De mooiste bezienswaardigheden van Australië
Australië is het land ‘Down Under’ ter grootte van het Europese continent en de thuishaven van de fascinerende Aboriginal-cultuur. Een land vol natuurlijke wonderen, de wilde outback en schattige koala’s. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Australië.
Australië is een imponerend en contrasterend land. Van de 35.000 kilometer lange kustlijn tot de kleurrijke straten van Melbourne of kilometers aan rode stoffige wegen in de ruige outback. In het hart van Australië staat Uluru, de grootste monoliet ter wereld. Aan de oostkust grenst de uitloper van het Great Barrier Reef – een koraalrif dat vanuit de ruimte zichtbaar is – aan Daintree National park, een van de oudste regenwouden op aarde. Observeer de pluizige wombats en bewonder de rotsschilderingen van de Aboriginals tijdens je reis langs de indrukwekkende bezienswaardigheden van Australië.
1. Uluru: de heilige rots van de Aboriginals
De grote roodkleurige Uluru – grote rots in Aboriginal-taal – is het hart en symbool van Australië. De grootste monoliet ter wereld torent ruim 300 meter boven de omliggende woestijn uit en is voor de Aboriginals heilige grond. Voor hen staat Uluru symbool voor een sterke connectie met hun voorouderlijke geesten, die dit landschap gecreëerd zouden hebben.
Sinds 2019 mag je deze bijzondere rots niet meer beklimmen uit respect voor de Aboriginal-cultuur en het behoud van de monoliet. Bewandel daarom nu een van de vele paden rondom Uluru en aanschouw de rode kleuren die schitteren tijdens zonsop- of ondergang. Altijd al onder de sterren willen slapen? Ga dan kamperen op een van de campingplaatsen rondom de rots en laat je betoveren door de heldere sterrenhemel bij het knisperende kampvuur.
2. Klim naar het beste uitzicht over de wereldstad Sydney
Sydney is de stad van het beroemde Bondi Beach en het fameuze Sydney Opera House met de Harbour Bridge op de achtergrond. Wist je dat je deze iconische brug kan beklimmen? Het eerste stuk loop je onder de acht banen brede brug door, totdat je langs een van de steunpalen recht omhoog klimt. Pal langs het spoor en de autowegen. Je voelt de trillingen van het verkeer door het metaal van de ladder in je handen en de wind van de langsrazende trein door je haren.
Eenmaal boven het wegdek begint de kuitenbijtende klim. Tweehonderd traptreden brengen je naar de top van de brug waar de Australische vlag vol trots wappert. Laat je overweldigen door het panoramische uitzicht over de grootste stad van Australië en bekijk de aankomende schepen in de haven en het Sydney Opera House onder je.
3. Great Barrier Reef: het grootste koraalrif ter wereld
Een koraalgebied zo groot als Duitsland dat zichtbaar is vanaf de maan. Dat is het Great Barrier Reef. Met een lengte van 2300 kilometer is het rif het grootste ter wereld en thuishaven voor ruim driehonderd typen koraal en meer dan negentienhonderd vissoorten.
Heb je altijd al willen leren duiken? Dan is dit je kans. Beleef een alternatieve safari en ga op zoek naar de ‘Great Eight’ van het rif, waaronder de mantaroggen bij Lady Elliot island, de Maori-lipvis bij de Whitsunday-Islands of de populaire clownvis. Ervaar de sereniteit wanneer je gewichtloos door het water glijdt en een arsenaal aan kleurrijk koraal voor je ziet. Ga voorzichtig met het koraal om. Pak het niet vast en breek het niet af, maar bekijk het op afstand. Koraal sterft snel af bij aanraking en het duurt tientallen jaren voor het weer gegroeid is.
4. Golvende kliffen op het groene Tasmanië
Wist je dat Tasmanië vernoemd is naar Abel Tasman, een Nederlandse zeevaarder die in 1642 het eiland ontdekte? Het is opmerkelijk genoeg nooit een Nederlandse kolonie geweest. Waar het vroeger diende als werkkamp voor gevangenen tijdens de Britse kolonisatie, wordt het groene eiland nu voornamelijk bezocht voor de ongerepte natuur. Slecht 1,5 miljoen mensen wonen op Tasmanië, terwijl het eiland anderhalf keer zo groot is als Nederland. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de negentien nationale parken en meer dan achthonderd natuurreservaten bijna 40 procent van het eiland beslaan.
Bezoek Maria Island National Park en fiets door de autovrije natuur langs de kleurrijke ‘Painted Cliffs’ en de golvende grondlagen. In het park heb je grote kans een pluizige wombat tegen te komen. Deze wandelende knuffeldieren zijn niet mensenschuw maar aai ze niet en til ze niet op, het blijven wilde dieren.
5. Het Aboriginal-erfgoed van Kakadu National Park
Het grootste nationale park van Australië vind je in het ruige noorden van het land. Kakadu National Park – zo groot als de helft van Nederland – is werelderfgoed vanwege de diversiteit aan landschappen en het culturele erfgoed van de Aboriginals. De Bininj- en Mungguy-stammen wonen hier al 65.000 jaar in de schaduw van de grote Alligator-rivier, en zijn daarmee een van de oudste culturen ter wereld.
Ga naar Ubirr voor de duizenden jaren oude rotsschilderingen en leer over de komst van de Europeanen door de ogen van de lokale bevolking. Leuk om te weten is dat ‘goodbye’ in de lokale taal ‘bobo’ is, dat wordt uitgesproken als ‘bor bor’. Zeg dit zeker wanneer je vertrekt en afscheid neemt van de Ubirr. Dit wordt erg gewaardeerd en laat respect zien voor hun cultuur.
6. Cape Tribulation
Daintree National Park is een bijzonder stuk natuur aan de noordoostkust van Australië. Niet alleen is dit het grootste regenwoud van het land, het is tevens een van de oudste van de wereld. Dit zie je terug in plantsoorten die meer dan 100 miljoen jaar oud zijn zoals de green dinosaur-boom, die in de tijd van de dinosaurussen voorkwam.
Favoriet in dit park is Cape Tribulation, een van de weinige plekken op aarde waar de oceaan en het regenwoud in elkaar overgaan. Rijd vanuit Cairns de 75 kilometer lange route door tropische begroeiing, langs borden die waarschuwen voor overstekende krokodillen. Vanaf de parkeerplaats bij Cape Tribulation loop je de laatste paar meter over een boardwalk tot je met je voeten op het witte strand staat. Geniet van het uitzicht over de oceaan, de geluiden uit het regenwoud en het ruisen van de golven.
7. Met een helikopter over de Whitsunday Islands
De paradijselijke eilandengroep Whitsundays, bestaande uit 74 eilanden, ligt aan de zuidkant van het Great Barrier Reef en is een populaire bezienswaardigheid aan de Australische oostkust. Hier vind je Whitehaven Beach, een van de mooiste stranden van het land. 8 kilometer aan zacht poederzand en kraakhelder water kringelt langs tropische begroeiing en is een genot voor het oog. Ondanks dat vele excursieboten hier aanmeren, heb je kans stukken strand helemaal voor jezelf te hebben.
Houd je van avontuur en heb je altijd al een helikoptervlucht willen maken? Vlieg dan over Whitsunday Islands en zie de grootsheid van het Great Barrier Reef met eigen ogen. Zweef over Whitehaven Beach en het populaire Heart Reef, een stuk koraal in de vorm van een hart, en verwonder je over dit ware stuk paradijs op aarde.