Vakantie in Aquitaine, Frankrijk

Lange zandstranden en groen achterland

Aquitaine omvat de gebieden Pyrénées-Atlantique, Landes, Gironde, Lot-et-Garonne en de Dordogne. Een mooie mix van alles dat Frankrijk te bieden heeft: lange zandstranden, duinen, leuke havensteden en een prachtig achterland. Die combinatie van strand, groen en cultuur maakt de streek Aquitaine zeer gewild als vakantiebestemming.

Bij Biarritz, in het diepe zuiden, vind je de beste surfplekken. Wat hoger ligt de sfeervolle havenstad Bordeaux, en schuin naar boven kom je in de groene Dordogne terecht. Vanaf de gelijknamige rivier bekeken kom je hier achter elke bocht wel een fantastisch kasteel of romantisch dorpje tegen. 

Met de attracties in deze streek is het net zoals de steden: veel van klein formaat. Er zijn veel dierentuintjes toegespitst op een bepaald onderwerp. Op enkele plekken is de geschiedenis opnieuw 'opgebouwd'. Bij Le Bugue ligt het Village du Bournat waar je door de 19e-eeuwse Dordogne wandelt. Een traditierijke attractie is het Écomusée de la Grande lande. Ook het treintochtje naar de bergtop La Rhune is spannend. De meeste kustplaatsen hebben wel een attractie, zoals een kermis of museum.

Rond Bordeaux heb je veel bezienswaardigheden die met de wijnbouw te maken hebben (kastelen, wijndomeinen, wijndorpen). In het enorme zeedennenwoud maak je kennis met harswinning. En in het diepe zuiden tonen musea en bouwwerken de Baskische cultuur. Ook in de Dordogne is veel te zien: grotten met prehistorische kunst of druipsteen, kerken, kloosters en veel, heel veel kastelen. Er zijn prachtige rivierdalen en zelfs in het hoge lege kalkstenen land kom je betoverend mooi plaatsjes tegen.

Grootstedelijke sfeer krijg je in Bordeaux. Baskische cultuur proef je in Biarritz. Typisch zijn de bastides, 'nieuwe' steden met een hoekige plattegrond. Deze zijn vooral in de departementen Gironde en Les Landes te vinden. In het achterland heel veel okerkleurige dorpjes en gemoedelijke marktsteden. Sommige zijn zo mooi gerestaureerd dat het lijkt of je in een sprookje rondloopt. Veel huizen hebben zware hoge daken. In de (trap)straten zie je veel bloemen, leuke details, hartverwarmende pleintjes en een heerlijke zuidelijke sfeer. Zelfs in de wat strenger gebouwde bastide-steden, zoals Domme en Monpazier.

De visliefhebber kan rekenen op heerlijke en zeer verse schotels. De oesters zijn beroemd. Verder zijn de lamprei (à la bordelaise), de elft en de tong er heerlijk. Uit de monding van de Gironde wordt prijzige kaviaar gehaald. Goed lamsvlees komt uit Pauillac. In Bayonne wordt heerlijke ham gemaakt. De bossen leveren veel paddestoelen (cèpes, eekhoornbrood). Soms worden deze gebruikt om gerechten heerlijk te kruiden, zoals met de beroemde zwarte truffel uit deze streek. Aan goede wijnen geen gebrek. Onder andere de Médoc en Bordeaux garanderen verschillende topwijnen.

De Romeinen hebben een grote invloed gehad op de cultuur van Aquitaine. Zo hebben zij de wijngaarden aangelegd. Een goede zet: de wijnen van Bordeaux zijn nu wereldberoemd. De wijnbouwcultuur maakt plaatsen zoals St-Émilon zeer sfeervol. In de Middeleeuwen werden er veel kerken en kloosters in Romaanse stijl opgetrokken. Stoer en weerbaar zijn de burchten die boven de grote rivieren uitsteken. Musea vind je in Bordeaux met vooral kunst uit de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw.

De kust van Aquitaine is zeer zandig en je vindt er grote meren. Zuidwestelijk van Bordeaux liggen de hoogste duinen van Europa, dune du pilat. In het achterland wacht een enorm bos van zeedennen. Rond de monding van de Gironde zijn veel wijngaarden. De bekende Bordeauxwijnen komen hier vandaan. Richting de Dordogne wordt het landschap een stuk lieflijker: glooiende groene heuvels onderbroken door riviertjes.

Er zijn legio mogelijkheden om onderdak te vinden: in grote hotels, kleine pensionnetjes of in vakantiewoningen. De vakantiehuizen moeten wel héél vroeg worden gereserveerd, of ze nu aan of de kust of in de Dordogne liggen. De onderkomens in historische kernen van steden als Biarritz of Bordeaux zijn 's avonds soms wel lawaaiig. De streek krijgt ook steeds meer châmbre d'hôte-adresjes, logeren in een privéhuis. Doorgaans bieden deze adressen veel waar én sfeer voor hun geld!

Aan de kust vind je in de badplaatsen veel boetiekjes met zomer- en zwemkleding. Echt chique zaken staan in Bordeaux en Biarritz. Probeer ook eens één van de delicatessenzaken. Er wordt heerlijk gebak gemaakt en fijne chocolade. De wijnliefhebber kiest goed in een van de vele wijnwinkels van de Gironde. Ook bij de wijnboer zijn vaak flessen te koop. Leuke koopjes voor thuis zijn zakjes zeezout. De Dordogne kent speciale boerenmarkten zoals die van Brengues en Preyssac. Ook de brocantes (rommelmarkten) leveren soms verrassende vondsten op.

Aan de Côte d'Argent, de kust van Gironde en Les Landes, krijg je op de witte stranden alle ruimte. Je hebt er prachtige duinen met daarachter vaak schitterende watersportmeren zoals het Étang de Biscarosse. Surfers komen hier voor de sterke branding. Richting de Spaanse grens verandert de kust. Deze Côte Basque is rotsig, met intieme zandstrandjes. De rivier de Dordogne leent zich weer uitstekend voor een leuke kanotochtjes.

 

ANWB Reisaanbiedingen Aquitaine, Frankrijk

Meer lezen over Aquitaine

10 tips voor een bezoek aan Bordeaux
Wat maakt de Dordogne zo leuk?

Speciaal voor jou geselecteerd