Naar artikel

Afwijkende verkeersregels in Denemarken

De verkeersregels in Denemarken wijken soms af van die in Nederland. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Hier vind je de verkeersregels die zowel in Nederland als in Denemarken gelden.

Verplicht mee in de auto

Voor automobilisten en motorrijders is niets verplicht om mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat als je via Duitsland naar Denemarken reist, je daar wel verplicht bepaalde artikelen aan boord moet hebben.

Verplicht in Duitsland 

ANWB advies: Bij pech of een ongeval is het gebruik van een gevarendriehoek wél verplicht. Neem deze voor de zekerheid dus toch mee. Daarnaast adviseren we je om een veiligheidsvest en een verbanddoos mee te nemen.

Maximumsnelheid in Denemarken

Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.


Let op:

  • Je bent verplicht je snelheid aan te passen aan de weg- en weersomstandigheden.
  • In steeds meer plaatsen wordt binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid verlaagd naar 40 km/h. Ook in het centrum van Kopenhagen is de maximumsnelheid 40 km/h. Let dus goed op de (matrix)borden als je een plaats binnenrijdt.

Verkeersboetes in Denemarken

Boete betalen

De politie mag ter plekke een bekeuring geven voor een verkeersovertreding. Buitenlanders moeten de boete direct betalen. Betaal je niet meteen, dan volgt een snelrechtprocedure.
Na bekeuren op kenteken, bijvoorbeeld als je geflitst bent, wordt de kentekenhouder aangeschreven met het verzoek de identiteit van de bestuurder kenbaar te maken. De bestuurder krijgt daarna de bekeuring toegestuurd.


Boete thuis ontvangen?

Bekeuringen die in Denemarken worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Milieuzones in Denemarken 
Je hoeft geen milieusticker te kopen. Alleen bepaalde dieselvoertuigen moeten zich registreren.
Route plannen naar Denemarken 
Bekijk informatie over tanken en laden, overnachtingsopties langs de route en algemene route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.
Tol in Denemarken 
De wegen in Denemarken zijn op twee bruggen na tolvrij. Bekijk alle informatie over de tolbruggen.

Handig voor je vakantie naar Denemarken

Pechhulp in het buitenland 

Nu 10% korting! Met Wegenwacht® Europa Service krijg je altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop alles voor je vakantie 

Van goede koffer tot leuke reisgids. Shop hier alles voor je zomervakantie!

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.