambodja zeker demoeite waard. Zowel liefhebbers van oude als van recente geschiedenis kunnen hier hun hart ophalen. Dé tips voor een vakantie in Cambodja op een rij...

Wat dacht je bijvoorbeeld van het schitterende Angkor, waar diverse prachtig bewaarde oude tempels uit het Khmer-rijk boven het tropische woud uitsteken?Daarnaast zijn er de 'killing fields', herdenkingsplaatsen voor de slachtoffers van de Rode Khmer. Uiteraard is een bezoek aan de hoofdstad Phnom-Penh de moeite waard, waar je tempels, paleizen en moskeeën kunt bezichtigen.

Kunst en cultuur

Het rijk van de Khmer werd in de 7e eeuw gesticht en viel in de 17e eeuw na herhaalde aanvallen vanuit de buurlanden. In 1867 werd land bezet door de Fransen en ingelijfd bij de Unie van Indo-China. In 1954 kreeg het zijn onafhankelijkheid. Het conflict om Indo-China resulteerde in een burgeroorlog in 1970, die werd beslist ten gunste van de communistische Rode Khmer. Deze voerde vanaf 1975 een schrikbewind dat pas met de inval van Viëtnamese troepen tot een einde kwam. Het democratiseringsproces dat werd verwacht na de terugtrekking van de Viëtnamezen in 1989 en een nieuwe grondwet, heeft ondanks de vrije verkiezingen in 1993 nog geen vaste vorm. Pas in 1998 gaven de laatste eenheden van de Rode Khmer zich over.

Natuur

De geschiedenis van het Khmervolk, de bewoners van Cambodja, kent periodes van culturele bloei, maar ook tragische dieptepunten. De hoogtijdagen van het Khmerrijk waren zo’n 1000 jaar geleden. Het fraaie tempelcomplex Angkor Vat dateert van die periode en is nu de voornaamste attractie. In de 19e eeuw kwam Cambodja onder Frans gezag, wat aan de bouwstijl van Phnom Penh nog te zien is. In de decennia na de Tweede Wereldoorlog werden de Fransen en later de Amerikanen uit Cambodja verdreven en vestigde de communistische Rode Khmer er een schrikbewind dat duurde tot in de jaren ’90. Praktisch de totale stadsbevolking werd naar het platteland gedeporteerd om er dwangarbeid te verrichten. Bijna 2 miljoen Cambodjanen kwamen daarbij om. Nu is de rust weergekeerd en is Cambodja een vriendelijk land met machtige rivieren, glinsterende rijstvelden en paradijselijke stranden.

Winkelen

In Phnom Penh en veel andere plaatsen zijn kleurrijke markten waar van alles wordt aangeboden, waaronder sjaals, sieraden en T-shirts. De Russische markt staat bekend om het antiek. Houd er rekening mee dat er ook veel namaakantiek te koop is. Op straat wordt van alles verkocht door handelaren, ook door veel kinderen die zo wat bij kunnen verdienen. Typische souvenirs zijn edelstenen, sieraden, houtsnijwerk van boedha's en apsaras, kleurrijke sjaals en schilderijen. Afdingen is aan te raden. Houd er rekening mee dat de prijzen al laag zijn. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische info over Cambodja?

Ga je op vakantie naar Cambodja? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale douaneregels tot aan de lokale munteenheid.

Bekijk praktische info Cambodja