Madagaskar

De unieke flora en fauna van dit eiland maken deze plek een must. De lemuur, zo talrijk in nationaal park Ranomafana, is nergens anders ter wereld te vinden. En het land kan ook bogen op bijzondere landschappen, zoals het spitse gebergte van het Ankarana Massief. Liever de beentjes omhoog? De prachtigste stranden staan tot je beschikking op het eiland Nosy Be of 'tuineiland' Sainte Marie. Hier kun je bij het snorkelen en zwemmen je ogen uitkijken als walvissen en zeeschildpadden langskomen.

Eten en drinken

De Malagassische keuken is gemengd Afrikaans-Aziatisch waardoor er veel met rijst en specerijen wordt gekookt. In de steden serveert men ook gerechten uit de Franse keuken. Het nationale gerecht is romazava, een vlees- en groenteschotel. Aan de kust zijn vis en schaaldieren geliefd. Rundvlees is meestal afkomstig van de zebu en wat taai naar onze smaak. Bij hotelys (dorpseethuisjes in de openlucht) kun je goedkope snacks bestellen.

Kunst en cultuur

Het al vroeg door Zuid-Aziatische volken gekoloniseerde eiland werd in 1500 ontdekt door Portugezen, die zich evenals de Fransen op de kust vestigden. De bevolking wist tot 1896 weerstand te bieden aan elke vorm van kolonisering. In 1960 werd het inmiddels door de Fransen bezette land onafhankelijk. De grondwet van 1992 schrijft een tweekamerparlement voor; het staatshoofd wordt elke vijf jaar gekozen.

Natuur

Madagaskar of Malagasy, gelegen voor de Afrikaanse oostkust, is naar grootte het vierde eiland ter wereld. Het werd al vroeg door Zuid-Aziatische volken gekoloniseerd. Vanaf 1500 stichtten de Portugezen er verversingsposten voor passerende schepen.Op de westelijke kustvlakte na bestaat het land uit een geleidelijk oplopend gebergte. Het klimaat is tropisch, met aan de oostkant veel neerslag en daardoor een dicht regenwoud. De unieke en voor een deel oorspronkelijke flora en fauna worden bedreigd door ontbossing, wervelstormen, springvloeden en aardbevingen. Naast de natuur is vooral de hoofdstad Antananarivo van toeristisch belang.

Winkelen

Madagaskar staat bekend om de vele vaklieden, vooral om de houtsnijwerk. Het meeste handwerk wordt te koop aangeboden op de markt. De grootste en bekendste markt is in Antananarivo, maar in elke plaats is wel een markt te bezoeken. Typische souvenirs zijn vlecht- en houtsnijwerk, inlegwerk in bijvoorbeeld schaakborden en juwelendoosjes, sieraden van zilver, schelpen en edelstenen, borduurwerk, origineel papier, zijde en producten die zijn geweven van stro, riet of raffia. Lamba zijn de traditionele rechthoekige kleren in verschillende ontwerpen van geweven materiaal. Halfedelstenen worden op grote schaal aangeboden, maar enige kennis van zaken is wel nodig. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast. Voor producten waarin inheemse flora of fauna, zoals gedroogde bloemen, zijn verwerkt is bij uitvoer toestemming vereist van de douane. Let ook op dat je geen producten van hout koopt van zeldzame of bedreigde houtsoorten.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Madagaskar? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van handige websites en telefoonnummers tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Madagaskar