10x lekker nazomeren

Fijn even weg in het najaar

Umbrië, Corsica, Zuid-Duitsland. Het zijn stuk voor stuk heerlijke streken voor een najaarsvakantie. Voordelen: het is na de zomer een stuk rustiger en de zon schijnt nog volop!

1. De Amalfikust: een droomweg

Als er één weg is om ooit in je leven te rijden, dan is het de Amalfi-route. De kustweg ten zuiden van Napels is een droomweg vol romantische dorpjes, verpletterende natuur en – vooral in de nazomer – geurende wijnranken en vijgenbomen. De Amalfi SS163 slingert op grootse wijze door een landschap met ongeëvenaarde terrasjes. Niet voor niets is de Amalfikust uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Ga met ons mee naar de Amalfikust.

2. Zuid-Duitse kastelentocht, dwars door de middeleeuwen

Het eindezomer-licht is perfect voor een middeleeuwse kastelenroute door Zuid-Duitsland. Stadsmuren, transen en torens werpen lange schaduwen op de kasteeltuinen. In het eerste hotel ontvang je een kaart van de kastelenroute. Daarmee duik je 8 dagen de middeleeuwen in, voor een tocht langs burchten, universiteitssteden, kastelen, kerken en musea. Natuurlijk slaap je een keer in een kasteelhotel, waar de kasteelheer of -vrouw je hoffelijk verwent.

Ga met ons mee naar Zuid-Duitsland.

3. 2x Alpen: décor voor een superrit

Als de zomergasten zijn vertrokken, wordt de Oostenrijkse en Noord-Italiaanse Alpenwereld een natuurtheater van ongedwongen rust en ruimte. Dolce vita en Gemütlichkeit smelten hier ineen. Het Gardameer glinstert einde dag als zilverpapier. Daarbovenuit pieken de toppen van de Dolomieten en Oostenrijkse Alpen in een kraakhelder licht. Een heerlijk decor voor een lange autovakantie.

Ga met ons mee naar de Alpen.

4. Gozo en Malta, mediterrane zusjes

Een lome maar actieve rondreis wacht je op de mediterrane eilanden Malta en Gozo. Je start in Gozo. Het vruchtbare ieni-mini eilandje ruikt naar venkel en de zonsondergang kleurt de dorpjes en ruige kusten geel goud. 'Grote zus' Malta is mondainer en vooral blauw. Baaien vol blauwe vissersbootjes, het waterwonder van de Blauwe Grotten en natuurlijk de zanderige hoofdstad Valletta, vol erfgoed met blauwe balkons en baldakijnen aan dansende straatjes.

Ga met ons mee naar Malta en Gozo.

5. Nazomerparadijsje Umbrië

Umbrië is geschapen voor een autorondreis. Het groene hart van Italië heeft zacht glooiende heuvels begroeid met wijn- en olijfgaarden, maar ook tabak, tarwe en zonnebloemen. Met een brede glimlach op je gezicht rijd je langs charmante (middeleeuwse) plaatsen als Perugia, Spoleto en – natuurlijk - pelgrimstad Assisi. Lunch op een pleintje met een visje uit Lago Trasimeno. Umbrië is een nazomerparadijsje.

Ga met ons mee naar Umbrië

6. Spelenderwijs Corsica ontdekken

Corsica buiten het hoogseizoen is witte stranden, theatrale rotspartijen, hoge bergen, diepe meren, historie, haventjes met verrukkelijke terrasjes en vooral rust. Het grootste eiland van Frankrijk leent zich perfect voor een hartstochtelijke tour per huurauto. Zo ontdek je spelenderwijs de 'geheime' plekjes van het binnenland en de kust. Zeker doen: een wandeling door het Parc Naturel Régional de Corse, de boottocht naar Natuurreservaat Scandola en stoppen voor de Corsicaanse keuken.

Ga met ons mee naar Corsica

7. Provence: juwelenbox van Zuid-Frankijk

De kleurrijkste autorondrit van Europa maak je in het naseizoen in de Provence. Sturend langs de mooiste dorpjes van Frankrijk, door een land van wijn, lavendel en truffels, ervaar je de huiskleuren van de Provence. Het oker van de rotsen, het rood van de wijn, het warme groen van de eikenbomen en – niet te vergeten - het broeierige geel van Vincent van Gogh. De Provence is de juwelenbox van Zuid-Frankijk.

Ga met ons mee naar de Provence.

8. Noordwest-Spanje heeft het allemaal

Voor velen een grote onbekende: Spaans Baskenland, ofwel Noordwest-Spanje. Een streek met topmusea, culinaire eigenzinnigheid, fris-groene heuvels en een betoverende oceaankust. Ons lievelingsplaatsje, direct aan de Frans/Spaanse grens is Hondarribia, de kleurige vissershaven vol vakwerkhuizen en keukenprinsen. En dan ligt de hemelse kustroute langs Bilbao (Guggenheimmuseum!), het statige San Sebastían (het koninkrijk van de Baskische pintxos), de Picos de Europa en Santiago nog voor je.

Ga met ons mee naar Noordwest-Spanje

9. Sicilië: langs tempels, bergen en stranden

Sicilië is niks voor de zomer. Veel te heet. Wie wil genieten van een 'onbezonnen' kennismaking met Griekse, Romeins en Byzantijns erfgoed stapt in september of oktober in de huurauto. Nergens in Europa vind je zo’n mooie samensmelting van natuur en cultuur. Griekse tempels, citroenbomen, vissershavens, de Etna, Romeinse villa’s, amfitheaters, mozaïeken, barokstadjes, bergflanken en stranden glanzen in de najaarszon.

Ga met ons mee naar Sicilië.

10. Occitanië: de geur van saffraan

De Occitanië, een samenvoeging van Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées, is een regio om van te smullen. De streek van de uitbundige bewoners met ‘het zingende accent’ is bekend door witgekuifde Pyreneeëntoppen, de Lotvallei en de imposante Gorges du Tarn. Onderweg kun je genieten van de katharenburchten en de wereldberoemde vestingstad Carcassonne, met de geur van saffraan in je neus. De ‘Koning onder de kruiden’ bloeit paars in het najaar.

Ga met ons mee naar de Midi-Pyrénées.

Zin in meer inspiratie?