Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Australië

Australië is het land ‘Down Under’ ter grootte van het Europese continent en de thuishaven van de fascinerende Aboriginal-cultuur. Een land vol natuurlijke wonderen, de wilde outback en schattige koala’s. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Australië.

Wat te doen in Australië?

Australië is een imponerend en contrasterend land. Van de 35.000 kilometer lange kustlijn tot de kleurrijke straten van Melbourne of kilometers aan rode stoffige wegen in de ruige outback. In het hart van Australië staat Uluru, de grootste monoliet ter wereld. Aan de oostkust grenst de uitloper van het Great Barrier Reef – een koraalrif dat vanuit de ruimte zichtbaar is – aan Daintree National park, een van de oudste regenwouden op aarde. Observeer de pluizige wombats en bewonder de rotsschilderingen van de Aboriginals tijdens je reis langs de indrukwekkende bezienswaardigheden van Australië.

1. Uluru: de heilige rots van de Aboriginals

De grote roodkleurige Uluru – grote rots in Aboriginal-taal – is het hart en symbool van Australië. De grootste monoliet ter wereld torent ruim 300 meter boven de omliggende woestijn uit en is voor de Aboriginals heilige grond. Voor hen staat Uluru symbool voor een sterke connectie met hun voorouderlijke geesten, die dit landschap gecreëerd zouden hebben.

Sinds 2019 mag je deze bijzondere rots niet meer beklimmen uit respect voor de Aboriginal-cultuur en het behoud van de monoliet. Bewandel daarom nu een van de vele paden rondom Uluru en aanschouw de rode kleuren die schitteren tijdens zonsop- of ondergang. Altijd al onder de sterren willen slapen? Ga dan kamperen op een van de campingplaatsen rondom de rots en laat je betoveren door de heldere sterrenhemel bij het knisperende kampvuur.

2. Klim naar het beste uitzicht over de wereldstad Sydney

Sydney is de stad van het beroemde Bondi Beach en het fameuze Sydney Opera House met de Harbour Bridge op de achtergrond. Wist je dat je deze iconische brug kan beklimmen? Het eerste stuk loop je onder de acht banen brede brug door, totdat je langs een van de steunpalen recht omhoog klimt. Pal langs het spoor en de autowegen. Je voelt de trillingen van het verkeer door het metaal van de ladder in je handen en de wind van de langsrazende trein door je haren.

Eenmaal boven het wegdek begint de kuitenbijtende klim. Tweehonderd traptreden brengen je naar de top van de brug waar de Australische vlag vol trots wappert. Laat je overweldigen door het panoramische uitzicht over de grootste stad van Australië en bekijk de aankomende schepen in de haven en het Sydney Opera House onder je.

3. Great Barrier Reef: het grootste koraalrif ter wereld

Een koraalgebied zo groot als Duitsland dat zichtbaar is vanaf de maan. Dat is het Great Barrier Reef. Met een lengte van 2300 kilometer is het rif het grootste ter wereld en thuishaven voor ruim driehonderd typen koraal en meer dan negentienhonderd vissoorten.

Heb je altijd al willen leren duiken? Dan is dit je kans. Beleef een alternatieve safari en ga op zoek naar de ‘Great Eight’ van het rif, waaronder de mantaroggen bij Lady Elliot island, de Maori-lipvis bij de Whitsunday-Islands of de populaire clownvis. Ervaar de sereniteit wanneer je gewichtloos door het water glijdt en een arsenaal aan kleurrijk koraal voor je ziet. Ga voorzichtig met het koraal om. Pak het niet vast en breek het niet af, maar bekijk het op afstand. Koraal sterft snel af bij aanraking en het duurt tientallen jaren voor het weer gegroeid is.

4. Golvende kliffen op het groene Tasmanië

Wist je dat Tasmanië vernoemd is naar Abel Tasman, een Nederlandse zeevaarder die in 1642 het eiland ontdekte? Het is opmerkelijk genoeg nooit een Nederlandse kolonie geweest. Waar het vroeger diende als werkkamp voor gevangenen tijdens de Britse kolonisatie, wordt het groene eiland nu voornamelijk bezocht voor de ongerepte natuur. Slecht 1,5 miljoen mensen wonen op Tasmanië, terwijl het eiland anderhalf keer zo groot is als Nederland. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de negentien nationale parken en meer dan achthonderd natuurreservaten bijna 40 procent van het eiland beslaan.

Bezoek Maria Island National Park en fiets door de autovrije natuur langs de kleurrijke ‘Painted Cliffs’ en de golvende grondlagen. In het park heb je grote kans een pluizige wombat tegen te komen. Deze wandelende knuffeldieren zijn niet mensenschuw maar aai ze niet en til ze niet op, het blijven wilde dieren.

5. Het Aboriginal-erfgoed van Kakadu National Park

Het grootste nationale park van Australië vind je in het ruige noorden van het land. Kakadu National Park – zo groot als de helft van Nederland – is werelderfgoed vanwege de diversiteit aan landschappen en het culturele erfgoed van de Aboriginals. De Bininj- en Mungguy-stammen wonen hier al 65.000 jaar in de schaduw van de grote Alligator-rivier, en zijn daarmee een van de oudste culturen ter wereld.

Ga naar Ubirr voor de duizenden jaren oude rotsschilderingen en leer over de komst van de Europeanen door de ogen van de lokale bevolking. Leuk om te weten is dat ‘goodbye’ in de lokale taal ‘bobo’ is, dat wordt uitgesproken als ‘bor bor’. Zeg dit zeker wanneer je vertrekt en afscheid neemt van de Ubirr. Dit wordt erg gewaardeerd en laat respect zien voor hun cultuur.

6. Cape Tribulation

Daintree National Park is een bijzonder stuk natuur aan de noordoostkust van Australië. Niet alleen is dit het grootste regenwoud van het land, het is tevens een van de oudste van de wereld. Dit zie je terug in plantsoorten die meer dan 100 miljoen jaar oud zijn zoals de green dinosaur-boom, die in de tijd van de dinosaurussen voorkwam.

Favoriet in dit park is Cape Tribulation, een van de weinige plekken op aarde waar de oceaan en het regenwoud in elkaar overgaan. Rijd vanuit Cairns de 75 kilometer lange route door tropische begroeiing, langs borden die waarschuwen voor overstekende krokodillen. Vanaf de parkeerplaats bij Cape Tribulation loop je de laatste paar meter over een boardwalk tot je met je voeten op het witte strand staat. Geniet van het uitzicht over de oceaan, de geluiden uit het regenwoud en het ruisen van de golven.

7. Met een helikopter over de Whitsunday Islands

De paradijselijke eilandengroep Whitsundays, bestaande uit 74 eilanden, ligt aan de zuidkant van het Great Barrier Reef en is een populaire bezienswaardigheid aan de Australische oostkust. Hier vind je Whitehaven Beach, een van de mooiste stranden van het land. 8 kilometer aan zacht poederzand en kraakhelder water kringelt langs tropische begroeiing en is een genot voor het oog. Ondanks dat vele excursieboten hier aanmeren, heb je kans stukken strand helemaal voor jezelf te hebben.

Houd je van avontuur en heb je altijd al een helikoptervlucht willen maken? Vlieg dan over Whitsunday Islands en zie de grootsheid van het Great Barrier Reef met eigen ogen. Zweef over Whitehaven Beach en het populaire Heart Reef, een stuk koraal in de vorm van een hart, en verwonder je over dit ware stuk paradijs op aarde.

Bekijk ook: de mooiste stranden ter wereld

Bekijk ze hier 

8. De kleurrijke graffiti in de culturele hoofdstad Melbourne

Al jaren is Melbourne een van de meest leefbare steden ter wereld. En dat is niet zo gek! Niet alleen wordt het door de vele straatkunst de culturele hoofdstad van Australië genoemd, de ontspannen sfeer komt hier goed tot zijn recht. Melbourne is een metropool, maar haast komt niet veel voor bij de lokale bevolking.

Loop over het gras in de parken van de stad of dwaal door de kleurrijke straten van Fitzroy die bekend staan om de straatkunst. Hosier Lane is de bekendste straat vol graffiti maar heeft niet altijd de mooiste creaties. Loop hiervoor door naar AC/DC Lane waar je enkele van de grootste afbeeldingen kunt bewonderen die regelmatig wisselen. Vaak zijn de kunstwerken uitingen van politieke meningen of opinies over hedendaagse ontwikkelingen die spelen.

9. Fraser Island: het grootste zandeiland ter wereld

Een grote zandbak van 120 kilometer lang en 25 kilometer breed, meren waarvan je de waterrand niet ziet en een snelweg van zand. Dat kan alleen Fraser Island zijn. Dit is het grootste zandeiland ter wereld voor de oostkust van Australië. Alleen 4WD Jeeps zijn hier toegestaan omdat andere SUV’s simpelweg niet door de zandwegen komen. Toch is dat juist de unieke ervaring van het eiland.

Cross over 75 Mile Beach, dat ook wel de snelweg van Fraser Island wordt genoemd. Niet zo gek, aangezien dit strand bij eb breed genoeg is voor kleine vliegtuigen om te landen. Halverwege vind je het S.S. Maheno-scheepswrak, een roestkleurig wrak dat sinds het begin van de vorige eeuw op het strand ligt. Kom net voor zonsopgang voor een waar kleurenspektakel. Zonnestralen laten de roestbruine kleur tot leven komen en geven het wrak een extra sprankje magie.

10. De verdwijnende Apostelen langs de Great Ocean Road

Een van de populairste autoroutes van Australië is de Great Ocean Road. Deze route start in Torquay en leidt je langs bijzondere natuurverschijnselen en de mooiste stukken kust van het land zoals Bells Beach. Het begin van de 243 kilometer lange route voelt als de start van een wedstrijd door de houten balken die over de weg hangen met het bordje ‘Great Ocean Road’.

Dé bezienswaardigheid van de route is de Twaalf Apostelen. Deze kalkstenen rotsformaties torenen 50 meter boven de zee uit. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat je twaalf rotsen zult zien, zijn dit er slechts acht. Het zijn er nooit twaalf geweest. Ooit waren er negen, maar door jarenlange erosie is er een ingestort. Het mooiste uitzicht heb je vanaf Teddy’s Lookout. Bekijk het gouden strand dat glinstert door het licht van de ondergaande zon en laat je overweldigen door het panoramische uitzicht over de oceaan.

11. Perth en de goedlachse quokka’s

De vierde grote stad van Australië, Perth, is een van de meest afgelegen steden ter wereld. Adelaide is het dichtstbijzijnd, op een afstand van 2700 kilometer. Perth is ook een van de zonnigste steden van Australië met gemiddeld 8,5 zonuren per dag, waarvan je uitstekend kunt genieten op Scarborough Beach. Kom hier zeker wanneer de zon ondergaat in de oceaan en de hemel dieprood en oranje kleurt.

Een bijzondere bezienswaardigheid is Rottnest Island, dat je het beste per fiets kunt ontdekken. Onderweg maak je kennis met de bekendste bewoner van dit eiland: de goedlachse quokka. Dit kleine neefje van de kangoeroe komt door de geïsoleerde ligging vrijwel alleen hier in het wild voor. Een foto maken met de quokka is vrijwel onweerstaanbaar door de schattige lach die ze constant lijken te hebben. Dit is toegestaan, echter blijven het wilde dieren dus houd gepaste afstand en gebruik bij voorbaat een selfiestick.

12. Kangaroo Island: thuishaven van het vogelbekdier

Kangaroo Island voor de kust van Adelaide is het op twee na grootste eiland van Australië. Met een oppervlakte net zo groot als Noord-Holland, is het een waar paradijs voor dierenliefhebbers. Doordat er geen natuurlijke vijanden zijn vind je hier inheemse dieren als het vogelbekdier en grote kolonies kangoeroes. Honderden kangoeroes hoppen al vroeg in de ochtend over de witte stranden van het eiland of rusten gedurende de dag onder de bomen in Flinders Chase National Park.

Midden in het park vind je de Platypus Waterholes Walk, een wandeling van 4,5 kilometer waar je het vogelbekdier het beste kunt spotten. Start bij het bezoekerscentrum en baan je een weg door de groene vegetatie en over de rode zandwegen tot je bij de houten uitkijkpunten uitkomt. Vanaf hier kijk je uit over het moeras waar je tijdens de schemer de meeste kans hebt de dieren te zien.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.