Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lange, zonovergoten stranden

Wie aan Jutland denkt, kan niet om het schier oneindige strand heen.

Vakantie Jutland 

Vakantie in Jutland

De westkust van Jutland, vooral het eiland Rømø en de kuststrook vanaf Blåvandshuk tot Skagen, wordt gekenmerkt door lange zandstranden, zomerhuisjes en bosplantages. 's Zomers kan de vakantiedrukte langs de kust behoorlijk groot zijn.

Bij Skagen komen het Kattegat en het Skagerak samen, waardoor de uiterste punt van Jutland, Grenen, een 'wandelende' zandvlakte is. Het midden van Jutland wordt gekenmerkt door een wat hoger gelegen merengebied rond Silkeborg. Oude bossen, steile heuvels, waaronder het hoogste punt van Denemarken, waartussen rivieren meanderen, vormen hier een aantrekkelijk landschap voor de actieve toerist.

Attracties en evenementen

De grootste attractie van Jutland is zonder meer Legoland in Billund. Het uit meer dan vijftig miljoen Lego-steentjes opgetrokken attractiepark trekt de meeste toeristen uit binnen- en buitenland. Maar Jutland heeft meer te bieden, denk bijvoorbeeld aan het 18e-eeuwse oorlogsschip Fregat Jylland in Ebeltoft. Er is een groot aantal attractieparken en activiteiten rond de thema's natuur en techniek, verdeeld over heel Jutland. Waar je ook bent, op korte afstand is er altijd wel een dierentuin, een kasteel of een oude molen.

Bezienswaardigheden

Een streek die bijna net zo groot is als Nederland, kent natuurlijk tal van bijzondere bezienswaardigheden. Van zuid naar noord kunnen we de volgende, enigszins willekeurig geselecteerde, hoogtepunten noemen: het vikingstadje Ribe, Legoland in Billund, het leeuwenpark in Givskud, de runenstenen van Jelling, het openluchtmuseum van Aarhus, het middeleeuwse kasteel Spottrup, de vikingbegraafplaats Lindholm Høje bij Aalborg en het Kunstmuseum van Skagen. Met hetzelfde gemak kunnen zo acht andere hoogtepunten genoemd worden, zo gevarieerd is Jutland.

Dorpen en steden

In het landelijke Jutland vallen de vele provinciestadjes niet zo op. De meeste tonen niet erg oud. Ze vormen vaak niet meer dan een administratief centrum van een streek. Ze bieden wel alle faciliteiten die een reiziger nodig heeft: hotels, restaurants, winkels en - indien nodig politie en ziekenhuis. De grote steden zijn Esbjerg, Aarhus en Aalborg, waarvan vooral Aarhus als reisbestemming de moeite waard is. Andere bijzondere stadjes zijn Ribe, Kolding, Vejle en Fredericia.

Eten en drinken

Het welvarende Jutland kent een groot aantal eersteklas restaurants. Deze zijn meestal in of bij de grote steden te vinden. Bijzonder aantrekkelijk is dan vooral de stad Aarhus. De stad presenteert zich graag als de kleinste grote stad van de wereld. Binnen het betrekkelijk kleine centrum zijn tal van eetgelegenheden, restaurants en café's te vinden in een grote variëteit aan stijlen en prijzen. Ook Aalborg kent een gezellige binnenstad met veel bijzondere eetgelegenheden. In de 'kro's' op het platteland kun je heerlijk genieten van traditionele gerechten.

Kamperen

Kamperen langs de kust

Een streek die zo populair is bij toeristen, kent uiteraard veel campings. De meeste campings zijn langs de kust en in de buurt van de wat grotere steden te vinden. Ook de streek rond Silkeborg is erg in trek. Gewoonlijk zal het je niet veel moeite kosten een plaatsje te vinden. Reis je met de caravan en in het hoogseizoen (juli-augustus), dan is reserveren aan te bevelen. Steeds meer campings beschikken naar goede Scandinavische traditie over goede trekkershutten.

Kunst en cultuur

Hoewel Jutland bekend staat om de rijke vondsten uit de prehistorie en de vikingperiode, zullen de meeste toeristen zich toch meer aangetrokken voelen tot de kunstmusea. Vooral het Kunstmuseum van Skagen is de moeite waard dank zij het werk van de Deense impressionisten van Skagen (Anna Ancher, Peder Krøyer, Michaël Ancher en de Noor Christian Krohg).Werk van de Deense Cobra-schilders is onder meer te zien in Silkeborg (Asger Jorn) en Herning (Else Alfelt en Carl-Henning Pedersen).

Natuur

Jutland kent veel verschillende landschaptypes, zoals polders, moerassen, duinen, bossen, heidevelden en rivierdalen. Hier is het landschap het hoogst, met onder meer de punten van Ejer Bavnehøy (171 m) en Yding Skovhøy (173 m), beiden liggen in de heuvelachtige streek tussen Horsens en Silkeborg. Ook de streken rond Rebild Bakke en Mols Bjerge kennen toppen van ruim 100 m. Toch overheerst het beeld van een tamelijk vlak, licht glooiend landschap. Vooral fietsers en wandelaars zullen de afwisseling van het landschap van Jutland op prijs stellen.

Overnachten

Geen streek in Europa die zo veel vakantiehuizen telt als Jutland. Overal langs de kust, zowel de westkust als oostkust, vind je de vakantiehuizen gegroepeerd in losse dorpen. De huizen variëren van eenvoudige hutjes tot luxe villa's met inpandig zwembad. De vormgeving en inrichting zijn meestal modern. Je kunt ook kiezen voor een van de vele vakantieappartementen. Deze vindt je vrijwel uitsluitend langs de kust.

Uitgaan

De grote steden van Jutland kennen een boeiende, maar wat provinciale uitgaanscultuur. De steden Århus, Aalborg en Esbjerg beschikken over theaters en concertzalen die ook voor internationale gasten interessant zijn. Na een theater- of concertbezoek kun je zeker in deze steden nog veel vertier vinden. In het zomerseizoen kun je zich ook in de meeste badplaatsen langs de kust in het nachtleven storten.

Winkelen

Wie voor Jutland kiest, gaat daar niet in de eerste plaats heen om te winkelen. Maar als je er toch bent, let dan eens op die vele leuke winkeltjes met kunstnijverheid. Elk dorp of stadje kent wel een paar ateliers waar kunstenaars en handwerkslieden hun werk zelf verkopen. Vaak zijn de gemaakte voorwerpen zeer origineel en van hoge kwaliteit. In de grote steden Esbjerg, Århus en Aalborg kun je terecht bij talloze winkels en warenhuizen.

Zon, water en strand

Wie aan Jutland denkt, kan niet om het schier oneindige strand heen. Van Esbjerg tot Skagen strekt zich over ruim 300 km een vrijwel onafgebroken strand uit. Ook de oostkust kent enkele lange en vele kleinere zandstranden met fijn zwemwater. Tel daarbij nog de stranden langs de Limfjord en het zeer brede strand van eiland Rømø op. Je begrijpt dat bij mooi zomerweer er altijd wel plaats is op een van die stranden. De voorzieningen zijn bij de talloze strandopgangen prima in orde: volop parkeerplaatsen en er is voldoende toezicht op de veiligheid van de badgasten.

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Denemarken 

Met een kustlijn van 7300 kilometer is de zee in Denemarken nooit ver weg. Dit is het land van Lego, Vikingen en middeleeuwse steden.

Meer aanbod voor Jutland

Bekijk het aanbod van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.