India

Het Indiase subcontinent, een enorm land met ruim een miljard inwoners, valt te verdelen in drie zones. Onder het Himalayagebergte ligt de vlakte waar de Ganges en de Indus doorheen stromen. Deze vlakte loopt in het zuiden op tot een door rivieren doorsneden tafelplateau, aan de kust begrensd door brede vlakten.Er heerst een subtropisch tot tropisch klimaat. Naast ontelbare cultuurhistorische monumenten, telt India ook een aantal natuurreservaten van naam. De Indiase keuken is zeer uitgebreid, divers, smakelijk en – als je niet oppast – heet.

Dorpen en steden

De uitgestrektheid van India staat garant voor een veelheid aan karakteristieke architectuur en een adembenemende afwisseling tussen pittoreske oude dorpen en moderne megasteden. Van de fascinerende overvolle bazaar van Chandni Chowk in Delhi tot de Taj Mahal in Agra, van de spookstad Fatehpur Sikri, de verlaten hoofdstad van het Moghulrijk uit de 16de eeuw, tot de roze (zandstenen) stad Jaipur, met zijn mooie paleizen en markten. Van kleurrijke dorpjes met smalle steegjes tot oude steden met marmeren paleizen en imposante tempels. India staat vol met statige paleizen, majestueuze forten, oude tempels en traditionele huisjes in prachtige valleien. Naast uiteraard ook ontelbare oude krotten en blinkend nieuwe hoogbouwarchitectuur.

TipsNawalghar

Nawalghar is een aardig marktplaatsje, vol met opmerkelijke muurschilderingen. De Anandilal Podar Haveli is in 1997 opnieuw, maar wel traditioneel beschilderd met liefst 700 kleurige fresco's.

Rattentempel in Deshnok

In het rustige dorpje Deshnok, niet ver van Bikaner, staat de Rattentempel, waar het op een binnenplaats krioelt van de heilige ratten. Je mag de tempel betreden, maar dan wel zonder schoenen!

Jodhpur

Jodhpur is een belangrijk handelscentrum voor onder andere vee en katoen. De oude stad wordt omringd door een 16e-eeuwse, 10 km lange muur met 7 poorten. www.jodhpurindia.net.

Kanchipuram

Kanchipuram is een van de zeven heilige steden van India en is een van de spectaculairste tempelsteden van het land. Er staan nu nog 125 tempels.

Tibetanen in Namdroling

In het dorp Sera Je, met het Tibetaanse klooster Namdroling, waant men zich al gauw in Tibet: het is de enclave met de meeste Tibetaanse vluchtelingen in India.

Eten en drinken

De zeer uitgebreide Indiase keuken wordt gekenmerkt door het ruime gebruik van kerrie, pepers, saffraan en andere kruiden. Tot de standaardmaaltijden van de Indiër behoort de curry, een gekruide schotel bestaande uit vis, vlees, groente of eiergerechten. Populair is ook rijst met dhal, een dikke saus van linzen. Deze gerechten kun je overal in kleine restaurantjes of bij marktstalletjes bestellen. In veel hotels zijn ook westerse gerechten verkrijgbaar. Thee en limonades zijn overal te koop, evenals mineraalwater. Lassi is een gekoelde yoghurtdrank die een beetje lijkt op karnemelk. Kokosmelk is een prima dorstlesser.

Kunst en cultuur

Arische nomadenvolken kwamen vanuit het noorden het land binnen en verdrongen vanaf de 15e eeuw v.C. de Indus-beschaving. In de 12e eeuw AD begon de islamisering. Het binnendringen van de Europeanen begin 16e eeuw leidde tot verzwakking van de Moghul-heersers. In 1858 werd India rechtstreeks onder de Britse Kroon geplaatst. Uit de eind 19e eeuw begonnen onafhankelijkheidsstrijd ontstond na de Eerste Wereldoorlog de beweging van Mahatma Gandhi. Na de afscheiding van het islamitische Pakistan werd India uiteindelijk in 1950 onafhankelijk. Tot op heden bestaat er tussen India en Pakistan een conflict om Kashmir.

Natuur

Het Indiase subcontinent, een enorm land met 1,1 miljard inwoners, valt te verdelen in drie zones. Onder het Himalayagebergte ligt de vlakte waar de Ganges en de Indus doorheen stromen. Deze vlakte loopt in het zuiden op tot een door rivieren doorsneden tafelplateau, aan de kust begrensd door brede vlakten. Er heerst een subtropisch tot tropisch klimaat. Naast ontelbare cultuurhistorische monumenten, telt India ook een aantal natuurreservaten van naam.

Meer praktische informatie over India?

Ga goed voorbereid op vakantie met onze praktische informatie over India. Van reisdocumenten tot aan de lokale verkeersregels, je vindt het in onze Landeninformatie.

Bekijk praktische info India