Vakantie Picardië, Frankrijk

Verrassend mooi

Vanuit de auto, op weg naar Parijs of zuidelijkere bestemmingen, lijkt Picardië vooral uit grote akkers te bestaan. Niet zo gek dus dat vaak voorbij gegaan wordt aan deze streek. Zonde, want achter de wat saaie uitstraling vanaf de snelweg schuilen genoeg aangename verrassingen. Zoals grote jachtbossen en adellijke paleizen.

Brede rivieren en prachtige kathedraalsteden. En niet te vergeten, de vele fietsvriendelijke wegen. Allemaal ingrediënten voor een lekkere ‘a la campagne’-sfeer, terwijl de dynamiek van Parijs nooit ver weg is. Hieronder vind je alle tips en informatie die je nodig hebt als je Picardië in Frankrijk overweegt voor een vakantie.

Picardië is goed bedeeld met attractieparken. Dit heeft te maken met de korte afstand tot Parijs waar de meeste bezoekers vandaan komen. Zo heb je er bijvoorbeeld het grote Parc Astérix, naar de bekende strips over de Gallische helden Asterix en Obelix. Een ander groot attractiepark, Mer de Sable, heeft het wilde westen als thema. Avontuurlijke tochten bovenin de bomen, via touwbruggen en lianen, maak je in l'Abre sur l'Arbre.

Er zijn aantrekkelijke gebieden om in te wandelen of te fietsen. De Beauvaisis, de Laonnois en de Thiérache zijn naast de grote bossen je aandacht waard. De grote bezienswaardigheden van Picardië zijn vooral kastelen (Pierrefonds en Chantilly) en mooie steden. Laon is op het gebied van kunst en cultuur het mooist. Daar tegenover staat dat Amiens ook rijk is en meer te bieden heeft. Deze stad is veel groter. Je kunt ook een kijkdagje kwijt in Beauvais, Soissons of Senlis.

Handige tip:

Deze en meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra Reisgids Picardië.

De dorpen en steden in Picardië hebben het met twee wereldoorlogen in de 20e eeuwen flink te verduren gehad. Toch vind je er nog genoeg authentieke plaatsen. Zoals St-Valéry-sur-Somme en Gerberoy, aan de kust. Of Senlis, Compiègne en Laon, die beschikken over een prachtige oude kern. En niet te vergeten de altijd indrukwekkende kathedralen van Soissons en Beauvais.

De Picardische keuken put uit de groenten die er worden verbouwd. Bij Amiens levert de waterrijke tuinbouw preien, knollen, witlof en wortelen op. Van de akkers komt kool. Ze maken er onder andere heerlijke groentetaarten van, de flamiche. Verder is de streek bekend om z’n heerlijke krentenbrood (cramique) en bitterkoekjes (macarons). De zilte grond van de Baie de Somme zorgt voor heerlijk lamsvlees. Van de kazen moet je de rollet proberen, lekker pikant!

Fietsen in Picardië is heel goed mogelijk. Het is er dan wel niet zo vlak als bij ons, maar echt zwaar wordt het bijna nooit. In de bossen wordt veel gefietst. Soms zijn de paden wel wat eentonig, maar de bomenwereld maakt het allemaal goed. Ook langs de korte kustlijn zijn fietsmogelijkheden. Neem je verrekijker mee om de vogels te bekijken. De vallei van de Somme leent zich ook goed voor fietstochten. Net zoals de Thiérache, helemaal in het noordoosten van de regio.

Picardië is beslist niet de eerste kampeerbestemming van veel Nederlanders en Belgen. Opvallend is dat de terreinen er over het algemeen netjes uitzien. Ook het sanitair is vaak prima voor elkaar. De prijzen vallen erg mee. Je komt meestal terecht op zeer landelijk gelegen terreinen, ideaal voor rustzoekers. Toch is in het zuiden van de streek ook snel Parijs bereikt! Nogal wat kampeerders gebruiken de camping dan ook als uitvalbasis: voor een dagje Parijs of een dagje naar de grote pretparken.

Zoek een camping in Picardië

Picardië is een gewilde bestemming voor liefhebbers van gotische kathedralen en chique paleizen. Het paleis van Compiègne wordt bijvoorbeeld tot de grote bouwkunst gerekend. In het gebied is bovendien veel te vinden over de Eerste Wereldoorlog. Verschillende culturele routes verwijzen ernaar. En niet te missen als het om kunst en cultuur gaat: de stad Amiens. Neem alleen al de kathedraal of het Picardisch museum.

Hét visitiekaartje van de streek is het Picardische bos: vol fazanten, herten en wilde zwijnen. Maar ook langs de korte kustlijn is het lekker wild: duinen waar het rijk is aan vogels. Trek je landinwaarts dan moet je voor de mooiste plekjes langs de rivieren blijven. Daarbuiten zul je namelijk vooral akkers treffen. Toch kent het landschap ook heuvels, zoals het Pays de Bray, ten westen van Beauvais.

Wie in Picardië woont en een dagje goed wil winkelen, verlaat de regio. Een redelijk grote stad als Amiens heeft natuurlijk wel iets te bieden, maar vergeleken met het wel heel nabije Parijs is het een groot dorp. Wel heel eigen zijn sommige markten in Picardië. En in de zomer zul je zo nu en dan op een brocante (rommel- en curiosamarkt) stuiten. Senlis en Compiègne hebben leuke antiekzaken.


Reisaanbiedingen voor Picardië

Misschien vind je dit ook interessant:

Verrassend weekendje Lille
Meer streken in Frankrijk
Overzicht reisverhalen over Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd