Voordelen van ANWB Energie
Bij ANWB Energie neem je elektriciteit en gas af tegen een heel scherp tarief, namelijk: de inkoopprijs. Dat is gemiddeld al goedkoper dan een vast energiecontract, maar door je stroomverbruik slim te plannen kun je zelfs veel extra geld besparen. Van het opladen van een elektrische auto tot en met de (vaat)was. Zo wordt duurzaamheid ook nog eens financieel beloond. Hier lees je alles over de voordelen van ANWB Energie.
Stroom en gas tegen de werkelijke inkoopprijs
Gemiddeld voordeliger uit: wij verdienen niet aan jouw energieverbruik
Bij de ANWB betaal je een dynamisch tarief voor de energie die je verbruikt. Dat betekent dat er, als tarief voor een kilowattuur (kWh) stroom of kuub (m³) gas, de inkoopprijs wordt gerekend die geldt op het moment van jouw verbruik. Die inkoopprijs verschilt voor gas per dag en voor elektriciteit zelfs per uur.
De ANWB doet het dus anders dan de traditionele energiebedrijven. Die hanteren namelijk al sinds jaar en dag een vast of variabel tarief met een bepaalde winstmarge op elke kWh stroom of m³ gas die je als klant verbruikt en rekenen ook nog eens maandelijks aansluitkosten (vaste leveringskosten of het 'vastrecht').
De ANWB rekent ook aansluitkosten (7 euro voor stroom en 7 euro voor gas), maar voor de rest betaal je dus de inkoopprijs zonder winstopslag voor de ANWB. De inkoopprijs omvat ook een kleine, vaste kostenopslag bijvoorbeeld voor de transactiekosten die wij moeten betalen om de energie voor jou in te kopen op de energiebeurzen: de zogenoemde ‘inkoopkosten’. Afgelopen jaren lag een dynamisch tarief maar liefst 80% van de tijd onder de gemiddelde vaste en variabele prijs van de traditionele energiecontracten. Lees er hier meer over: dynamische versus statische energietarieven.
Volledig transparante tarieven
Zodat jij weet tijdens welke uren elektriciteit het goedkoopst is
De inkoopprijs betalen klinkt interessant, maar hoe weet jij dan wat die prijs is? De actuele tarieven voor stroom en gas kun je bij ons op ieder moment zelf inzien. Op onze website of via de ANWB Energie app. De stroomtarieven worden altijd een dag van tevoren bekendgemaakt. Zo weet je precies wanneer het het voordeligst is om de wasmachine, droger en/of vaatwasser aan te zetten. Of om de elektrische auto op te laden natuurlijk.
Hoe het kan dat het stroomtarief per uur verschilt? De elektriciteitsprijs is een kwestie van vraag en aanbod. Ofwel: hoeveel wordt er opgewekt en hoeveel verbruiken we (huishoudens, industrie, enzovoort) in Nederland met elkaar? Praktisch ligt het tarief het laagst in de nacht, midden op de dag en in het weekend. De uurtarieven zijn dus voorspelbaar.
Voorbeeld van de uurtarieven van elektriciteit op zondag 11 juni 2023. Omdat in het weekend minder grootverbruikers (zoals de industrie) actief zijn, maar er midden op de dag vaak wel een overschot is aan energie uit windmolens en zonnepanelen is het tarief per kilowattuur geregeld negatief. Zondagmiddag is dus vaak bij uitstek een moment om je elektrische auto te laden of je wassen te draaien.
Huh, een elektriciteitsprijs onder nul? Ja, er doen zich dus zelfs situaties voor waarin je geld toekrijgt als je stroom afneemt. Vaak de momenten dat de zon lekker schijnt en/of het goed hard waait. Er wordt dan in Nederland ineens zóveel schone stroom opgewekt dat we die eigenlijk niet allemaal kunnen gebruiken. Zonde toch, laten we die juist benutten!
Benut en laad écht groene stroom
Want dat is dus ook de goedkope(re) stroom
Ongeveer alle energieleveranciers beweren dat ze 100% groene stroom leveren. Dat kan natuurlijk niet. Ook als het bewolkt en windstil is, komt er stroom uit het stopcontact. Dan draaien de kolen- en gascentrales. Je hebt dus de situatie op papier en die in de praktijk. Leveranciers kunnen een soort certificaten voor groene stroom kopen.
Wil je écht groene stroom gebruiken? Zet dan je grootverbruikers in huis aan als de zon volop schijnt. Of laad je elektrische auto als het hard waait. Het mooie: zoals je hierboven kunt zien, is de stroom bij de ANWB dan ook nog eens veel goedkoper!
Op grote schaal biogas produceren is nog niet mogelijk. Daarom kopen wij, net als de energiebedrijven, ‘normaal’ aardgas in. De CO2-uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van gas compenseren wij namens jou. Zie ook: hoe groen is de energie van de ANWB?
Inzicht in jouw verbruik met besparingstips
Onze app helpt je ook om je gaskosten verder omlaag te krijgen
In Mijn ANWB Energie of de ANWB Energie app maken we je verbruik en kosten altijd inzichtelijk. Hoe jij deze graag wil zien: per uur, per dag, per week of gewoon per maand. Dit zetten we ook af tegen je verwachte verbruik. Zo zie je snel wanneer je meer verbruikt en waardoor dat komt.
We helpen je zo bewust mogelijk om te gaan met je verbruik en je energierekening zo laag mogelijk te krijgen. Met besparingstips en inzicht in de actuele tarieven. Zo is het interessant zijn om de vaatwasser niet gelijk na het eten aan te zetten, maar juist in de nacht. Met het slim opladen van je elektrische auto wordt jouw besparing allemaal maar groter.
Je gasverbruik laat zich helaas moeilijker verschuiven. Maar doordat per uur inzichtelijk wordt wat je hebt gestookt zie je mogelijk wel kansen om te besparen. Door (in bepaalde kamers) de verwarming een graadje lager te zetten. Of iets minder lang of heet te douchen.
Vast maandbedrag dat we samen bijsturen
Zekerheid in je maandelijkse energiekosten
Wat je misschien al wel gewend bent van je huidige energieleverancier is dat elke maand hetzelfde bedrag wordt afgeschreven. Ook bij ANWB Energie hanteren we een vast voorschotbedrag. Zo voorkomen we dat je 's winters veel meer betaalt dan in de zomer. Je smeert je energiekosten in een jaar uit over twaalf maanden.
Wat dan wel weer anders is, is dat we elke drie maanden met je zullen kijken of je binnen je opgegeven verbruik en de daarbij horende ingeschatte kosten blijft. We sturen je een bericht om te controleren of je maandbedrag wat omhoog moet of juist omlaag kan. Dat doe je in Mijn ANWB Energie of de ANWB Energie app. Tussendoor kun je daarin ook altijd je zogenoemde 'tussenstand' bekijken om te zien hoe je ervoor staat.
Bij een vast energiecontract bij een energiebedrijf verandert je maandbedrag vaak maar eenmaal per jaar. Andersom kun je dan geconfronteerd worden met een veel forsere verhoging van je maandbedrag of een fikse jaarrekening. Of juist maandelijks te veel voorschot betalen.
Met ons dynamische tarief gaat het allemaal veel geleidelijker. We sturen samen je maandbedrag bij om vervelende verrassingen te voorkomen zonder dat je veel te veel voorschot betaalt. Zie ook: hoe werkt ANWB Energie?
Maandelijks opzegbaar, zonder boete
Geen langlopende contracten, dus ook geen boete als je bij ons weggaat
Voor veel energiebedrijven geldt dat hoe langer je het contract vastzet hoe gunstiger het energietarief is dat je krijgt voorgeschoteld. Ook dit doen wij anders. Je betaalt bij ANWB Energie de werkelijke inkoopprijs zonder dat je daar een langlopend contract voor af hoeft te sluiten.
Als je om wat voor reden dan ook van je energiecontract bij de ANWB af zou willen, is dat geen probleem. Je kunt het maandelijks opzeggen. Zonder dat er op basis van kleine lettertjes in de voorwaarden opzegboetes uitgedeeld worden.
Deel deze pagina