Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegdromen naar de mooiste tropische eilanden ter wereld

Bewonder de surfstranden van Maui, rijd over 75 Mile Beach op Fraser Island en zwem in Twin Lagoon op Coron Island. Dit zijn de mooiste tropische eilanden ter wereld.

De enige stress die je tijdens een verblijf op een tropisch eiland hebt, is keuzestress: ga je relaxen in een hangmat, verken je al snorkelend de onderwaterwereld of drink je een cocktail uit een vers geplukte kokosnoot? Elk eiland heeft zijn eigen sfeer en iedereen zal dan ook een andere favoriet hebben. De tropische ingrediënten zijn overal aanwezig, van Zanzibar in Afrika tot Bora Bora in de South Pacific: aanlokkelijke stranden, exotische vegetatie en een zee in de meest uiteenlopende blauwe kleurschakeringen met een fascinerende onderwaterwereld. Droom weg naar de mooiste tropische eilanden ter wereld.

1. Per ossenwagen of fiets op La Digue (Seychellen)

De 115 eilanden tellende Seychellen liggen ruim 1500 kilometer ten oosten van Kenia, in de Indische Oceaan. Vanaf het hoofdeiland Mahe vertrekt de veerboot die je via Praslin in anderhalf uur naar het paradijselijke eilandje La Digue brengt, waar je even teruggaat in de tijd. Er zijn nauwelijks wegen noch voertuigen. Verplaatsen doet men hier per ossenwagen of per fiets. De economie draait, behalve op toerisme en visserij, nog voornamelijk op traditionele ambachten, zoals botenbouw en het winnen van kopra (gedroogd vruchtvlees van kokosnoten: grondstof voor margarine).

De namen van de stranden op het eiland beginnen allemaal met het woord Anse, dat inham betekent. Het meest beroemd is Anse Source d’Argent, dankzij het zilverwitte strand, geflankeerd door bijzondere granieten rotsformaties waar hier en daar een palmboom zijn kroon bovenuit steekt. In de jungle van het binnenland van dit 10 vierkante kilometer metende eiland spot je Chinese woudaapjes, moerasschildpadden en kleurrijke orchideeën.

2. Het specerijeneiland Zanzibar (Tanzania)

In de Indische Oceaan, 40 kilometer vanaf het vasteland van Tanzania, ligt het eiland Unguja – beter bekend als Zanzibar. Samen met Pemba en Mafia vormt Zanzibar de zogenaamde ‘specerijeneilanden’. Eeuwenlang werden er hiervandaan talloze specerijen – waaronder saffraan, nootmuskaat en vanille – verhandeld over de hele wereld, waarbij Arabieren, Portugezen en Britten afwisselend de scepter zwaaiden. Nog steeds worden er veel specerijen verbouwd op geurende plantages.

Het 70 bij 20 kilometer grote eiland biedt een diversiteit aan landschappen. De historische hoofdstad Stonetown ligt in het westen en in het binnenland vind je het Jozani Chwaka Bay National Park. Wandelend door het regenwoud en de mangrovebossen ga je hier op zoek naar de inheemse rode franjeaap. Kokos- en bananenpalmen zorgen voor welkome schaduw aan de zandstranden langs de kust. Het 7 kilometer lange Jambiani Beach, waar het witte zand geleidelijk uitloopt in de zee en de traditionele dhows uitvaren om te vissen, is een van de mooiste exemplaren.

3. Isla de Coiba: ‘de Galapagos van Panama’

Isla de Coiba ligt in de Golf van Chiriqui, voor de zuidwestkust van Panama en vormt samen met 38 kleinere eilanden het Coiba National Park, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat vanwege de bijzondere natuur. Het tropische regenwoud is beschermd tegen de koude wind en de effecten van El Niňo, waardoor tientallen zeldzame inheemse diersoorten als de zangvogel Coiba-stekelstaart en het knaagdier Coiba-agouti hier floreren. Het leverde de bijnaam ‘Galapagos van Panama’ op.

Na het verkrijgen van een vergunning en een overtocht van enkele uren (afhankelijk van hoe ruw de zee is) met een eenvoudige boot vanuit Santa Catalina, bereik je het eiland. Er zijn wat primitieve hutten bij het rangerstation om te overnachten. Elektriciteit en wifi ontbreken op Isla de Coiba dat grotendeels bestaat uit jungle, eindigend aan de kust. Luier op het strand en luister naar het gemengde koor van vogels en zoogdieren of ga duiken bij Wahoo Rock, waar je kans hebt op walvishaaien en mantaroggen.

4. Relaxen in een waterhangmat op Isla Holbox (Mexico)

Het 43 kilometer lange en gemiddeld 2 kilometer smalle Isla Holbox ligt voor de noordkust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan, in de Golf van Mexico. Op het autovrije eiland gaat het vervoer over de zandwegen voornamelijk met golfkarretjes en (brom)fietsen. Vanuit Chiquila, op het vasteland, brengt een veerboot je er in een half uur naar toe. In de ondiepe lagune tussen het vasteland en het eiland huizen kolonies flamingo’s, wiens pastel roze kleur prachtig contrasteert met het turquoise water en het spierwitte zandstrand waar je zonnebril onontbeerlijk is.

Bijzonder op Holbox zijn de zogenaamde waterhangmatten. Deze schommelen tussen palen boven het hooguit kniediepe water voor de kust en bieden de ultieme relaxplek. Gewapend met een boek of een cocktail installeer je je in de wiebelende installatie, met vervolgens een arm of been bungelend in het warme water.

5. Varkentjes op het strand van Big Major Cay in de Bahama’s

De bijnaam van het onbewoonde eiland Big Major Cay is ‘Pig Beach’, genoemd naar de varkenskolonie – bestaande uit enkele tientallen varkens en biggetjes – die hier zijn thuis heeft. Hoe de varkens hier terecht zijn gekomen is niet bekend. Theorieën variëren van het overleven van een schipbreuk tot het zijn ontsnapt van een eiland in de buurt. In ieder geval zijn ze hier naartoe gezwommen en zwemmen is nog steeds hun favoriete activiteit, zo lijkt het. Drinkwater en voedsel wordt door bewoners van nabijgelegen eilanden aangevoerd.

Big Major Cay is een van de 365 Exuma-eilanden in de Bahama’s, waarvan het gros onbewoond is en de eindeloze stranden paradijselijk blaken onder de Caribische zon. Big Major Cay heeft een oppervlakte van 1 vierkante kilometer en ligt naast het iets grotere Staniel Cay, waarvandaan je Pig Beach met de boot bereikt. De roze varkentjes, spartelend in het heldere turquoise gekleurde zeewater is op zijn zachtst gezegd een bijzondere gewaarwording.

6. Onder het wakend oog van de vulkanische Pitons op St. Lucia

Of je nu nipt aan een cocktail, dobbert in een bootje of relaxt aan het hagelwitte zandstrand van het Caribische eiland St. Lucia: het gebeurt allemaal onder het wakend ook van de iconische Pitons. Deze twee piramidevormige gedoofde vulkanen (Gros Piton en Petit Piton) zijn gemiddeld 750 meter hoog en liggen naast elkaar aan de zuidwestelijke kust van het eiland. St. Lucia, dat drie keer zo groot is als Texel, is ook in het binnenland bergachtig en heeft een weelderige begroeiing met een kleurrijke bloemenwereld van onder andere bougainville, magnolia en hibiscus.

St. Lucia heeft een koloniaal verleden waarbij het tussen de 15e en 20e eeuw afwisselend in Franse, Spaanse, Nederlandse en ten slotte Britse handen viel. Men was vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden die het tropische klimaat en het vruchtbare land met zich mee brachten. Vandaag de dag zijn er nog steeds suiker-, mango- en cacaoplantages en ook rijstvelden kom je hier tegen.

7. Maui: ‘the Valley Isle’ (Hawaii, VS)

Het Hawaiiaanse eiland Maui heeft als bijnaam ‘the Valley Isle’, te danken aan de tot 3000 meter hoge bergen van de Haleakala en West Maui Mountains met daartussen de centrale vallei die gemiddeld 60 meter boven zeeniveau is. De bergketens zorgen voor grote klimatologische en landschappelijke verschillen. In het westen is het droog en vrij kaal, terwijl het eiland in het oosten bekleed is met weelderige vegetatie en diverse waterpartijen, waaronder de Pools of Oheo, een serie watervallen en poelen in het Haleakala National Park.

De stranden van Maui zijn de grootste publiekstrekkers. Oneloa ‘Big’ Beach scoort hoog op het lijstje van mooiste stranden van het eiland. Het fijne, goudkleurige zand spreidt zich uit over een lengte van 1 kilometer en een breedte van 30 meter en is een ideale plek voor zonaanbidders, zwemmers en snorkelaars. Doorgewinterde surfers zoeken hun heil bij het roemruchte Peahi, oftewel ‘Jaws’, waar de enorme golven hoogtes tot 15 meter kunnen bereiken.

8. Verblijf in een waterbungalow op Nalaguraidhoo (Malediven)

Bestaand uit 26 atollen rond de evenaar, is het eilandenrijk van de Malediven een van de meest tropische bestemmingen ter wereld. Van de 1190 koraaleilanden die het land rijk is, is circa 75 procent onbewoond. Op de meeste overige eilanden is accommodatie te boeken. Een van de mooiste eilanden hier is Nalaguraidhoo – ook wel Sun Island genoemd – gelegen in de Zuid-Ari atol.

Vanaf de hoofdstad Malé bereik je het bijna 1 vierkante kilometer grote Nalaguraidhoo per watervliegtuig in een half uur. De vlucht is de beste introductie tot de Malediven, waarbij de ovaalvormige atollen en de talloze eilanden in het helderblauwe en turquoise water prachtig te zien zijn. Aan de oostkant loopt het eiland uit in een puntvormig wit poederstrand, dat zijn weerga niet kent. De mooiste ervaring is het verblijf in een waterbungalow, gebouwd op palen in de zee. De bodem is deels van glas, zodat je de onderwaterwereld vanuit je kamer kunt bewonderen.

9. Ver van de gebaande paden op Karimunjawa (Indonesië)

Voor vakantie in de laagste versnelling en een bestemming die nog niet op het reisschema van veel buitenlandse toeristen voorkomt, zet je koers naar Karimunjawa. De naam betekent ‘op steenworp afstand’, zij het 80 kilometer van de noordkust van het Indonesische eiland Java. Vanaf het plaatsje Jepara varen (niet-dagelijkse) speedboten er in twee uur heen. Dit is het grootste eiland – net iets kleiner dan Vlieland – van de gelijknamige archipel, bestaande uit totaal 27 eilanden die samen het Karimunjawa National Park vormen.

Bezoek Ujum Gelam Beach, waar het witte zand wordt omringd door rotsblokken, schuin overhangende palmbomen en onvoorstelbaar helder water. Boek ook zeker een snorkel- en eilandhop-excursie en verken zowel de kleurrijke onderwaterwereld als paradijselijke onbewoonde eilandjes waaronder Gleyang Island. Het nationale park beschermt niet alleen het land, maar ook het zeeleven. Het koraal, waaronder tritonshoorn en orgelpijpkoraal, is hier nog vrij onaangetast en rondom en hiertussen zwemmen onder andere clownsvissen en schildpadden.

10. De Lagunes en karstgebergten van Palawan (de Filipijnen)

Op lijstjes met de mooiste eilanden ter wereld, prijkt Palawan – een archipel in de Filippijnen – vaak aan de top. De traditionele vissersboten met slanke romp en drijvers aan weerskanten liggen te wachten op het strand, klaar voor de volgende tocht. Behalve witte zandstranden, het blauwgroene zeewater en de tropische vegetatie, zijn het vooral de bijzondere karstbergen die voor dramatische effecten zorgen. Kleine rotsen, vaak niet meer dan enkele tientallen tot een paar honderd meter in doorsnee, rijzen rechtop uit de zee.

Bijzonder fraai is Twin Lagoon op Coron Island, ook wel ‘de parel van Palawan’ genoemd. Deze twee inhammen naast elkaar worden gescheiden door een steile klif en zijn alleen per boot bereikbaar. Een paar kilometer verderop vind je Kayangan Lake, dat je vanaf de aanlegplaats aan de kust via door de jungle voerende trappen bereikt. Verken het meer per bamboevlot of duik in het onwaarschijnlijk heldere water en bewonder de grillige rotsformaties onder het oppervlak.

11. Perhentian Islands: ‘plaats om te stoppen’ (Maleisië)

Voor de noordkust van Maleisië liggen de Perhentian Islands. Perhentian betekent ‘plaats om te stoppen’, refererend aan de varende handelaren tussen Thailand en Maleisië die op de eilanden een tussenstop maakten. Nog steeds geen verkeerde naam: toeristen strijken hier graag een poosje neer en kiezen tussen Perhentian Besar en Perhentian Kecil. Besar is het grootst en heeft vooral wat luxere accommodatie, terwijl Kecil meer backpackers trekt en ’s avonds meer vertier kent. Beide zijn slechts een ritje per watertaxi van elkaar verwijderd.

Prachtige witte zandstranden en een heuvelachtig binnenland met dichte jungle is kenmerkend voor beide eilanden. Bijzonder op Kecil is Turtle Beach, waar zeeschildpadden hun eitjes leggen die tussen juni en oktober uitkomen. Neem na zonsondergang een kijkje op dit strand en zie hoe de kleine schildpadjes vers uit het ei hun eerste waggelende schreden zetten naar de zee. Een unieke belevenis! Houd wel afstand en maak geen lawaai, zodat het natuurlijke proces niet wordt verstoord.

12. Koh Lipe: ‘het papiereiland’ in het zuiden van Thailand

Het idyllische eiland Koh Lipe is het meest zuidelijke eiland van Thailand en ligt in de Andaman Zee, 80 kilometer uit de kust van het vasteland. Het is het enige bewoonde eiland in de Adang Archipel, waar het toe behoort. De archipel maakt samen met nog zo’n veertig andere eilanden deel uit van het 1500 vierkante kilometer grote Tarutoa National Marine Park, waarin zowel land als zee wordt beschermd. Omdat het eiland vrijwel helemaal vlak is, heeft de lokale bevolking het de bijnaam ‘papiereiland’ gegeven.

Met een oppervlakte van 2 vierkante kilometer is alles op het eiland op loopafstand. ‘Alles’ is een groot woord. Je kunt kiezen uit een van de aanlokkelijke stranden of de hoofdstraat Walking Street waar winkeltjes en gezellige bars en restaurants zijn gevestigd. Het mooiste strand volgens velen is Sunrise Beach, dat bijna de hele oostkust beslaat. Diverse rotseilandjes en dobberende longboten worden in het uitzicht vanaf dit witte zandstrand gevangen.

13. Traditie van ‘fire walking’ op Beqa Island (Fiji)

Het eiland Beqa, 8 kilometer ten zuiden van Fiji’s hoofdeiland Viti Levu, is de kraterrand van een uitgedoofde vulkaan, die zich verder onder water bevindt en vorm geeft aan de Beqa Lagoon, een populaire duikplek. Kleurrijk hard en zacht koraal met bijbehorende tropische vissen, schildpadden, roggen en diverse soorten haaien – waaronder tijgerhaaien – bevolken het gemiddeld 26 graden warme water van deze lagune. Het bergachtige binnenland van het 36 vierkante kilometer grote eiland bestaat uit regenwoud met hier en daar een waterval. Wegen zijn er niet op dit ruige eiland: de negen dorpen en enkele hotels zijn alleen per boot bereikbaar.

Beqa is het thuis van de beroemde vuurlopers van Fiji. Het helende ritueel van ‘fire walking’ vereist een concentratie en samenwerking tussen lichaam en geest, waarbij een spirituele trance bereikt wordt en pijn niet wordt gevoeld noch voeten worden verbrand. Zeer indrukwekkend om getuige van te zijn! Sluit een enerverende dag af bij zonsondergang aan het strand.

Ontdek Bonaire vanuit de zee

Door de ogen van Kampioen Kathryn 

14. Bora Bora : ‘de parel van de Pacific’ (Frans-Polynesië)

Het 29 vierkante kilometer grote Bora Bora is niet alleen een eiland, maar ook het centrum van een atol, dat (samen met onder andere Tahiti) deel uitmaakt van Frans Polynesië, in de zuidelijke Stille Oceaan. Bora Bora – met de bijnaam ‘parel van de Pacific’ – wordt gezien als een van de mooiste plekken op aarde en is voor velen ook de ultieme huwelijksreisbestemming. Blikvanger midden op het eiland is de ruim 700 meter hoge uitgedoofde vulkaan Otemanu.

De mooiste stranden liggen niet op het centrale eiland, maar op de in een halve cirkel eromheen gelegen ‘motu’s’, smalle eilandjes bovenop een rif. Hier vind je een eindeloze rij parelwitte zandstranden waar kokospalmen voor schaduw zorgen en hotelresorts (water)bungalows en andere faciliteiten bieden. Aan de lagunezijde, met uitzicht op Otemanu, is het heerlijk toeven. Snorkelen in het heldere water mag ook niet op het activiteitenlijstje ontbreken. De onderwaterwereld laat zich hier in optima forma zien, van koraaltuinen tot pijlstaartroggen en rifhaaien.

15. Fraser Island: het grootste zandeiland ter wereld (Australië)

Zand is het belangrijkste bestanddeel van Fraser Island, dat voor de Australische oostkust ligt, bij Hervey Bay. Het is dan ook het grootste zandeiland ter wereld. En met ’75 Mile Beach’, een strand van 120 kilometer lengte, kom je al een heel eind. Een van de attracties op het eiland is met een jeep over dit strand rijden, tussen de Stille Oceaan aan de ene kant en het regenwoud aan de andere. Spot onderweg de Australische dingo, die zich graag op het strand ophoudt. Maar blijf op afstand: het zijn geen schoothondjes.

Bijzonder op Fraser Island is ook de aanwezigheid van de 18 kilometer lange rode zandsteenformatie The Cathedrals aan de oostkust, die samen met het goudkleurige zand, de kobaltblauwe zee en de groene vegetatie voor een schitterend kleurenpalet zorgt. Het meest fotogeniek is het in het binnenland gelegen Lake Boorangoora waar de stranden rondom het witst zijn en het kalme water zich uitstekend leent voor suppen en kajakken.

Op reis 

Via ANWB boek je de meest prachtige en goed verzorgde reizen. Ook langs Costa Rica, Indonesië of Mexico. Zo maak je dromen over tropische eilanden concreet. Wie weet kan jij volgend jaar een van deze bijzondere plekken ontdekken. 

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.