Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, de wereld in het klein: van majestueuze fjorden tot subtropische regenwouden. Van Europees beïnvloede steden tot vulkanische maanlandschappen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland.

Wat te doen in Nieuw-Zeeland?

Paradijselijke stranden, machtige gletsjers en beboste bergen: er zijn weinig plekken waar zo veel natuurlijke schoonheid bij elkaar ligt als in Nieuw-Zeeland. Maak kennis met de vriendelijkheid van de ‘kiwi’s’ – een koosnaam voor de bevolking – en ontdek zelf waar hun liefde voor de buitenlucht vandaan komt. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland.

1. ‘Adrenaline Capital of the World’: Queenstown

Queenstown, de op het Zuidereiland gelegen spannendste stad van Nieuw-Zeeland is de bakermat van bungeejumpen. Niet gek, vanuit de lucht heb je een adembenemend uitzicht over de skyline van Queenstown, de ruige bergen, bulderende rivieren en het blauwe water. Een van de populaire plekken om te bungeejumpen is bij de Kawarau-rivier, waar ‘s werelds eerste commerciële bungeejump werd gehouden. Zo'n 43 meter boven de rivier hoor je in de verte al ‘3, 2, 1 bungy!’, die vaak gevolgd wordt door een luide kreet, geslaakt door avontuurlijke reizigers die de sprong van de brug durven te wagen.

Behalve bungeejumpen is de omgeving van Queenstown ook ideaal voor andere avontuurlijke sporten. Ga in de wintermaanden (juni tot september) skiën of snowboarden in de bergen rondom de stad, raft over de wilde rivieren of geniet van het indrukwekkende uitzicht tijdens het paragliden. Niet voor niets wordt deze stad de ‘Adrenaline Capital of the World’ genoemd.

2. De zeebewoners van Kaikoura

Kaikoura, gelegen op een plek waar de zee en de bergen elkaar ontmoeten, staat volledig in het teken van zeedieren. ‘Kai’ betekent eten en ‘koura’ rotskreeft. Geen verrassing dat ze hier voornamelijk leven van de kreeftenvangst. Dit voorheen slaperige vissersplaatsje is uitgegroeid tot een van de beste plekken om grote zeedieren te spotten. Nergens anders komen enorme potvissen, bultruggen en dolfijnen zo dicht langs de Nieuw-Zeelandse kust als in Kaikoura.

De populariteit onder zeebewoners heeft te maken met een grote canyon die onder de zeespiegel loopt. De samenkomst van warme en koude stromen zorgt dat voedingsstoffen zoals plankton naar boven worden gedreven. Een heerlijk buffet voor onder andere dolfijnen, schelpdieren, haaien en walvissen. Met een beetje geluk aanschouw je hoe een reusachtige potvis naar de oppervlakte komt om adem te halen. Na ongeveer 15 minuten van lucht ademen, lijkt hij met een machtige zwiep gedag te zwaaien met zijn staartvin en verdwijnt hij in het diepe, op zoek naar zijn volgende maaltijd.

3. Auckland: stad van zeilboten en verse vis

Genesteld tussen de Grote Oceaan en de Tasmanzee ligt Auckland, de voormalige hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Auckland wordt ook wel de ‘City of Sails’ genoemd. De stad is namelijk omringd door water en in de haven krioelt het van jachten en zeilboten. De ferry nemen is hier net zo normaal als een bus pakken. Veel water betekent ook veel vis. Struin over de Auckland Fish Market, vol met verse vis en proef deze in een van de vele knusse restaurants.

De skyline van Auckland wordt gedomineerd door de 328 meter hoge Sky Tower. Neem de lift naar boven en ervaar een uniek perspectief op de uitgestrekte stad. De snelste weg naar beneden is via een bungeejump. Met uitzicht op de wolkenkrabbers en drukke straten van de stad val je in 11 seconden 53 verdiepingen naar beneden. Wie de sprong niet durft te wagen kan natuurlijk ook gewoon de lift terug naar beneden nemen.

4. Het paradijs van Nieuw-Zeeland: Abel Tasman National Park

Gouden zandstranden, turquoise lagunes en wuivende palmbomen: ook dat is Nieuw-Zeeland. Het Abel Tasman National Park werd in 1942 geopend nadat de gelijknamige Nederlandse ontdekkingsreiziger het anker uitgooide in de baai die nu bekend staat als ’Golden Bay’. Tasman noemde het echter de ‘moordenaarsbaai’ omdat de Maori vier van zijn zeemannen vermoordden om hun land te beschermen. Hij besloot daarom verder te zeilen, zonder echt aan land te zijn geweest.

Om zelf wel deze indrukwekkende bezienswaardigheid van Nieuw-Zeeland te ontdekken, kan je het beste wandelen of zeekajakken. Maak bijvoorbeeld in vijf dagen een 53 kilometer lange kustwandeling van Marahau naar Totaranui die vaak wordt gecombineerd met begeleide kajaktochten. ‘s Nachts kampeer je onder de fonkelende sterrenhemel, waar enkel de aanspoelende golven en het geknetter van het kampvuur de oneindige stilte doorbreken.

5. Het vulkanische natuurgeweld van Lake Taupo

Lake Taupo is met bijna drie keer de grootte van Amsterdam het grootste meer van Nieuw-Zeeland en Australië. Bijna tweeduizend jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting zo groot dat de lucht in Europa en China er donker van kleurde. Ontdek het bewijs van het explosieve verleden van het meer bij de ‘Kraters van de Maan’. Loop langs spuitende geisers, stomende kraters en kokende modderpoelen.

In contrast met het gewelddadige natuurverschijnsel staat het kalme, diepblauwe water van het meer, met op de achtergrond drie besneeuwde vulkaantoppen. Vaar langs de 10 meter hoge rots bij Mine Bay, waarin in 1970 een tekening van Ngatoroirangi, die de Tūwharetoa en Te Arawa stammen meer dan duizend jaar geleden naar het gebied van Lake Taupo navigeerde, is gegraveerd door de Maori. Of bezoek de Huka Falls, waar meer dan 200.000 liter kolkend water zich per seconde tussen de rotsen door perst. Niet voor niets noemen de Maori deze waterval Hukanai, ofwel ‘grote sproeier’.

6. Fiordland National Park: gletsjers, fjorden en regenwoud

Fiordland National Park is met meer dan 1,2 miljoen hectare aan beboste heuvels, spiegelende meren en duizenden watervallen het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Het gebied wordt ingesneden door majestueuze fjorden en besneeuwde bergtoppen, die het geheel tot een indrukwekkend landschap maken. In mist gehulde steile bergen bedekt met dichtbegroeide bossen en kronkelende zeearmen. Het lijkt alsof je in de Prehistorie bent beland en er, als een scène uit Jurassic Park, elk moment een dinosaurus tevoorschijn kan komen. Het door gletsjers gevormde landschap zorgt in combinatie met 10 meter neerslag per jaar voor de perfecte omstandigheden voor het ontwikkelen van het subtropische regenwoud. Een Tyrannosaurus rex kom je hier niet tegen maar miljoenen jaren oude diersoorten zoals de brughagedis lopen hier nog altijd rond.

De ongerepte wildernis van Fiordland National Park beleef je tijdens een wandeling. De Milford Track wordt zelfs gezien als een van de mooiste wandeltochten ter wereld. De route van ruim 50 kilometer loopt langs imposante watervallen, ruwe bergpassen en over spannende hangbruggen en slingert door groene valleien.

7. Varen onder een sterrenhemel van glimwormen

In de Maori-taal betekent Waitomo letterlijk: ‘Water dat door een hol stroomt’. Waitomo staat bekend als een gebied met een gigantisch grottenstelsel. Het gebied omvat meer dan 45 kilometer, waarvan slechts 2,5 kilometer zijn opengesteld voor publiek. De donkere en vochtige kalksteengrotten van Waitomo zijn een ideale broedplaats voor de gloeiworm. Duizenden lichtgevende glimwormen, een soort die alleen in Nieuw-Zeeland leeft, vormen samen een uniek glinsterende sterrenhemel in de stille duisternis van de grot.

Nieuw-Zeeland zou Nieuw-Zeeland niet zijn als je dit natuurlijke kunstwerk niet op een avontuurlijke en sportieve manier kon bewonderen. Naast het varen met een ‘normaal’ bootje kun je daarom ook kajakken door het grottenstelsel. Je vaart door pikdonkere gebieden, smalle gangetjes en langs watervallen, op zoek naar de glinstering van de wormen. Nog niet genoeg actie gehad? Dan zijn klimmen en abseilen in de grotten, onder begeleiding van de kiwi’s, de activiteiten voor jou.

8. Maak kennis met de Maori-cultuur in vulkanisch Rotorua

De stad Rotorua is gelegen in het hart van het Noordereiland, middenin een geothermisch gebied. De altijd aanwezige zwavelgeur – ruikend naar rotte eieren – is niet echt uitnodigend, maar de stomende thermaalbaden, geneeskrachtige bronnen en omringende meren, rivieren en bergstroompjes maken alles meer dan goed. De stad is zelfs meerdere keren bekroond met de titel ‘New Zealand’s Most Beautiful City’. Waan je op een andere planeet tijdens een wandeling door dit vulkanische gebied.

Rotorua staat verder bekend om de lokale Te Arawa Maori-bevolking, de Maori-ambassadeurs van Nieuw-Zeeland. Maak kennis met de gewoontes en tradities van de oorspronkelijke bewoners tijdens een avond vol zang en dans. Geniet van een traditionele maaltijd, zoals schapenvogel, bij de Maori thuis. Vol trots koken ze de lekkerste maaltijden voor je, terwijl ze je verwonderen met verhalen uit de Maori-geschiedenis. Of maak een wandeling door het oerbos van Whirinaki met een Maori-gids, die zich ook wel Kaitiaki noemen: beschermers van de natuur.

9. Engelser dan Engels: Christchurch

Groene parken, de allerbeste Fish 'n Chips en een eindeloze keuze uit dagtripjes: Christchurch is een van de meest uitnodigende bestemmingen van Nieuw-Zeeland. De connectie met Engeland, dat het land in 1840 koloniseerde, lijkt hier sterker dan in elke andere plaats in Nieuw-Zeeland. Victoriaanse gebouwen, Britse straatnaambordjes en Fish 'n Chips zijn hier in overvloed te vinden.

Christchurch en haar omgeving vormen een toegangspoort tot de ongerepte natuur van het Zuidereiland. Van de botanische tuinen en uitgestrekte parken tot de heuvels in de omgeving. Ontsnap aan de drukte van de grootste stad van het Zuidereiland in het Hagley Park, een groene oase van rust. Vaar met een punter over de rivier Avon die door het noordelijk deel van het park slingert of kom bij in de schaduw van de vele bomen. Een wandeling door het park is nog mooier tijdens een mistige herfstochtend met dwarrelende bladeren in bruine, oranje en gele tinten of tijdens een warme lentedag wanneer de kersenbomen in volle bloei staan.

10. Stap in de wereld van de Hobbits in Hobbiton

Als fan van ‘Lord of the Rings’ en ‘The Hobbit’ kan een bezoekje aan de filmset Hobbiton niet ontbreken. Als liefhebber zal je deze bezienswaardigheid eerder ‘The Shire’ noemen, de plek waar Frodo en Bilbo Baggins aan hun magische avontuur begonnen. Ervaar de charme van de gekleurde kleine huisjes met ronde deuren die verstopt zitten in de groene heuvels zelf tijdens een rondleiding over de filmset.

Hoe ze ooit bij dit indrukwekkende stukje groen terecht zijn gekomen? Gewoon, per helikopter. Peter Jackson, de regisseur van de films, was altijd al fan het Nieuw-Zeelandse landschap. Tijdens een verkenningsvlucht over het Noordereiland werd de regisseur verliefd op Alexander Farm, gelegen in de plaats Matamata. Het duurde, mede door de enorme hoeveelheid aan details, meer dan twee jaar om het hobbitdorp op te bouwen. Na een aantal weken filmen werd het dorp echter alweer opgedoekt. Pas na het grote succes van de films werd de set weer opgebouwd.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.