Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eeuwenoude stadjes, witte krijtrotsen en Deens design

Een bezoek aan Lolland, Falster en Møn mag niet ontbreken.

Vakantie Denemarken 

Vakantie Lolland, Falster en Møn

De eilanden Lolland en Falster zijn de meest landelijke gebieden van Denemarken. Grote steden ontbreken en de streek is vooral in gebruik als landbouwgebied. Het is juist deze landelijke rust, waardoor de eilanden zo in trek zijn.

De grootste trekpleisters zijn de 128 meter hoge, witte krijtrotsen langs de oostkust van Møn. Lolland, Falster en Møn zijn bijzonder goed te bereiken. Daardoor is een bezoek aan het gebied gemakkelijk te combineren met een vakantie op Seeland.

Attracties en evenementen

Tot de belangrijkste attracties van de drie eilanden behoort het kasteel Aalholm bij Nysted op Lolland. Niet alleen is het een authentiek kasteel in een prachtige omgeving, je kunt er ook genieten van een van de mooiste automobielcollecties van Europa. Niet ver er vandaan ligt bij Bandholm het Knuthenborg Safari Park, waar je met je auto tussen neushoorns, giraffen en tijgers kunt rijden. Op het terrein is ook een volière met meer dan 600 exotische vogels. Tenslotte is bij Nykøbing (F) het Middelaldercentret, met onder meer reconstructies van middeleeuws wapentuig.

Bezienswaardigheden

De grootste bezienswaardigheid van Lolland, Falster en Møn zijn zonder enige twijfel de tien kilometer lange en maximaal 128 meter hoge krijtrotsen langs de oostkust van het eiland Møn. Blinkend wit stijgt het krijt uit boven een blauwe zee en wordt het bekroond door groene bossen. Het krijt dat in de loop van miljoenen jaren is gevormd door de kalkresten van inktvissen, schelpdieren en zee-egels, zorgt tevens voor een bijzondere flora van kalkminnende soorten. Het betreden van de rotsen doe je op eigen risico.

Dorpen en steden

Grote steden ontbreken op de eilanden Lolland, Falster en Møn. Daarentegen zul je op de eilanden veel leuke stadjes tegenkomen, zoals Maribo, Nakskov en Sakskøbing op Lolland, Stubbekøbing en Nykøbing op Falster en Stege op Møn. Stuk voor stuk zijn dit stadjes met een geschiedenis die teruggaat tot de late middeleeuwen. De toevoeging 'købing' in de naam van steden geeft aan dat de kooplieden van de stad het recht hadden voor eigen rekening handel te drijven.

Eten en drinken

Een groot aantal restaurants op de eilanden Lolland, Falster en Møn doet mee aan het project Østersø-Ret. Je kunt er genieten van traditionele gerechten die bereid zijn met lokale, vaak biologisch geteelde ingrediënten. Op de eilanden tref je ook veel gezellige, gastvrije herbergen (kro's). Deze herbergen horen bij het Deense landschap en worden al in 1198 voor het eerst genoemd. Ze staan bekend om hun bijzondere, ongedwongen sfeer waarin je heerlijk kunt eten en drinken.

Kamperen

Comfortabele campings

De campings van Lolland, Falster en Møn bevinden zich altijd nabij de kust of in de directe omgeving van de steden. Ze bieden veel comfort en beschikken in veel gevallen over trekkershutten. Sommige hebben zelfs een verwarmd buitenzwembad met veel extra attracties. Ze zijn daardoor perfect als verblijfplaats voor standplaatsvakanties. Vanaf de camping maak je tochtjes door de landelijke omgeving, naar het strand of naar een pittoresk stadje. Ook voor fietstochten langs de vele prehistorische monumenten is de camping een ideaal uitgangspunt.

Kunst en cultuur

Op de eilanden Lolland, Falster en Møn vindt je eeuwenoude stadjes, die vooral in het centrum nog de sfeer van lang vervlogen tijden uitademen. Vakwerkhuizen, een oude stadspoort, een kasteel, er is van alles te vinden. De musea richten zich vooral op de eigen omgeving. De eilanden zijn bijzonder rijk aan prehistorische monumenten. Voor de liefhebbers zijn er heel wat hunebedden te bewonderen, alleen op Møn en Bogø zijn er 119. Leuk zijn de oude herenboerderijen, die een fraaie afspiegeling zijn van de boerencultuur van de streek.

Natuur

De verscheidenheid aan landschaptypes is groot op de eilanden Lolland, Falster en Møn. Kilometers lange zandstranden, weidse akkers en weilanden, het prachtige merensysteem bij Maribo, intieme baaien met kleine eilandjes, moerassen en dan ten slotte de imponerende krijtrosten van Møn. Over een lengte van meer dan tien kilometer verheft zich een steile rotskust met een maximale hoogte van 128 meter. Je kunt er uren over het smalle strand dwalen of lange wandelingen in de bossen maken die bovenop de krijtrotsen staan.

Overnachten

Na een heerlijke dag gevuld met belevenissen is er niets fijner om onder de wol te kruipen en je door de slaap te laten overvallen. Je hebt een grote keuze aan hotels, motels en vakantiecentra als je op een van de eilanden wilt overnachten. Kies ook eens voor een van de grote, luxueuzere hotels of vakantiecentra, die hebben niet alleen ruime kamers, maar vaak ook een goed restaurant, een fitnesscentrum of een zwembad. Of je kiest voor een van de vele duizenden vakantiehuizen in de regio.

Uitgaan

Lolland, Falster en Møn behoren tot het Deense platteland. Het is een bijzonder landelijke omgeving zonder grote steden. De uitgaansmogelijkheden zijn daardoor beperkt tot restaurants en kroegen. In sommige hotels kun je 's avonds onder genot van muziek en een drankje een dansje maken. Ook campings spelen soms in op het gebrek aan uitgaansmogelijkheden.

Winkelen

De streden van Lolland, Falster en Møn zijn ware oases als je van winkelen houdt. Je kunt overal terecht voor het bijna traditionele Deense design. De standaard voor gebruiksvoorwerpen, kunsthandwerk, meubels en kleding is van een internationaal niveau. Bij veel kunsthandwerkers en ambachtelijke bedrijven kun je terecht in de ateliers en werkplaatsen. Je ziet niet alleen hoe zij hun werk maken, maar je kunt het werk er ter plekke kopen.

Zon, water en strand

Als je komt aanvaren met de boot vanuit het Duitse Puttgarden, zul je getroffen worden door de aanblik van de kilometers lange stranden langs de zuidkust van Lolland. Dit is dan ook een populaire bestemming, niet alleen voor Denen, maar ook voor talrijke buitenlandse bezoekers. Ook de stranden van zuidoostelijke kust van Falster, bij het vakantieoord Marienlyst, zijn in trek. Je hebt er vanaf het strand uitzicht op de druk bevaren routes tussen de Noordzee en de Oostzee.

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Denemarken 

Met een kustlijn van 7300 kilometer is de zee in Denemarken nooit ver weg. Dit is het land van Lego, Vikingen en middeleeuwse steden.

Meer aanbod voor Lolland, Falster en Møn

Bekijk het aanbod van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.