Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op verre reis? Hier moet je op letten

De tickets zijn geboekt, het vervoer naar de eerste accommodatie is geregeld en je hebt een reisverzekering afgesloten; de reis kan beginnen! Hoewel... als je op vakantie gaat naar een verre bestemming zijn er nog een paar extra punten om op te letten. Of je een visum nodig hebt, bijvoorbeeld. We geven je wat gouden tips, zodat je een onbezorgde vakantie tegemoet gaat.

Bij een verre reis komt nét wat meer voorbereiding kijken dan wanneer je in Europa blijft. Denk aan het uitzoeken van eventuele vaccinaties, de juiste dekking van je reisverzekering en hoe je identiteitsfraude voorkomt. We helpen je op weg bij de praktische voorbereiding van een verre vakantie.

1. Bespaar tijd en gedoe bij het aanvragen van een visum

Voor veel verre bestemmingen heb je een visum nodig: een officiële toestemming om een land binnen te reizen en daar te verblijven. Of dat ook geldt voor het land waar jij naartoe gaat? Je vindt alle informatie via de ambassade van het betreffende land, waar je ook terechtkunt voor de aanvraag van je visum. Ook bij de ANWB-winkel kun je een visum aanvragen; de ANWB regelt dit voor je in samenwerking met de VisumCentrale. Hier zijn bemiddelingskosten aan verbonden, maar die zijn het waard: het scheelt je veel tijd en je kunt erop vertrouwen dat het proces goed verloopt.

Vraag je visum op tijd aan, maar niet te vroeg. Voor de meeste landen geldt dat er maximaal negentig dagen tussen de aanvraag van het visum en de daadwerkelijke binnenkomst van een land mogen zitten. Stuur je de aanvraag te vroeg in, dan neemt de ambassade die niet in behandeling.

2. De reisverzekering: werelddekking en extra modules (zoals onderwatersport)

Een reisverzekering is altijd een goed idee, maar meer nog als je naar een verre bestemming gaat. Als je jaarlijks langer dan drie weken op vakantie gaat is een doorlopende reisverzekering – die je voor minstens een jaar afsluit – vaak voordeliger dan een kortlopende. Let bij het afsluiten goed op het juiste dekkingsgebied. Je hebt de keuze uit een Europa- of Werelddekking. Heb je al een doorlopende reisverzekering met Europadekking, dan is deze gemakkelijk uit te breiden naar een Werelddekking.

Ook is het goed om naar de extra modules van de reisverzekering te kijken. Ben je bijvoorbeeld van plan om te gaan duiken, dan kun je onderwatersport als aparte dekking meeverzekeren. Je bent hier niet standaard voor verzekerd, omdat je een groter risico loopt op (medische) kosten.

Soms is er een overlap in dekking: medische kosten in het buitenland kunnen zowel in je reisverzekering als je zorgverzekering zijn gedekt. In de polis staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Ben je dubbel verzekerd, dan mag je zelf kiezen welke verzekeraar je aanspreekt voor de schade. Je mag de schade (logischerwijs) niet verhalen op beide verzekeraars.

3. Verzeker je tegen hogere medische kosten in verre landen

Het is het laatste wat je wilt, maar ook op vakantie kun je in het ziekenhuis belanden. Je zorgverzekering vergoedt de kosten van spoedeisende medische hulp, en gaat daarbij uit van wat de behandeling in Nederland kost.

In sommige landen zijn de kosten van medische hulp echter veel hoger, onder andere in Australië, Japan en de VS. Ook kan het zijn dat je als toerist in een veel duurdere privékliniek terechtkomt in plaats van een staatsziekenhuis en je dus een gedeelte van die medische kosten zelf moet betalen. Ga je naar een land met hoge zorgkosten, dan is het raadzaam om een aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland af te sluiten. De extra kosten verzeker je dan mee via een aanvullende zorgverzekering of via de dekking geneeskundige kosten op je reisverzekering.

4. De creditcard is het veiligste betaalmiddel

De kans is groot dat je bij aankomst op het vliegveld niet direct een pinautomaat tegenkomt. Het is dan ook handig om wat contant geld bij je te hebben voor de eerste dag(en) van je reis. Om wat te eten en drinken te kopen bijvoorbeeld, of de taxichauffeur te betalen. Vreemde valuta bestel je voor vertrek bij GWK Travelex. Vergeet tijdens de voorbereiding ook niet om je bankpas in te stellen voor gebruik buiten Europa. Dit kun je aanpassen op de website of app van je bank.

Zelfs als je alles goed hebt ingesteld, kan het gebeuren dat je bankpas ter plaatse (tijdelijk) geweigerd wordt. Neem naast je bankpas dan ook een creditcard mee, die wordt wereldwijd geaccepteerd. Het is een van de veiligste manieren om mee te betalen in verre landen. Daarnaast heeft een creditcard een ruimere bestedingslimiet per dag dan een bankpas. Houd er rekening mee dat bij geldopnames extra kosten in rekening worden gebracht. Banken berekenen een koersopslag en soms ook een vast bedrag.

Wil je weten hoe je kunt betalen op jouw bestemming? De ANWB Reiswijzer geeft je praktische informatie voor heel veel vakantiebestemmingen.

5. Laat je op tijd vaccineren

Bij verre landen moet je altijd scherp zijn op de ziektes die daar voorkomen: hepatitis A en B, gele koorts of malaria bijvoorbeeld. Check minimaal zes weken voor vertrek welke vaccinaties je nodig hebt. Sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn. Je kunt je laten vaccineren bij de huisarts of via de GGD. Komt er malaria voor op jouw reisbestemming? Hier is geen vaccin tegen, maar je kunt het voorkomen door het slikken van malariatabletten en het treffen van mugwerende maatregelen, zoals Deet, een klamboe en huidbedekkende kleding.

Veel verre landen verplichten je tot inentingen tegen bepaalde tropische ziekten. Dit kunnen ze checken in het gele boekje dat je ontvangt nadat je bent gevaccineerd. Stop dit in je handbagage, want in sommige landen wil de douane bepaalde stempels in je boekje zien. Niet kwijtraken dus.

6. Je paspoort: geldigheid en fraude

Voor sommige landen moet je paspoort nog minimaal een half jaar geldig zijn. Controleer dus op tijd de geldigheid en wacht niet te lang met verlengen; de doorlooptijden bij gemeenten zijn soms best lang.

Iets anders: geef je identiteitsbewijs nooit af en laat het ook niet kopiëren. Iets wat nog weleens verlangd wordt tijdens het inchecken bij je accommodatie. De Nederlandse overheid adviseert om dit niet te doen: identiteitsfraude gebeurt helaas geregeld in verre landen, van Mexico tot Maleisië. Met een kopie van je identiteitsbewijs kunnen oplichters bijvoorbeeld een online bankrekening openen of spullen kopen zonder te betalen.

Tip: maak vooraf een eigen kopie van je paspoort met een doorgehaald bsn en doorgekraste foto. Schrijf er KOPIE overheen. Of scherm de fraudegevoelige gegevens af met een hoesje, de zogenaamde ID-cover.

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.