Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

De leukste bezienswaardigheden van Denemarken

Met een kustlijn van 7300 kilometer is de zee in Denemarken nooit ver weg. Het land van Lego, Vikingen en middeleeuwse steden is slechts acht rij-uren verwijderd vanaf Utrecht. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Denemarken!

De rust, de ruimte. Een golvend landschap en frisse zeelucht. De vriendelijke Denen behoren tot de gelukkigste mensen op aarde. Zelf kunnen ze hun eigen ‘hygge’ ook niet goed definiëren. De fijne sfeer, een warme gloed van de ondergaande zon, het urenlange tafelen. Je komt er tijdens een reis door Denemarken vast achter. Hoewel de natuur niet zo overweldigend is als in de Scandinavische buurlanden, is de schoonheid meer dan terug te zien in de uitgestrekte zandstranden, sprookjesachtige kastelen en oude steden. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Denemarken.

1. Kleurrijk en kenmerkend Nyhavn in Kopenhagen

In Kopenhagen wordt er geleefd op en aan het water. Dat is terug te zien in het leven aan de haven, maar ook in de grachten die soms aan Amsterdam doen denken. De Deense hoofdstad doet relaxed aan, net als de Denen zelf. Geniet van een (organische) koffie, talloze slenterstraatjes en een combinatie van vakwerkhuizen en moderne architectuur.

Wandel naar Nyhavn, het kleurrijke havengebied met geschilderde huizen en de meest uiteenlopende horecagelegenheden. Het is de plek die op menig ansichtkaart van Kopenhagen staat. Schrijver Hans Christian Andersen heeft er lange tijd gewoond en brengt zijn sprookjesverhalen tot leven bij het beeld van de Kleine Zeemeermin. Klein is ze zeker (125 centimeter), dus combineer een glimp van het bekendste standbeeld van Denemarken met een wandeling door het havengebied.

2. De betoverend witte krijtrotsen op het eiland Møn

De hoogste kliffen van Denemarken springen steil uit de Oostzee en doen bijna on-Europees aan. Hagelwitte rotspartijen – waarvan het hoogste punt meer dan 140 meter boven zee uitsteekt – en een onwaarschijnlijk blauwe zee. ‘Møns klint’, liggen verscholen achter een bos. Je moet er wat voor over hebben, via ongeveer vijfhonderd traptreden klauter je naar beneden richting het smalle kiezelstrand. Maak een wandeling en ga op zoek naar fossielen en schelpen in het zand, die door het opstuwen van de oude zeebodem naar boven komen.

Breng ook een bezoek aan het nabijgelegen GeoCenter, waar je zeventig miljoen jaar terug in de tijd reist. Dit interactieve wetenschapscentrum leert je meer over de omgeving en de geschiedenis van deze bijzondere plek. Inclusief 3D-bioscoop, digitale opgravingsplaats en wisselende tentoonstellingen.

3. Sprookjesachtig vermaak in kasteel Egeskov op Funen

Sprookjesliefhebbers zijn op het eiland Funen aan het juiste adres. Naast dat de grootste sprookjesschrijver Hans Christian Andersen hier is geboren, staat het land vol kastelen en landgoederen. Een van de mooiste bezienswaardigheden is het renaissancekasteel Egeskov in Kværndrup. In 1554 gebouwd op stammen van eikenbomen in het water en tegenwoordig een van de best bewaarde waterburchten van Europa.

Om het kasteel is een heel park ontstaan, inclusief speeltuinen en een groot labyrint. Van een wandeling tussen de boomkronen of een ritje op een Segway tot een spannend riddertoernooi of een tentoonstelling vol klassieke auto's: er is vermaak voor alle leeftijden!

4. Terug naar de middeleeuwen in Ribe

Ribe is de oudste en een van de mooist bewaarde steden van Denemarken, gelegen in zuidwest-Jutland. De stad werd in 710 n.Chr. gesticht als marktplaats voor de Noormannen en Friezen en door de gunstige ligging aan de zee was de stad eeuwenlang een belangrijke handelspost. Historie die nog steeds in ere wordt gehouden in het VikingCenter, een avontuurlijke attractie in de buitenlucht voor het hele gezin.

Het stadscentrum van Ribe, is als een wandeling door de middeleeuwen. Over de bolle straatkeien, langs de vaak scheve vakwerkhuizen en verborgen hofjes. Langs de rivier die door de stad loopt, de Ribe Vestera, zitten allerlei restaurants en terrasjes. Duik af en toe ook een van de zijstraten in, vol boetiekjes met Deens handwerk, sieraden en kunst.

5. Legoland: een avontuurlijke wereld vol bouwstenen

Kinderen op de achterbank? Sla een bezoek aan Legoland in de regio Jutland dan zeker niet over. In 1958 bracht speelgoedfabrikant LEGO de befaamde bouwstenen op de markt, ruim vijftig jaar later is het merk nog even onverwoestbaar als het plastic blokje zelf. Of je in Billund nu linksaf, rechtsaf of rechtdoor gaat: om Legoland – opgebouwd uit meer dan zestig miljoen Lego-steentjes – kun je niet heen.

In Legoland vind je meer dan vijftig attracties voor alle leeftijden, ingedeeld in thema’s als Piratenland en Avonturenland. Stap in een piratenschip of vliegsimulator en speel een spannende lasergame. In Miniland tref je de hele wereld in het klein, inclusief de vijf grootste gebouwen ter wereld. Genoeg voor een dag lang rennen, vliegen, glijden en genieten!

6. Stap in het leven van een Viking in Roskilde

Roskilde, in de regio Seeland, klinkt je misschien bekend in de oren. Het is namelijk sinds 1971 de plek voor een van de grootste rockfestivals van Europa (Roskilde Festival). Vroeger was het de hoofdstad van Denemarken en de binnenstad ademt nog steeds de sfeer van vervlogen tijden. De middeleeuwse pleinen, de gotische ‘Roskilde Domkirke’ en kleurrijke vakwerkhuizen nemen je mee terug in de tijd.

Breng een bezoek aan het Vikingschipmuseum waar vijf originele schepen tentoongesteld staan. De meer dan 1000 jaar oude scheepswrakken dragen een bijzonder verhaal met zich mee. Ze werden moedwillig tot zinken gebracht om de fjord van Roskilde te versperren. Verkleed je hier als een echt Viking en maak een tochtje over de open zee. Een kijkje in het eeuwige trots van de Denen!

7. Botsende zeeën op het meest noordelijke stukje van Denemarken

In Grenen, het meest noordelijke punt van Denemarken, vind je een bijzonder natuurfenomeen. Het is de plek waar land eindigt en overgaat in zee. Waar de woeste golven van de Noordzee en rustige wateren van de Oostzee elkaar raken. Stap vanaf de parkeerplaats op de Sandormen (de zandworm), een trekker die je door de prachtige zandduinen naar de landtong brengt.

Het botsende water van het Skagerrak en Kattegat tonen een verbeten strijd en vormen, door de witte schuimlaag, een bijna perfecte ruit in de zee. Door de sterke stromingen mag er niet worden gezwommen, maar heb je wel de kans om met je voeten in twee zeeën tegelijk te staan. Misschien spot je nog wel een groepje zeehonden dat ongestoord ligt te luieren!

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.