Nepal

Het dak van de wereld, het land van de Himalaya en de sherpa's, dat is Nepal. In de hoofdstad Kathmandu kun je verdwalen tussen de vele boeddhistische en hindoeïstische tempels. Proef het lokale eten eens in een van de vele kleine restaurantjes! Het berggebied bied je de mogelijkheid om lange trektochten te maken met een of meer dragers. Daag jezelf bijvoorbeeld uit met het wereldberoemde Annapurna-circuit. Maar Nepal heeft ook tropisch laagland dat grenst aan India, waar de Indische neushoorn te vinden is.

Eten en drinken

In de restaurants vind je gerechten uit de Nepalese, de Newari en de Tibetaanse keuken. De Nepalese keuken heeft veel weg van de Indiase. Dal bhaat (tarkari) is er het dagelijkse voedsel: dit is rijst met linzen (en groenten). Andere typische gerechten zijn pakora, door deegbeslag gehaalde en gefrituurde groenten, en samosa, met groentecurry gevulde deegpiramides. De Newari keuken is verfijnder en gebruikt buffelvlees als basis. Choyil a is een soort pittige curry van buffelvlees en paancha kol is een vijf-groentencurry. De Tibetaanse keuken gebruikt andere bereidingstechnieken, zoals bij momo's: dit zijn gestoomde deegkussentjes die gevuld zijn met vlees of groente. De gefrituurde variant heet kothe: Thee (chiya) is de nationale drank van Nepal. Koffie is verkrijgbaar. Tibetaanse yakboterthee is zoutig en doet daardoor eerder aan bouillon denken dan aan thee. Frisdrank en fruitsap zijn goed verkrijgbaar. Vermijd ijsblokjes. Lekker fris is de yoghurtdrank lassie. Tot de alcoholische dranken behoort het traditionele chang-bier. Iceberg en Star zijn 'gewone' Nepalese biermerken. Raksi is uit chang gedistilleerde sterke drank.

Kunst en cultuur

De vorstendommen en stammen in het dal van Kathmandu werden pas in 1756 onder de heerschappij van de Gurkha's verenigd. Na het begin van de 19e eeuw is Groot-Brittannië invloed gaan uitoefenen op de Nepalese politiek. In 1951 leidde een wisseling van dynastie tot een constitutionele monarchie. De democratische grondwet van 1959 werd in 1962 vervangen door een duidelijk monarchistische versie. Sinds 1990 zijn politieke partijen toegelaten; vertegenwoordigers daarvan kunnen voor vijf jaar gekozen worden in het parlement.

Natuur

Nepal bestaat uit een 160 km brede streep land die zich langs de zuidhelling van de Centrale Himalaya uitstrekt over een lengte van 853 km. De slibvlakte van de Terai in het uiterste zuiden wordt gevolgd door de Siwalik-keten en de brede zone van het voorgebergte van de Himalaya, met het karakter van een middelgebergte. Het grondgebied van Nepal houdt in het noorden op bij de kam van de Himalaya, waartoe enkele van de hoogste toppen ter wereld behoren, zoals de Mount Everest (8846 m). Het in het voorgebergte gelegen dal van Kathmandu is het economische en sociale kerngebied. Het toeristische hoogtepunt is het maken van een trektocht in de Himalaya.

Winkelen

Sympathiek zijn de winkeltjes van coöperaties, waar de winst aan de handwerkslieden zelf ten goede komt. Typische souvenirs zijn kruiden, sieraden, sjaals, messen, tapijten, gebedsvlaggetjes, tassen, lokaal handwerk zoals houtsnijwerk en handgeweven katoen, en het traditionele Nepalese papier. Tankas en Paubha zijn schilderingen die zijn uitgevoerd door boeddhistische monniken. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast. Denk bij de aanschaf van souvenirs aan het verbod op de uitvoer van antiek. Bij de aankoop van een groot Boeddhabeeld of Tibetaans-religieus beeld heb je een gestempeld aankoopbewijs nodig voor de douane.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Nepal? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van informatie over lokale autohuur tot je rijbewijs over de grens.

Bekijk praktische informatie Nepal