Vakantie Rhone Alpen

Alles voor een actieve vakantie

Rhône-Alpen reikt van de ‘kleine’ bergen van de Ardèche tot de grote van de Alpen. Naast de overweldigende vergezichten biedt dit gebied alles voor een actieve vakantie. In de winter wachten de pistes van Les Trois Vallées. In de zomer is het genieten van de ruimte, de heuvels en de diepe kloven, of ‘gorges’, waar de rivieren de Ardèche en de Rhône voor de nodige waterpret zorgen.

De Alpe d’Huez biedt een mooie uitdaging voor fietsers. En wandelaars? Die kunnen vrijwel overal hun hart ophalen. Ook in de meer ‘verborgen’ hoekjes van dit gebied, zoals de departementen Isère, dat grote natuurparken heeft en Drôme, ook wel de noordelijke Provence genoemd.

De streek bulkt niet van de commerciële attracties. De meeste activiteit is wat dat betreft te vinden rond Lyon. In de omgeving zijn aardig wat avonturen- en recreatieparken. Qua dieren is er wel het nodige te zien. Er is een grote dierentuin bij Romanèche-Thorins. Vogelliefhebbers gaan graag naar Parc Ornithologique bij Villard-les-Dombes. En er is een groot safaripark bij Annonay. De bergen lenen zich goed voor spannende treinritten. Het traject van Montenvers in Chamonix is geweldig. Verschillende kabelbanen vormen een attractie op zichzelf, bijvoorbeeld bij Crozet en St-Hilaire-du-Touvet. Er zijn in de toeristische plaatsen veel kleinere attracties zoals trampolinespringen en waterpretcentra.

De streek biedt eindeloos veel natuurlijke bezienswaardigheden. De bergnatuur levert topattracties op zoals reuzengletsjers (Mer de Glace) en schitterende bergpieken; die van de Mont Blanc, maar ook de Grande Motte in het natuurpark van de Vanoise. De langgerekte meren van Bourget en Annecy zijn wondermooi. Richting de Ardèche kun je dwalen in schitterende druipsteengrotten of bijzondere bossen, terwijl het afwisselende landschap van de departementen Isère of Drôme je een romantisch decor biedt voor prachtige wandelingen. Cultuur snuiven kan natuurlijk ook: Lyon is wijk na wijk interessant.

Handige tip:

Dit en meer bezienswaardigheden in de Franse Alpen vind je in de ANWB Extra Reisgids Franse Alpen. En ga je naar de Ardèche? Kies dan voor de ANWB Extra Reisgids Ardèche.

De steden en dorpen zijn heel divers in deze streek. In de Ardèche heb je eigenlijk geen grote aansprekende steden. Wel kleine sfeervolle stadjes en tientallen prachtige dorpjes die zich op de hellingen verbergen. Meer oostelijk kom je in het wijngebied van Rhône-Drôme. Hier veel wijndorpen waar het erg druk kan zijn. Bezienswaardige steden zijn Grenoble, Vienne en natuurlijk Lyon, waar je dagenlang je ogen kunt uitkijken. In de Franse Alpen heb je kokette steden zoals Annecy en vrolijke kuuroorden zoals Évian-les-Bains. Tignes, Les Arcs, Chamonix en Morzine zijn bekende wintersportplaatsen.

Ken je het begrip 'cuisine Lyonnaise'? Het is een van de topkeukens van Frankrijk. In Lyon werd het nieuwe koken 'uitgevonden'. Borden als kunstwerkjes, met zeer op elkaar afgestemde smaken. Alle ingrediënten worden van dichtbij gehaald. Heerlijke vis uit de Dombes, maïskip uit de Bresse, groente en fruit van de rivieroevers, rundvlees uit de nabije Charollais. In de bergen is de kost een stuk steviger: fondue (stokbrood in kaas dopen), raclette (zacht gemaakte kaas met gekookte aardappelen) en gratin dauphinois  (schijfjes aardappel) zijn hier de lokale specialiteiten. De wijnkaart biedt onder andere prachtige rode Hermitage en de fruitige Beaujolais.

De natuur wint het van de cultuur in deze streek. Maar dat betekent niet dat dit heuvel- en berggebied een cultureel braakliggend terrein vormt. De Romeinen gebruikten de waterweg van de Rhône voor hun handel. Zij hebben sporen nagelaten in Vienne. Daar vind je archeologische terreinen en gebouwen. Ook in en rond Lyon is Romeins cultuurgoed. De Middeleeuwen vind je op veel plaatsen terug, bijvoorbeeld in Charlieu. Ook de Renaissance is in de gebouwen terug te vinden: een complete stadswijk in het oude Lyon. Vele eeuwen lang was het Rhônedal het belangrijkste textielcentrum in Frankrijk. Vooral de zijde was van belang. Diverse musea besteden er aandacht aan.

Van rijk begroeide dalen en hellingbossen tot bergweiden, rotsachtig 'maanlandschap' en gletsjers. Waar de Franse Alpen kunnen klimmen tot de eeuwige sneeuw en ijsmassa's, daar reiken in het  westelijke gedeelte de bergen iets minder hoog. In deze 'buffer' voor de centrale Alpen vind je prachtige meren, stenen ‘puntmutsen’, snijdende rivierdalen en langgerekte bergketens. Beroemd is het klooflandschap van de Ardèche. Anders maar minstens even indrukwekkend zijn de regionale natuurparken van Isère en het departement Drôme.

Bekijk meer info over natuur in de Ardèche

Ook de Fransen houden heel erg van 'hun' grote bergen. In de beide hoogseizoenen (winter en zomer) is het dan ook zaak vroeg te reserveren. In de dalen vind je veel kleine en soms chique hotels. Ook slapen bij particulieren is er heel gewoon (chambre d'hôte, het Franse Bed&Breakfast). Op hoogte hebben de vakantiedorpen heel veel overnachtingsmogelijkheden: studio's, appartementen en zelfs hele chalets. De snelwegen zijn goed voorzien van goedkope hotels. Verder vind je met name in de Ardèche tal van grote en kleine campings. In het hoogseizoen is het wel raadzaam van tevoren te reserveren.

Het Rhônedal is hét winkelgebied voor aangrenzende streken zoals de Ardèche en delen van de Franse Alpen. Niet alle winkelharten zijn even elegant. Valence en St-Étienne komen vrij zakelijk over. Lyon is de grote uitzondering. Alle mogelijke luxe winkels, typische boetiekjes, antiekzaken en textieletalages vind je in deze stad. Door de grootte kun je beter vooraf bepalen waar je belangstelling naar uitgaat. De bekende winkels zijn in de grote straten van Presqu'île de Lyon, het stadsdeel tussen de twee grote rivieren Saône en Rhône. 'Spannend' winkelen doe je in de kleinere zaakjes van La Croix-Rousse (veel zijde) of Vieux-Lyon.

Hoewel de regio geen centimeter kustlijn heeft, maken de vele rivieren, waaronder de Ardèche en de Rhône, dat weer goed. De kiezelstranden zijn klein, liggen aan de rivieroever en soms aan een meeroever. Je bruint hier in prachtige beboste omgevingen. Veel riviertjes zijn bijzonder kindvriendelijk. Dat is anders met de diepe kratermeren in het westen van de streek. Het enige nadeel is dat in de zomer bijna alle strandjes behoorlijk druk zijn. Vooral in het departement Ardèche.

De Franse Alpen beschikken over de grootste aaneengesloten skigebieden van Europa. Hier kan de echte kilometervreter flink aan de bak. De bekende ski-departementen zijn de Savoie en de Haute Savoie. In de Savoie liggen onder andere Val Thorens, les Menuires en Courchevel. Zij vormen samen Le Trois Vallées. In de Savoie liggen Tignes en Val d'Isere; zij vormen samen l'Espace Killy. In de Haute Savoie zijn naast Chamonix, de bekendste wintersportplaatsen Morzine en Avoriaz. Deze laatste twee plaatsen zijn onderdeel van het bekende wintersportgebied Les Portes du Soleil.

Meer over wintersport in de Franse Alpen


Reisaanbiedingen voor de Franse Alpen

Misschien vind je dit ook interessant:

Op vakantie naar de Franse Ardèche
Wintersport in Frankrijk
Overzicht van artikelen over Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd