Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eeuwenoude monumenten, moderne architectuur en musea

Nergens in Denemarken zijn zo veel bezienswaardigheden bij elkaar te zien als in Seeland.

Vakantie Seeland 

Vakantie in Seeland

Seeland is relatief vlak en vooral in gebruik voor de landbouw. De oostkust bestaat deels uit steile krijtrotsen. Kopenhagen is de belangrijkste stad op het eiland Seeland. De hoofdstad van Denemarken heeft een geheel eigen karakter en aantrekkingskracht.

Er is gevoel voor traditie, zoals het aflossen van de wacht bij het koninklijke paleis. Rondom Kopenhagen zijn de kastelen van de koninklijke familie te vinden, veelal omgeven door prachtige parken. Andere belangrijke steden zijn Roskilde en Helsingør.

Attracties en evenementen

Enkele van de oudste attractieparken ter wereld zijn in Kopenhagen te vinden: Tivoli in het centrum en Bakken in Klampenborg, iets ten noorden van het centrum. Tivoli werd al in 1843 geopend en heeft naast kermisachtige attracties nog veel meer te bieden: de beste restaurants van de stad en enkele theaters. Bakken is meer een 'volks'-park met een historie die 400 jaar teruggaat! De grootste bezienswaardigheid van Kopenhagen is echter het kleine beeldje van de Zeemeermin, bij de haven.

Bezienswaardigheden

Nergens in Denemarken zijn zo veel bezienswaardigheden bij elkaar te zien als in Seeland. De binnenstad van Kopenhagen is een en al bezienswaardigheid: eeuwenoude monumenten, moderne architectuur en de mooiste musea van het land. In de wijde omgeving zijn de paleizen en kastelen te bewonderen: het prachtige Frederiksborg in Hillerød met het Nationalhistorisk Museum, Fredensborgs Slot, de zomerresidentie van koning Margrete II, in Fredensborg en de vesting Kronborg in Helsingør. In Roskilde vragen de Dom en het Vikingeskibmuseum je aandacht.

Dorpen en steden

De mooiste steden van Denemarken liggen op Seeland, waaronder de hoofdstad Kopenhagen. Kopenhagen is een wereldstad, maar dan in het klein. Binnen het centrum ligt alles op loopafstand. De tweede stad van Seeland is Roskilde, een vroegere hoofdstad van het land. In de Domkerk van de stad zijn alle koningen en koninginnen bijgezet. Hun rijkversierde kisten zijn er te zien. De andere steden en de dorpen kenmerken zich door de combinatie van goed bewaarde oude gebouwen en staaltjes van moderne architectuur en stedenbouw.

Eten en drinken

De beste restaurants zijn in Noord-Seeland te vinden. In Kopenhagen zelf is de keuze zo ruim, dat er voor iedereen wel wat naar zijn of haar smaak is te vinden. Een aanrader is het typische Deense 'koldt bord', een buffet met warme en koude gerechten. Je betaalt een bedrag waarvoor je kunt eten zo veel je wilt. Het wordt door restaurants meestal op een vaste avond geserveerd. Bijvoorbeeld in de stationsrestauratie van Kopenhagen Centraal. In de centra van alle steden zijn goede restaurants en leuke cafés te vinden.

Kamperen

Met de tent in Seeland

Kamperen is populair. Overal langs de kust en bij de steden zijn grote, goed verzorgde campings te vinden. De campings in Kopenhagen zijn in het hoofdseizoen vaak zeer vol. Datzelfde geldt voor de campings langs de zandstranden in het noorden. Elders in Seeland vindt u meer rust op de wat landelijker gelegen campings.

Kunst en cultuur

In Kopenhagen en wijde omgeving is het goed toeven voor kunstliefhebbers. Je kunt er tientallen voortreffelijke musea bezoeken. Vrijwel iedere kunststroming, van de klassieke oudheid tot hedendaagse kunst, is vertegenwoordigd met een eigen museum. De collecties zijn van een hoog niveau en kunnen zich meten met de beste van Europa. Buiten Kopenhagen trekt vooral het museum Louisiana in Humlebæk de aandacht. Dit prachtig gelegen museum herbergt een van de mooiste collecties moderne kunst van Europa.

Natuur

Seeland is relatief vlak en het is vooral in gebruik voor de landbouw, hier en daar onderbroken door natuurgebieden. De oostkust bestaat op enkele plekken uit steile krijtrotsen met een maximale hoogte van 30 meter bij Stevns Klint. De noordelijke kust bestaat uit brede zandstranden, terwijl de stranden elders vaak wat smaller zijn. Rond Slagelse is een groot merengebied met enkele voor kano's bevaarbare rivieren. De bossen rondom deze meren hebben een rijke flora en fauna. 's Winters zijn er vaak zeearenden te zien.

Overnachten

De grote hotelketens hebben verspreid over Seeland tientallen hotels die alle van goede kwaliteit zijn. Je kunt er altijd wel een vinden die bij uw smaak en jouw budget past. Je vindt er ook tal van herbergen (kro's), die iets eenvoudiger van opzet zijn. Op Seeland zijn de zomerhuizen populair. Hoewel er vele duizenden zijn, is tijdig reserveren een noodzaak als je in het hoogseizoen reist.

Uitgaan

De uitgaansmogelijkheden.in de gemiddelde Deense stad zijn beperkt tot de hotels (soms met dansgelegenheid) en cafés (soms met levende muziek). Maar in Kopenhagen is het uitgaansleven uitbundig: dancings, kroegen, nachtcafés, ochtendcafés, theaters, bioscopen, discotheken, grote evenementen: alles is er. Als je wilt weten wat er aan de hand is, raadpleegt je de gratis uitgave 'Copenhagen this week', met alle relevante informatie.

Winkelen

Hoewel je natuurlijk voor je dagelijkse boodschappen overal in Seeland terecht kunt, zul je voor de bijzondere winkels toch eerst eens moeten kijken in Kopenhagen. De gezellige winkelstraat Strøget in het centrum biedt een waar eldorado aan winkels. Naast de internationale ketens, zul je er winkels vinden die gespecialiseerd zijn in Deens design. Buiten Kopenhagen tref je, evenals in de rest van Denemarken, veel ateliers aan van kunstenaars (van pottenbakkers tot houtbewerkers en schilders). Je kunt hun werk bekijken en ter plekke aanschaffen.

Zon, water en strand

De mooiste stranden van Seeland vindt je aan de noordelijke kust van Seeland, tussen Hundested en Gilleleje. Ook aan de andere zijde van de Isefjord zijn uitgestrekte zandstranden te vinden. Ze behoren tot de populairste van het land en op mooie dagen kan het er bijzonder druk zijn. In de duinen achter de stranden tref je vele duizenden zomerhuizen aan. Elders in Seeland zijn de stranden smaller en niet zo uitgestrekt.

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Denemarken 

Met een kustlijn van 7300 kilometer is de zee in Denemarken nooit ver weg. Dit is het land van Lego, Vikingen en middeleeuwse steden.

Meer aanbod voor Seeland

Bekijk het aanbod van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.