Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vikingen, LEGO en sprookjes

Ontdek het gelukkigste land ter wereld tijdens een rondreis.

Bekijk reizen 

Rondreis door Denemarken: land van Vikingen, LEGO en sprookjes

Als er iets is dat in de buurt komt van het Nederlandse woord gezelligheid, is het het Deense begrip 'hygge'. Ontdek zelf tijdens een rondreis door Denemarken waarom dit land zo vaak tot het gelukkigste ter wereld is uitgeroepen. Leer van de Denen hoe je moet onthaasten, geniet van het moment en beleef de vele momenten van hygge. Laat je overweldigen door het natuurschoon, zoals de witte krijtrotsen van het eiland Møn, proef heerlijke Deense specialiteiten en waan je in vervlogen tijden in het land van de Vikingen.

Tips en informatie voor jouw rondreis in Denemarken

De leukste bezienswaardigheden van Denemarken 
Met een kustlijn van 7300 kilometer is de zee in Denemarken nooit ver weg. Dit is het land van Lego, Vikingen en middeleeuwse steden.
12 bijzondere plaatsen in Denemarken 
Deze 12 steden en dorpen zijn stuk voor stuk speciaal, en nét even anders.

Speciaal voor jou geselecteerd

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

De Margrietroute: alle facetten van Denemarken in één rondreis met de auto

Een autoroute die de eer heeft de naam te dragen van de nationale bloem en favoriete ruiker van Deense koningin Margrethe II. Maak kennis met de Margrietroute, die je dwars door het land langs de belangrijkste bezienswaardigheden voert. Tijdens deze rondreis door Denemarken verblijf je in Deense kro’s: gemoedelijke en comfortabele herbergen waar je zeker een portie hygge meekrijgt. Bekijk architectonische hoogstandjes in hippe havenstad Aarhus, bezoek het geboortehuis van sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen in Odense en rijdt naar 'de tuin van Denemarken', het eiland Funen.

Sprookjesachtige landschappen

Een wandelend duin (Råbjerg Mile), een plek waar twee zeeën elkaar ontmoeten (Grenen, het noordelijkste puntje van Denemarken), wilde paarden op het eiland Langeland en indrukwekkende krijtrotsen langs de Oostzee; het zijn maar enkele van de bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden in Denemarken. Liefhebbers van natuurschoon komen tijdens een rondreis door Denemarken zeker aan hun trekken. Klim bijvoorbeeld naar de Dronningestolen (Koninginnenstoel), het hoogste punt van Møns Klint, voor een spectaculair uitzicht. En in de maanden april, september en oktober ben je bij Ribe ooggetuige van een bijzonder fenomeen: miljoenen spreeuwen die vlak voor zonsondergang luid kwetterend een ingewikkelde luchtdans uitvoeren, ook wel ‘de zwarte zon’ genoemd.

Rondreizen door Denemarken met kinderen

Denemarken is dankzij haar veelzijdigheid het land bij uitstek om vakantie met kinderen te vieren. Lange strandwandelingen met het hele gezin worden afgewisseld met een bezoek aan een pretpark als Legoland of Tivoli Gardens, en een dag in Kopenhagen wordt bijvoorbeeld opgevolgd door een leerzaam, maar vooral leuk uitstapje naar het Viking Museum in Roskilde. Nog een tip: in de buurt van Kopenhagen ligt het Frilandsmuseet, een plek waar je het Deense plattelandsleven van vroeger zelf kunt ervaren.

Maak kennis met de Deense keuken

Tijdens een rondreis door Denemarken is het zeker de moeite waard om enkele culinaire specialiteiten van het land te proeven. En lunch (frokost) en diner (middag) zijn perfecte momenten voor een beetje hygge! Smørrebrød, sneetjes roggebrood met allerlei soorten beleg, kennen we allemaal wel, en de Denen zijn gek op vis, met name paling. Vooral de gerookte variant, al dan niet in biersaus, kom je op veel menukaarten tegen. Probeer zeker ook een pølse, een broodje hotdog met diverse toppings. Heerlijk met een biertje van de Deense brouwerij Carlsberg, die je ook kunt bezoeken als je in Kopenhagen bent. Skål, oftewel proost!