Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Cornwall en Devon

De kust van Cornwall en Devon is eindeloos lang en ongelooflijk mooi. Aan de zuidkant kun je heerlijk zonnen op de stranden van de 'Engelse Rivièra'. De warme golfstroom zorgt ervoor dat je hier prachtige subtropische tuinen kunt bewonderen. Aan de noordkant kun je surfen over de golven van de Atlantische Oceaan.

 

 

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Engeland 

Van wandelen door de mooiste natuurgebieden als het Lake District tot je in een film wanen in het magische Alnwick Castle.

Meer aanbod voor Cornwall en Devon

Bekijk het aanbod van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Verscholen tussen de rotsen van de grillige kust vind je kleine authentieke vissershavens. Verder landinwaarts ligt een golvend groen heuvelland met oude dorpen, vriendelijke marktplaatsen en een echte kathedraalstad. En dan zijn er nog de drie ruige heidegebieden Exmoor, Dartmoor en Bodmin Moor. Hier kom je tot rust in de schitterende natuur.

Attracties en evenementen

In Cornwall en Devon is genoeg te doen. Je kunt, om maar wat te noemen, allerlei themaparken bezoeken. Er zijn veel parken waar dieren, zoals schapen, honingbijen of miniatuurpony's de hoofdrol spelen. Daarnaast zijn er ook veel interessante dierentuinen en wildparken. Merkwaardige zeedieren kun je bewonderen in het prachtige Blue Reef Aquarium in Newquay en het gigantische National Marine Aquarium in Plymouth. Ook treinen in alle soorten en maten zijn in deze streek te vinden. Ga eens kijken naar zo'n mooie modelspoorbaan. Of stap zelf op een stoomtrein en tuf een eindje door het schitterende landschap.

Bezienswaardigheden

Langs de zuidkust van Cornwall en Devon stroomt de warme golfstroom. Deze zorgt voor een zeer mild klimaat waar zelfs subtropische planten prima gedijen. Daarom is het er een paradijs voor tuinliefhebbers. Je kunt hier prachtige, statige tuinen rond historische huizen bezoeken. Maar je kunt ook ronddwalen door wilde exotische jungles in verscholen ravijnen. De lente komt vroeg in deze streken. Vooral in Cornwall kun je dan tuinen bewonderen met schitterende, zoetgeurende lentebloeiers, zoals rododendrons en magnolia's. Een ware toeristentrekker is het Eden Project bij St. Austell. In en rond enorme glazen koepels bevinden zich de mooiste paradijstuinen.

Waar het land ophoudt

Nieuwsgierigheid drijft elke toerist in Cornwall en Devon vroeg of laat naar Land's End. Dat is het uiteinde van de teen van Cornwall. Als je de kermisachtige attracties voorbijloopt, kun je rustig over de zee uitkijken. Maar nergens is het gevecht tussen land en zee zo'n grandioos schouwspel als bij Lizard Point. De zee is ook het onderwerp in het fascinerende National Maritime Museum Cornwall van Falmouth. In zee, vlak voor de kust, ligt St. Michael's Mount. Loop bij laagwater over het geplaveide voetpad naar dit eilandje. Bezoek het romantische kasteel en geniet van het prachtige uitzicht.

Dorpen en steden

Overal in inhammen van de grillig gevormde kust van Cornwall en Devon liggen schitterende vissersplaatsen. Clovelly is een van de meest pittoreske plaatsen. Knusse witte cottages liggen langs een zeer steil keienstraatje dat uitkomt in een oud haventje. Maar ook bijvoorbeeld het veel minder drukbezochte Port Isaac is prachtig. De streek heeft ook drie grotere plaatsen met elk hun eigen karakter. Plymouth is een havenstad van waaruit beroemde zeevaarders, zoals Captain James Cook, het ruime sop kozen. Exeter is een middeleeuwse stad met een fraaie kathedraal. Torquay is een echte badplaats aan de 'Engelse Rivièra'.

Eten en drinken

Mannen in Cornwall die werkten in de tinmijnen, kregen altijd een lekker, goed verpakt middagmaal mee. Nog steeds is de 'Cornish Pasty', in fijn deeg verpakte aardappelen, groenten en vlees, heel lekker als lunch bij een kop thee. Er zijn trouwens ook 'Devon Pasties'. In een streek met zoveel vissershavens kun je natuurlijk overal heerlijke gerechten met vis en schaaldieren krijgen. Het gezellige havenplaatsje Padstow is bekend om zijn uitstekende visrestaurants. Wil je ook iets drinken? De cider uit deze streek is beroemd. Maar ook lokaal gebrouwen bier en wijn uit de plaatselijke wijngaard moet je zeker proeven.

Kamperen

Kamperen in Cornwall en Devon

Voor wie goed zoekt, zijn er mooie campings te vinden in Cornwall en Devon. Aan de Engelse Rivièra vindt u de grotere 'holiday parks' met entertainment. Daar kun je soms met de tent of caravan staan. Er zijn ook rustiger stekjes te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een camping met schitterend uitzicht over rotskust en zee bij Tintagel. Ook in Exmoor en Dartmoor zijn campings. Of zet je tent eens neer op een eiland. Op het Scilly-eiland St. Agnes is bijvoorbeeld een prima camping bij een boerderij.

Kunst en cultuur

Natuurlijk heeft Koning Arthur echt bestaan. Als je rondloopt in de schitterende ruïne van zijn vermeende geboorteplaats Tintagel Castle, geloof je dat zonder meer. De ruige kust en de wilde heidelanden van Cornwall en Devon vormen al eeuwen een inspiratiebron voor verhalenvertellers en andere kunstenaars. Bodmin Moor inspireerde Daphne du Maurier bijvoorbeeld tot het schrijven van Jamaica Inn. De naargeestige herberg uit het verhaal is nu een smokkelaarsmuseum. De schilders en beeldhouwers van de kunstenaarskolonie St. Ives werden, en worden nog steeds, geïnspireerd door de kust en de zee. Bezoek het beroemde museum Tate St. Ives voor een overzicht van hun werk.

Natuur

Zeekust en heidegebieden

Dwaal langs de schitterende kust van Cornwall en Devon. Het uitzicht verveelt nooit. De Atlantische oceaan beukt op de steile kliffen van de grillige noordwestkust. De zuidoostkust is lieflijker met wijde beboste riviermonden en beschutte baaien. De warme golfstroom zorgt er voor een weelderige soms zelfs subtropische vegetatie. In het glooiende binnenland liggen uitgestrekte open heidevelden. Dartmoor is een schitterend woest hoogveengebied. Exmoor bestaat uit vriendelijker heideland met beboste rivierdalen. Bodmin Moor is een klein ruig gebied met vreemde rotsformaties. De Isles of Scilly zijn een honderdtal eilandjes met witte zandstranden in glashelder, blauw water. Zeewind en schreeuwende zeevogels is alles wat je er hoort.

Overnachten

Wil je een slaapkamer met uitzicht op zee? In Cornwall en Devon is dat bijna een standaardvoorziening. Maar ook in de natuurgebieden en op het rustige platteland zijn er goede slaapgelegenheden te vinden. Er is een overvloed aan prachtige huisjes, fraaie hotels, gezellige B&B's. En denk je bij een jeugdherberg aan slaapzalen en waterige stamppot? Ga dan eens slapen in de jeugdherberg bij Lizard Point. Dat is een prachtig gerenoveerd Victoriaans hotel met veel faciliteiten en een schitterend uitzicht over de woeste rotskust. En zo zijn er meer.

Uitgaan

Gezellig naar een restaurant of pub kan overal in Cornwall en Devon. Voor muziek en dans moet je in de grotere steden zijn. Ga bijvoorbeeld naar een van de levendige clubs van Exeter. In Plymouth moet je zowel voor lekker eten als voor goede live muziek in het oude stadsdeel Barbican zijn. Aan de Engelse Rivièra is veel te beleven als de nacht valt. Er zijn theaters met musicals, concerten en shows. Ook zijn er talloze clubs en andere dansgelegenheden voor jongeren. In de zomer kun je vaak genieten van vuurwerk boven de baai.

Winkelen

Je vindt altijd iets bijzonders als je gaat winkelen in Cornwall en Devon. Wat dacht je van een fraai houten beeldje, een kristallen vaas of sieraden met Keltische motieven? Ga op zoek naar iets aparts in de vele galerieën van St. Ives en Newlyn. Snuffel rond in de antiekwinkels en speciaalzaken van Plymouth of Exeter. Of ga naar zo'n gezellige 'Pannier market', een overdekte warenmarkt, in een oud stadje, zoals Tavistock of Camelford. Let bij het zoeken naar een leuk cadeau op het logo 'Made in Devon' of 'Made in Cornwall'. Dan bent je verzekerd van kwaliteit.

Zon, water en strand

Zonnebaden, zwemmen in zee en zandkastelen bouwen kun je overal langs de kust van Cornwall en Devon. Er zijn talloze kleinere en grotere badplaatsen. Kies bijvoorbeeld voor de glamour van de grote, drukbezochte badplaats Torquay. Deze stad ligt in een kustgebied met zandstranden, palmen en chique witte villa's dat de 'Engelse Rivièra' wordt genoemd. Maar zoek je een mooie, beschutte baai voor jou alleen, dan hebt je ook keus genoeg. De witte zandstranden van de Isles of Scilly zijn haast onweerstaanbaar. Maar het glasheldere zeewater is wel koud.