Vakantie Nieuw-Zeeland

Een reis naar het einde van de wereld is een groot avontuur vanwege de heftige adrenalinesporten die in Nieuw-Zeeland volop en zeer enthousiast worden beoefend. Hier moet je natuurlijk zijn om te bungeejumpen, maar ook voor zorbing – waarbij je van een heuvel afrolt in een opblaasbare bal –, rodelen, een adembenemende tocht met de jetboot, of raften over een wildstromende rivier. Bezoekers uit de hele wereld komen voor de indrukwekkende en zeer afwisselende (vulkanische) landschappen.

Attracties en evenementen

In Nieuw-Zeeland kunt u spectaculaire landschappen, bijvoorbeeld gletsjers of fjorden, vanuit een helikopter optimaal bewonderen. U kunt razendsnelle tochten maken met een jetboot, maar u kunt ook rustig de zee op om dolfijnen en zeevogels te spotten. Heeft u ooit overwogen om te bungeejumpen, grijp dan hier uw kans, want locaties zijn er genoeg in het land waar het is uitgevonden. Na al deze uitdagingen is een thermaal bad in de omgeving van Rotorua, Hanmer Spring, of Maruia Springs een weldadige ervaring. Een rit met de TranzAlpine is ook een sensatie, want de tocht van Christchurch naar Greymouth voert door de imposante Southern Alps.

Nieuw-Zeeuws verkeersbureau: tourismnewzealand.com, Verkeersbureau Coromandel: thecoromandel.com, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, Herdenking Eerste Wereldoorlog: ww100.govt.nz, Herdenking Eerste Wereldoorlog: rsa.org.nz, Toetistische informatie: nieuw-zeeland.nl.

Bezienswaardigheden

In alle steden van Nieuw-Zeeland zijn wel een paar interessante musea die een bezoek waard zijn. Vooral het nationale museum Te Papa Tongarewara Museum of New Zealand, in de haven van Wellington, is indrukwekkend; hier ontdekt u een mooie kunstverzameling van de Maori's. Populair in Nieuw-Zeeland is ook het spotten van dieren in het wild. Bij Kaikoura komt u voor de walvissen en dolfijnen, en op het schiereiland Otaga komt u bij de enige plaats in de wereld waar de albatros op het vasteland broedt.

Dorpen en steden

Auckland heeft verschillende interessante musea. In de omgeving van de historische panden in de wijken Parnell en Devonport vindt u veel uitgaansgelegenheden. Wellington is ook een prima stad om uit te gaan, maar ook om te winkelen: er zijn bijzondere boetiekshops. De haven bevat het mooiste museum van Nieuw-Zeeland. Het stratenplan van Dunedin is bijna identiek aan het Schotse Edinburgh: de stad heeft een Schotse uitstraling. Christchurch wordt wel de meeste Engelse stad buiten Engeland genoemd door de gotische gebouwen en de vele parken en tuinen. In Rotorua en Gisborne hebben vooral de Maori's hun stempel achtergelaten. In het geothermisch centrum verwijzen culturele activiteiten naar hun achtergrond.

Eten en drinken

De Nieuw-Zeelandse keuken is van oudsher Engels georiënteerd, maar intussen zijn ook veel andere Europese en Aziatische keukens ingeburgerd. Typische producten van het land zijn de kumara (zoete aardappel), de kiwi en pavlova, het nationale dessert. Hangi is een traditioneel Maori-maal waarbij het voedsel in de grond wordt gestoomd. De beste plaats hiervoor is Rotorua. BYO (Bring Your Own) betekent dat de restauranteigenaar geen alcoholvergunning heeft. U mag wel zelf drank meebrengen die voor een klein bedrag geopend wordt.

Kamperen toeristisch

In Nieuw-Zeeland, waar de natuur zo'n belangrijke rol speelt, is kamperen een aantrekkelijke manier van vakantie houden. Op de campings overnachten de meeste mensen in caravans, hutten of huisjes. Een tent meenemen is dus niet noodzakelijk. In de nationale parken mag u een tent opzetten, op voorwaarde dat u alle rommel zelf meeneemt. De ruim 200 kampeerterreinen – die worden beheerd door het Department of Conservation (DoC) – liggen verspreid over het hele land, vaak op de mooiste plekken. Kampeerterreinen in Nieuw-Zeeland zijn er bij stranden, in de nationale parken, maar ook in stedelijk gebied. Ze zijn meestal vrij eenvoudig. Naast stromend water zijn er sanitaire voorzieningen en plekken om te barbecuen.

Kunst en cultuur

De reeds in de 9e eeuw door Maori's bewoonde eilanden werden in 1642 door Abel Tasman ontdekt. De verkenningstochten van James Cook (1769-1777) bereidden de kolonisatie voor (vanaf 1792). In 1840 kreeg Groot-Brittannië bij het Verdrag van Waitingi de soevereiniteit over het land. Conflicten met de Maori's werden pas in 1874 bijgelegd. In 1931 werd Nieuw-Zeeland onafhankelijk; de Britse vorstin is slechts formeel staatshoofd.

Natuur

Het in het zuidwesten van de Stille Oceaan gelegen Nieuw-Zeeland bestaat hoofdzakelijk uit twee eilanden: het door de Cook Straits gescheiden Noord- en Zuid-Eiland. Kenmerkend is de bergrug die over beide eilanden loopt. Het Noord-Eiland heeft actieve vulkanen, talrijke geisers en warme bronnen. Het Zuid-Eiland wordt gedomineerd door de zich ruim 300 km langs de westkust uitstrekkende Nieuw-Zeelandse Alpen, met de 3764 m hoge Mount Cook als hoogste punt. Gletsjers reiken tot in zee. Naar het oosten toe gaan de Alpen over in een brede vlakte; in het zuidwesten ligt een fjordengebied. Centra voor het toerisme zijn Queenstown in de Alpen en het bronnengebied bij Rotorua.

Uitgaan

De traditionele Maoricultuur van Nieuw-Zeeland wordt levendig uitgedragen met allerlei optredens. In Rotorua en de grote steden organiseren Maorigroepen voorstellingen voor toeristen met spel en dansen die een verhaal vertellen over de geschiedenis. Veel steden in Nieuw-Zeeland hebben Victoriaanse theaters en moderne toneel- en concertzalen. Ballet, dans, cabaret, rock en jazz zijn goed vertegenwoordigd, maar ook treden er regelmatig buitenlandse artiesten op. In Auckland en Wellington is nog wel enigszins sprake van een bruisend nachtleven met bars en clubs die tot in de vroege ochtend open zijn.

Winkelen

In de steden zijn warenhuizen, galeries en markten. Maorikunst is populair. Let op het Toi Iho keurmerk. Dit betekent dat een panel van Maorikunstenaars het waarderen als echte kunst. Typische souvenirs zijn sieraden met jade en de doorzichtige, kleurrijke pauaschelp,een jade tiki (beeldje), houtsnijwerk gecombineerd met de pauaschelp, (schapen)leren en wollen producten, tapijten, buitensportkleding, rieten tassen en manden, en cosmetica met kiwi, thermale modder of paua.

Zon, water en strand

In Nieuw-Zeeland wonen veel mensen dicht bij zee. Strandbezoek is daardoor populair, maar dat geldt niet voor alle stranden. Aan de westkust kan het behoorlijk hard waaien, waardoor hier weinig strandtoerisme voorkomt. Het lange zandstrand Ninety Mile Beach is vooral een doorgangsweg. Ook aan de oostkust liggen nog veel ongerepte stranden. De populairste vindt u bij beschutte baaien. Op de Bay of Islands kunt u op enkele stranden uw eigen thermale bron graven vanwege de vulkanische activiteit onder de grond. De stranden bij Golden Bay en Tasman Bay worden tot de mooiste van het land gerekend. Er zijn veel surflocaties in Nieuw-Zeeland, maar let goed op de sterke onderstroom.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Nieuw-Zeeland? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Nieuw-Zeeland