Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Marokko

Het mystieke Marokko. Van geurige soeks en smalle kronkelende straatjes tot de grootsheid van de oneindige zandvlaktes van de Sahara. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Marokko.

Wat te doen in Marokko?

In nog geen 4 uur vliegen kom je terecht in het Arabische sprookje dat Marokko heet. Laat je onderdompelen in de geuren en kleuren van de Koningssteden van Marokko. Van de leergeur in de okergele medina van Fès tot de kruidige geuren in de ‘rode parel’ Marrakech. Ontdek Spaanse invloeden in Chefchaouen en Romeinse schatten in de stad Volubilis. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Marokko.

1. Overnachten in de gouden zandduinen van Erg Chebbi

Goudkleurige zandduinen, de brandende zon en verborgen oases maken de Erg Chebbi-woestijn tot een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Marokko. Als een kind in de zandbak speelt de wind hier vrij met het zand. Met als resultaat een van de twee ‘ergs’, zandduinen gevormd door wind, van Marokko. Een decor dat door de wind geen minuut hetzelfde is.

In de verte ligt Merzouga, een gekleurd tentenkamp als een oase in de oneindige zandduinen van Erg Chebbi. Bewonder, onder het genot van Marokkaanse muntthee en traditionele tajine, hoe de warme zon achter de duinen van soms 150 meter hoog verdwijnt. De avond wordt gevuld met trommelgeluiden, gespeeld door de nomaden, en een knetterend kampvuur. En dan volgt de intense stilte. Onder een van de meest heldere sterrenhemelen die je ooit hebt gezien, met het wapperen van de tentdoeken in de wind als enige geluid.

2. Chefchaouen, een stukje Andalusië in Marokko

Ingesloten door het ruige Rifgebergte vind je in het noorden van Marokko de stad Chefchaouen. De naam betekent ‘horens’ in het Berbers, afgeleid van de twee hoge bergtoppen die over de stad lijken te waken. Toch staat Chefchaouen vooral bekend als ‘de blauwe stad’, door de huizen geverfd in hemelsblauw met witte tinten – een belangrijke kleur in het Jodendom.

Hoewel Chefchaouen in 1471 werd gesticht door Berberstammen uit het Rifgebergte, bood de stad onderdak aan vele Joodse vluchtelingen uit Grenada. Gevlucht voor de tirannie van de Spaanse Inquisitie (1478 – 1834). Zo ontstond er een smeltkroes van Spaanse en Marokkaanse invloeden, die nog steeds de stad definiëren. Luister maar eens naar de klanken van de stad die vaker Spaans dan Arabisch of Frans zijn. Verdwaal door een wirwar van smalle steegjes, langs de blauwe huizen die versierd zijn met felgekleurde bloempotten en handgemaakte kleden.

3. Militaire burchten en filmsets bij Aït Ben Haddou

Aït Ben Haddou is een van de best bewaard gebleven kasbahs (een voormalig militaire burcht) en een beroemde filmlocatie. Deze rijkversierde lemen (een mengsel van klei, zand en stro) vestingen zijn het best te omschrijven als levensgrote zandkastelen. Gelegen aan de karavaanroute van Timboektoe naar Marrakech was dit een van de verplichte rustplaatsen voor iedereen die het gevaarlijke Atlasgebergte wilde oversteken.

Bezoek de Atlas filmstudio’s op een half uur rijden van Aït Ben Haddou bij de stad Ouarzazate: ‘het Hollywood van Marokko’. Een enorm studiocomplex van meer dan 30.000 vierkante meter. Omdat deze studio niet meer gebruikt wordt – de naastgelegen CLA-studio’s wel – is het open voor publiek. Het is er zo groot dat de meeste decorstukken na het filmen zijn blijven staan. Het ene moment loop je over een middeleeuwse markt om vervolgens bij Egyptische piramides uit te komen. Je waant je in scènes van The Mummy, Gladiator, Game of Thrones en Star Wars.

4. Verdwalen in de grootste medina van Marokko in Fès

Fès, de oudste Koningsstad, is sinds de 9e eeuw drie keer de hoofdstad van Marokko geweest. Nu wordt de stad door haar religieuze scholen en vele ambachtsmarkten gezien als religieuze en culturele hoofdstad van Marokko. De medina (oude stad) van Fès, Fès el-Bali, is met 280 hectare de grootste van Marokko en tevens het grootste autovrije centrum ter wereld. Wandel de medina binnen via een grote toegangspoort uit de 13e eeuw. Bewonder aan de ene zijde de geglazuurde blauwe tegels – de kleur van Fès, en aan de andere kant de groene tegels – de kleur van de Islam. Verdwaal in een okergeel doolhof van straatjes, nét breed genoeg voor een ezel met goederenkar. Wanneer je de kreet 'ballach!' (opgepast) hoort, weet je dat je aan de kant moet.

Bezoek de leerlooierswijken waar leerververs al eeuwenlang hun leer drogen om vervolgens te verven. Beklim een van de dakterrassen en geniet van een bijzonder uitzicht over de felgekleurde verfbaden waar de leerlooiers druk aan het werk zijn.

5. In het spoor van wilde rivieren in de Todrakloof

Een hoogtepunt van het Hoge Atlasgebergte is de Todrakloof, in de buurt van de stad Tinghir. Rijd of wandel door de kloof en zie de loodrechte rotswanden tot soms 300 meter hoog de lucht in rijzen. Nederig volg je een klein ijskoud gletsjerbeekje, ooit de woeste rivier de Todgha die de kloof heeft uitgeslepen. Met het kabbelende riviertje die de Todgha nu is, kan je je bijna niet voorstellen hoe het geweld van de natuur duizenden jaren geleden heeft geleid tot de imposante roodbruine rotswanden naast je.

In de eerste (of laatste, afhankelijk van je route) 600 meter komen de rotswanden zo dicht bijeen dat ze elkaar bijna omarmen. Op sommige plekken staan de wanden maar een schamele 10 meter uit elkaar. Bezoek de Todrakloof daarom met zonsopgang, wanneer het licht het mooist in de kloof valt. De opkomende zon zorgt voor een mooi schouwspel dat de kleur van de rotsen doet veranderen.

6. De chaotische schoonheid van Marrakech

De Koningsstad Marrakech ligt aan de voet van het Hoge Atlasgebergte en wordt ook wel de 'rode parel' genoemd. Tegen het vallen van de avond weet je waarom: de oranjerode avondgloed zet de kilometerslange stadsmuren en rood geschilderde huizen in vuur en vlam. Een kleur die goed bij de passievolle stad past.

Het hoogtepunt van de stad is het Djemaa el Fna-plein, het knooppunt van de medina van Marrakech. Sla ’s ochtends je slag op de markt vol groente en fruit en verwonder je over kruidendokters die voor elk kwaaltje een remedie hebben. In de avond komt het plein pas écht tot leven als het wordt omgetoverd tot een groot openluchttheater. Kijk je ogen uit als slangenbezweerders op hun fluit blazen om cobra’s uit een hoed te laten rijzen, buikdansers op Arabische klanken van de straatmuzikanten bewegen en waarzeggers en handlezers op tapijtjes hun kunsten vertonen.

7. Rust, vis en een frisse zeebries in Essaouira

Het kalmere antwoord op het wat chaotische Marrakech, is de blauwwitte vissersstad Essaouira aan de Atlantische Oceaan. De stranden van Essaouira zijn door de stevige zeewind en hoge golven erg geliefd onder surfers.

De lokale inwoners leven vooral van de visvangst, die elke ochtend trouw naar binnen wordt gehengeld. Bezoek de haven aan het eind van de ochtend, wanneer de vissers aanmeren met de vangst. De vis wordt vervolgens direct verhandeld in de haven en het restant wordt naar de markt gebracht. Neem plaats in een van de simpele restaurantjes aan de haven. Geniet van een uitzicht op de dobberende vissersboten en de vissers, druk in de weer om de boten te onderhouden. Kies zelf welke vers gevangen vis er op je bord belandt en verbaas je over de snelheid waarin deze voor je ogen wordt bereid. Tip: proef de sardientjes, een specialiteit in Essaouira.

8. Struin door de ruïnes van het Romeinse Volubilis

De Romeinse stad Volubilis, aan de voet van het Zerhoun-gebergte, telde in de 2e en 3e eeuw n. Chr. meer dan tienduizend inwoners en was het bestuurlijke centrum van Romeins-Afrika. Volubilis wordt omgeven door heuvels, graanvelden, olijfboomgaarden en cactussen die allemaal aantonen dat de grond er uiterst vruchtbaar is. In de Romeinse tijd was dat niets anders. Grote hoeveelheden graan werden hier verbouwd en naar Rome vervoerd. Naast graan werden er ook veel wilde dieren als leeuwen en luipaarden verhandeld voor dierengevechten in de arena’s in Rome.

Tegenwoordig hebben ooievaars de oude stad overgenomen en nesten gebouwd op de eeuwenoude zuilen. Waan je in de glorietijd van de Romeinen tijdens een wandeling door het openluchtmuseum vol restanten van thermen, triomfbogen, tempels en poorten. Slenter over de oude hoofdweg Decumanus Maximus langs de restanten van huizen met de best bewaarde mozaïekvloeren. Sommige vertonen dolfijntjes, andere jachttaferelen of een bont gezelschap aan Romeinse goden.

9. Casablanca: ‘Here’s looking at you, kid’

De naam Casablanca brengt bij velen mystieke sfeerbeelden naar voren, niet in de laatste plaats door de gelijknamige filmklassieker uit 1942 met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Van het toen nog in Franse handen zijnde Marokko met smalle steegjes, opstijgende walmen van op straat bereide lekkernijen. En van boogconstructies waarachter in duistere ruimtes deals werden gesloten.  Rick’s Bar, waar een groot deel van deze film zich afspeelde, is nog steeds een van de populairste attracties in de stad en de zin ‘Here’s looking at you, kid’ een van de meest beroemde filmquotes aller tijden.

Dwaal door de historische medina, waar geurende specerijen, kleurrijke tapijten en lokale specialiteiten zoals kokoskoeken aan de man gebracht worden. Sluit je ook zeker aan bij een rondleiding door de grootste bezienswaardigheid van de stad: de deels boven het zeeoppervlak gebouwde Hassan II Moskee uit 1993. De 210 meter hoge minaret is de hoogste ter wereld en de marmeren vloeren, mozaïeken en beschilderde plafonds zijn van een ongekende schoonheid. 

10. Zagora: de toegangspoort tot de Sahara

De meeste mensen weten niet waar Timboektoe ligt, maar kennen wel het beroemde beschilderde bord van een grote pijl, kamelen en de titel ’Tombouctou 52 jours’. Dit bord hangt aan een muur in de stad Zagora, gelegen in een palmoase van de Draa-vallei, aan de rand van de Sahara-woestijn en voormalige stop op de karavaanroute die door deze woestijn liep. Het betekent dat je er hiervandaan 52 dagen over doet om per kameel de stad Timboektoe (in Mali) te bereiken, aan het zuideinde van de Sahara. 

Maak een tweedaagse tocht per 4WD naar Erg Chigaga, zo’n 70 kilometer ten zuiden van de stad gelegen. Dit indrukwekkende gebied met tot 50 meter hoge oranjerood gekleurde zandduinen beslaat een oppervlakte van 35 bij 15 kilometer. De wind zorgt ervoor dat de contouren van het landschap continu veranderen. Overnacht in een Berbertent in een van de woestijnkampen. De vlammende zonsondergang in deze ‘zee van zand’ is ongeëvenaard en de sterrenhemel uniek, want van lichtvervuiling is hier geen sprake. 

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.