Op de weg
o.a. voorrangsregels en parkerenVoorrangsregels
Een bord met een omgekeerde oranje Y op de snelweg betekent dat er twee rijstroken samenkomen. Je moet bestuurders op de invoegende rijstrook voorrang verlenen volgens het ritsprincipe.
Parkeren en stilstaan
Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren. Parkeren binnen tien meter van een kruising is verboden. In de meest steden mag je maximaal een uur parkeren. Er worden ook parkeerautomaten en parkeerschijven gebruikt.
In Kopenhagen moet je betaald parkeren (van maandag 8 uur tot zaterdag 17 uur). Zie international.kk.dk/live/transport-and-parking/parking-in-copenhagen voor meer informatie.
Passeren
Op hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
Verlichting
Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht. In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet je dimlicht voeren.
Slepen
Slepen is verboden op de snelweg. De kabel of stang die je op andere wegen gebruikt mag niet langer zijn dan vier meter, met een witte doek of wit licht in het midden als de lengte groter is dan twee meter. Bij het slepen geldt een maximumsnelheid van 30 km/h.
Filerijden
Motorrijders mogen in een file niet tussen de rijstroken met langzaam rijdende of stilstaande voertuigen door rijden.
Veilig wandelen
Als voetganger moet je buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg lopen, behalve als dat gevaar voor je oplevert. Heb je een fiets, bromfiets of motor aan de hand, dan moet je aan de rechterkant van de weg lopen.
Iederen die in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt, wordt geadviseerd een reflector, lampje, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
Toeteren
Bestuurders zijn verplicht op snelwegen hun alarmlichten te gebruiken om medeweggebruikers te waarschuwen voor plotselinge files of andere gevaren, zoals ongevallen. In de bebouwde kom mag je alleen toeteren in geval van nood of gevaar. Onnodig toeteren, ook buiten de bebouwde kom, is strafbaar.
Toeteren
Binnen de bebouwde kom is toeteren verboden tussen 23.30 en 7.00 uur. Geluidssignalen kunnen worden vervangen door knipperen met groot licht, mits tegenliggers hierdoor niet gehinderd worden. Het is verboden te toeteren als je auto stilstaat (tenzij je daarmee een gevaar kunt afwenden).
In de auto
o.a. flitspaalsignalering en telefoongebruikFlitspaalsignalering
Net zoals in Nederland is het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoon) toegestaan.
Mobiele telefoon
Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Ook is het bestuurders verboden andere handheld apparatuur, zoals een tablet, handheld-navigatieapparaat of smartwatch, te gebruiken tijdens het rijden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Kinderen in de auto
Kinderen die jonger zijn dan 3 jaar, mogen alleen in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. Ook mogen zij niet worden vervoerd op de achterbank van een voertuig uit 1989 of uit een eerder jaar als hier geen veiligheidsgordels zijn aangebracht.
Kinderen van 3 jaar en ouder die kleiner zijn dan 1,35 m, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd.
Als een kind voorin met de rug naar voren in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
Het is niet toegestaan om 3 kinderen op de achterbank te vervoeren als er maar 2 veiligheidsgordels aanwezig zijn.
Uitrusting
o.a. fietsendrager en winterbandenFietsendrager
Fietsen op een fietsendrager mogen maximaal 20 cm uitsteken aan beide zijkanten. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.
Kentekenplaat en NL-sticker
Als de fietsendrager of bagagebox op de trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van het voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Winterbanden en sneeuwkettingen
Aangeraden bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden bij winterse omstandigheden. Als winterbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen worden gemonteerd. Let op: In Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan, mits daarmee het wegdek niet beschadigd wordt.
Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 1 november t/m 15 april. Als spijkerbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen worden gemonteerd en ook op die van een eventuele aanhanger.
Bekijk alle informatie over winterbanden in Denemarken. Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl/webwinkel/sneeuwkettingen-informatie.
Caravan/aanhangwagen
o.a. afmetingen en spiegelsAfmetingen
- Breedte combinatie (excl. spiegels): 2,55 m
- Hoogte combinatie: 4 m
- Lengte aanhanger: 12 m
- Lengte combinatie: 18,75 m
Let op: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
Spiegels
Auto's die een caravan trekken, moeten altijd zijn uitgerust met buitenspiegels aan beiden zijden.
Extra brede aanhanger
Voor vervoer van een aanhanger die breder is dan 2,55 m, moet een speciale vergunning worden aangevraagd bij een vestiging van de Deense politie. Deze bepaalt of en hoe de aanhanger mag worden vervoerd.
Vaak worden er ook eisen gesteld aan het trekkende voertuig. In principe hoort dat in Denemarken een vrachtwagen te zijn en is het een personenauto niet toegestaan een brede aanhanger te trekken. De afdeling die hierover gaat, is te bereiken via sjyl-ukatransport@politi.dk. Zie ook fstyr.dk/en, politi.dk/en en trafikstyrelsen.dk voor meer informatie.
Fietsregels
o.a. fietshelm en elektrische fietsFietshelm
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar het wordt, zeker voor elektrische fieters, wel aangeraden.
Bestuurders van een speedpedelec zijn wél verplicht een speciale speedpedelec-helm (norm NTA 8776) te dragen, die het hoofd beter beschermd dan een gewone fietshelm.
Elektrische fiets
In Denemarken is de aanbevolen leeftijdslimiet voor een elektrische fiets 15 jaar.
Speedpedelec
Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/h en een vermogen van maximaal 4.000 watt (speed pedelec) gelden in Denemarken regels, die voor een groot deel overeenkomen met die voor gewone fietsen, met als belangrijkste uitzonderingen: minimumleeftijd, helmplicht en lichtplicht overdag.
De minimumleeftijd om op een speedpedelec te rijden 15 jaar. Deense kinderen van 15-17 jaar moeten in het bezit zijn van een speciaal rijbewijs voor snorfiets (lille knallert) om op een speedpedelec te mogen rijden. In tegenstelling tot in Nederland, waar je een bromfietsrijbewijs moet hebben om op een speedpedelec te mogen rijden, is in Denemarken vanaf 18 jaar geen rijbewijs verplicht.
Voor een speedpedelec gelden dezelfde verkeersregels- en tekens als voor een gewone fiets, je moet dus waar mogelijk zoveel mogelijk op het fietspad rijden.
Het is verboden om passagiers te vervoeren op een speedpedelec. Je mag ook geen kinderen in een kinderzitje achter op de speedpedelec vervoeren. Tevens mag je geen aanhanger achter de speedpedelec hangen.
Passagiers
Het is verboden passagiers op de fiets te vervoeren. Volwassen fietsers mogen wel maximaal twee kinderen jonger dan 8 jaar in kinderzitjes op de fiets vervoeren. In een fietskar voor kinderen mogen twee kinderen van elke leeftijd worden vervoerd.
Fietsende kinderen
Kinderen jonger dan 6 jaar mogen alleen onder begeleiding van iemand van 15 jaar of ouder op de openbare weg fietsen.
Fietsen onder invloed
Als een fietser zichtbaar onder invloed is en de fiets niet meer goed kan besturen, kan een boete worden gegeven.
Aanhanger
Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.
Naast elkaar rijden
Het is toegestaan om naast elkaar te rijden, mits dat zonder gevaar kan en andere weggebruikers niet worden gehinderd.
Stopteken
Het is in Denemarken niet alleen verplicht om met de hand aan te geven dat je wilt afslaan, maar ook om aan te geven dat je gaat stoppen door je linkerarm op te tillen met vlakke hand.
Plaats op de weg
Wanneer er een fietspad aanwezig is, moeten de fietsers hiervan gebruik maken, ook speedpedelecs. Waar fietspaden ontbreken, moeten fietsers zoveel mogelijk aan de rechterzijde van de weg rijden. Ook op kruisingen en in bochten moeten fietsers uiterst rechts op de rijbaan blijven rijden en mogen ze dus niet voorsorteren. Fieters mogen pas afbuigen wanneer het tegemoetkomende verkeer niet wordt gehinderd.