Vakantie Cotswolds

Altijd teatime in het dromerige Cotswolds...

Op zoek naar een streek die sinds die 18de eeuw geen spat is veranderd? De Engelse Cotswolds komt aardig in de buurt. Tearooms, antiekrijke stadjes en een schilderachtig landschap.

Cotswolds

‘Is dat niet…?’ Fotograaf Maarten kijkt nog ’s om in de ‘antiekstraat’ Long Street van het stadje Tetbury. Ik blik over mijn schouder en mijn mond klapt wagenwijd open. ‘Prins Charles!’ schal ik iets te luid over de kasseitjes. Het is nu ook weer niet zo wonderlijk dat we de ietwat stijve kroonprins in het wolstadje tegen het lijf lopen. Zijn bed ligt zo’n beetje om de hoek in het statige landhuis Highgrove. Wie zich een paar uur prins of prinses wil wanen, kan een ‘champagne high tea’ gebruiken in de privétuin van de Engelse troonopvolger. Kan het koninklijker? Zelfs het crèmekleurige theeservies is te koop in zijn Highgrove Shop op nummer 10 in Long Street. Wel zo’n sympathiek idee dat de opbrengst naar de goede doelen van de prins vloeit.

Dagverse room

De Engelse topstreek Cotswolds hoeft geen spatje moeite te doen om je hart te veroveren: frisgroene dalen bespikkeld met eeuwenoude stadjes, 4800 kilometer aan wandelpaden, originele bezienswaardigheden (zoals het kerkje uit de filmkomedie Bridget Jones) en een stortvloed aan tearooms. Na een dag voelen we ons al thuis in ‘good old England’. Waar – het moet gezegd – een TomTom geen overbodig apparaat is: sommige stadjes lijken wel op eeneiige tweelingen omdat bijna alle panden uit de honingkleurige Cotswold stone zijn opgetrokken!

Typ zeker Painswick in je navigatietoestel in. Al is het omdat de statige panden van de 18de-eeuwse wolhandelaren lekker eigenwijs niet in gele zandsteen, maar in een grijze versie zijn gemetseld. Vraag ons niet waarom. Wij vinden het prettig om door de steegjes met z’n ambachtelijke adresjes te dwalen. Ons rondje eindigt niet in de plaatselijke pub, maar op… het kerkhof. Het is een van de mooiste historische begraafplaatsen in de Cotswolds. Let op de 99 taxusbomen. Er wordt gefluisterd dat elke honderdste aanplant steevast het loodje legt.

Painswick telt nog een ander uniek klapstuk: de enige Rococo Tuin in heel Engeland. Nu we toch bezig zijn: bij de Falcon Inn kun je na 400 jaar nog altijd een balletje slaan op de oudste Engelse bowlingbaan van het land. Ons verwentripje naar het Hart van Engeland, zoals de streek liefkozend wordt genoemd, krijgt een stuk diepgang door de attractie Cotswold Woolen Weavers in Filkins. Per slot van rekening heeft de wolindustrie het gebied omgeturnd van armeluizenstreek tot het welvarendste stukje Engeland. Dat laatste geldt anno 2014 nog, al is het tegenwoordig omdat rijke Britten als filmster Hugh Grant en Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling voor miljoenen ponden historische landhuizen in de Cotswolds aanschaften. ‘Weet je hoe de quilt is ontstaan?’, informeert de sympathieke beheerder van het weefmuseum annex ambachtswinkel bij zijn twee Nederlandse gasten. Eerlijk gezegd hebben we nooit over de lappendeken gefilosofeerd. ‘De wevers kregen zo slecht betaald dat ze de eindstukjes van hun producten afknipten. Hun vrouwen naaiden ze vervolgens aan elkaar om de quilts op de dorpsmarkt te verkopen.’ Fotograaf Maarten gaat voor de bijl: voor 100 pond koopt hij een prachtige, kleurrijke quilt waar zijn kinderen ongetwijfeld nog plezier van zullen hebben.

Hip Gloucester

Tijd voor een eigentijdse attractie: winkelen in Gloucester. De stokoude handelsstad aan de Severn trakteert op een imposante kathedraal (uit Harry Potter!) en een haven die is omgetoverd tot een trendy uitgaansgebied. Shoppen kun je hier volop, bijvoorbeeld in het outletcentrum of bij een heus antiekwarenhuis in een van de Victoriaanse pakhuizen. Zelfs hier geniet je van het nostalgische sfeertje van de Cotswolds.

5 Kampioen-tips voor de Cotswolds

  1. Op chic Meest stijlvolle high tea plek is de Great Hall in Ellenborough Park. Alles ademt Engelse upperclass, van de metershoge glas-in-lood ramen tot de pasteitjes met bladgoud. www.ellenboroughpark.com
  2. Culinaire pub De pasta met garnalen in The Five Alls in Filkins noem je geen ‘pubgrub’. Sfeervolle én culinair verantwoorde pub. Meer informatie
  3. Lavendelcake Fris wit/paars interieur en aparte specialiteiten als cake met sinaasappel en lavendel. Het Lavender Bakehouse (Chalford) is de moderne variant van de tearoom. Meer informatie
  4. Sprookjes bestaan! Wow, de Engelse versie van een Anton Pieck-stadje. Chipping Campden bezit een van de mooiste Britse kerken (St. James) en ook de High Street mag er zijn.
  5. Trouwdorp Bruidjes en bruidegommen laten zich graag vereeuwigen in het idyllische Bourton-on-the-Water. Het stadje aan de rivier Windrush heet niet voor niets het Venetië van de Cotswolds!