12 bijzondere steden en dorpen in Denemarken
ANWB samen met VisitDenmark
Denemarken behoort tot de gelukkigste landen ter wereld. Als je de dorpen en steden bezoekt, snap je wel waarom. Gezellige cafés, goede restaurants, kleine winkels, interessante musea, iconische architectuur en vooral veel Deense ‘hygge’. We nemen je mee langs twaalf bijzondere plaatsen waar je absoluut een vakantiegevoel van krijgt.
1. Aarhus: iconische architectuur
Isbjerget, Aarhus © Dennis Borup Jakobsen
De historische stad Aarhus spreek je uit als ‘Oor-hoes’. Het voelt als een gezellige buurt, waar alle attracties en bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Maar het is ook een stad met iconische architectuur, waaronder het ARoS Aarhus Kunstmuseum. Met een oogverblindende sculptuur op het dak waar je doorheen kunt lopen; de regenboogpanorama van Olafur Eliasson. Een andere opvallende verschijning is het gebouw de IJsberg in de wijk Aarhus Ø. Ouderwetse charme vind je in het openluchtmuseum van de oude stad en in de haven kun je zwemmen in de havenbaden. Ook is Aarhus een uitvalsbasis voor een bezoek aan de nationale parken en prachtige stranden rondom de stad. Deze hippe tweede stad van Denemarken staat dan ook niet voor niets in de Lonely Planet Top 10 van plekken die je moet bezoeken.
Lees meer informatie over Aarhus.
2. Aalborg: levendige culturele hotspot
Street Art, Aalborg © Kim Mikael Jensen
Aalborg, een oude stad waar ooit Vikingschepen langs de Limfjord voeren, is tegenwoordig een levendige culturele hotspot. Geen reis naar Aalborg is compleet zonder streetfood te eten in de oude meubelfabriek, The Lighthouse. Probeer gerechten uit de hele wereld en snuif de lokale sfeer. Een andere culturele hotspot is de elektriciteitscentrale van Nordkraft. Het bruisende culturele centrum is als een stukje New York: het herbergt theaters, bioscopen, eetplekken en tentoonstellingen. Of maak een wandeltocht langs de meer dan vijftig indrukwekkende straatkunstwerken die de stad sieren en Aalborg zijn kleurrijke en unieke gevoel geven. Lindholm Høje, net buiten de stad, is een belangrijke grafheuvel en Vikingbegraafplaats van meer dan 1500 jaar oud. Bekijk hier ook de museumtentoonstellingen.
3. Viborg: sporen uit de oudheid
Viborg © Malte Bülow
Viborg is een van de oudste steden van Denemarken met sporen uit de oudheid. In het Vikingtijdperk stroomden Jutlandse stammen naar Viborg – wat ‘heilige berg’ betekent – om te handelen, geschillen te beslechten en te offeren aan de goden. Ook werd de eerste koning van Denemarken in Viborg gekroond. Wandel door de smalle, steile straten van de charmante oude binnenstad, waar ooit 25 kerken stonden. Daar zijn er nog maar twee van over, waaronder de romaanse Dom Kirke-kathedraal van Viborg. Maak een uitstapje naar De Fem Halder, waar je achthonderd jaar teruggaat in de tijd. En bezoek de ruïnes, wallen en belegeringsplaatsen die stammen uit de 14de eeuw. Verken de geschiedenis van energie en de elektrische atmosfeer in het Energiemuseum of ga onder de grond in ’s werelds grootste kalksteenmijn, Mønsted Kalkgruber.
Ervaar ook de prachtige natuur in en om Viborg. Wandel er langs enorme heidevelden en door eeuwenoude eikenbossen. Bezoek de indrukwekkende heuvels van Dollerup en Hald Sø; een van de diepste meren van Denemarken.
4. Skagen: gele huizen en bijzondere lichtinval
Skagen © Hugi Olafsson
In het noordelijkste puntje van Denemarken mengen kunstenaars zich met vissers op een betoverende plek onder de cinemascoophemel. Al sinds halverwege de 19de eeuw trekken kunstenaars naar Skagen, gecharmeerd door de impact van het stralende licht op het ruige mooie landschap. Nu is het ook een geliefde plaats voor toeristen, die komen voor de lange zandstranden en bruisende vakantiesfeer. Wandel door de smalle straten met karakteristieke gele huizen naar de haven. Daar wacht de vangst van de dag in een van de vele visrestaurants van de stad.
Bezoek ook Grenen, net buiten Skagen, waar de Oostzee en de Noordzee elkaar ontmoeten; een uniek natuurfenomeen waarbij de twee zeeën op elkaar botsen. Of maak een uitstapje naar Råbjerg Mile – ook wel de Sahara van Noord-Jutland – en bezoek de met zand bedekte kerk Den Tilsandede Kirke.
5. Faaborg: ouderwetse charme
Faaborg © Michael Fiukowski & Sarah Moritz
In de 17de eeuw was Faaborg een levendige havenstad en een van de oudste en mooiste marktsteden van Denemarken. De plaats heeft altijd al kunstenaars aangetrokken en heeft tot op de dag van vandaag een bruisend cultureel leven. Faaborg ligt verborgen in het glooiende landschap aan de zuidkust van Funen, met de Zuid-Funense archipel in de voortuin en de Svanninge-heuvels in de achtertuin. Het populaire vakantieoord is doordrenkt van geschiedenis: geplaveide smalle straten, goed bewaard gebleven oude koopmanshuizen en een klokkentoren, hét herkenningspunt van de stad. Geniet in de oude industriële haven of de prachtige jachthaven van het uitzicht en de binnenvarende zeilboten, of neem een verfrissende duik in een van de havenbaden.
6. Ærøskøbing: sprookjesachtig toevluchtsoord
Ærøskøbing © Michael Fiukowski & Sarah Moritz
Op het eiland Ærø, voor de zuidkust van het eiland Funen, ontdek je waarom Ærøskøbing ook wel de sprookjesstad van Denemarken wordt genoemd. Ærøskøbing dateert uit de 18de eeuw en is de best bewaarde stad van Denemarken uit de vroege middeleeuwen. Kobing betekent handelsstad en verwijst naar de rol van de stad in de middeleeuwen als handels- en maritiem centrum. Het is er romantisch met knusse straten, een gezellig stadsplein, smalle stegen en ‘poppenhuizen’ met weelderige stokrozen tegen de muren. Verken ook de rest van het prachtige eiland, waar het kristalheldere water bijna net zo smaragdgroen kan worden als op een Caribische ansichtkaart.
7. Odense: in de voetsporen van Hans Christian Andersen
Vintapperstræde, Odense © Michael Fiukowski & Sarah Moritz
Groene oases, een beek dwars door het historische stadscentrum en misschien wel de mooiste gotische kathedraal van Europa. Odense is populair vanwege zijn rijke geschiedenis en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Hij werd er geboren en zijn levendige fantasie blijft de stad inspireren. Treed in zijn voetsporen in de historische wijk. Struin door de knusse straten richting de Vintapperstraede, een lange straat met veel bars en restaurants. De streetfoodmarkt, Storms Pakhus, is ook een populaire plek om wat te eten en de lokale bevolking te leren kennen.
8. Rudkøbing: koopmanshuizen en kronkelende straten
Rudkøbing © Andreas Bastian
Op het eiland Langeland in de Zuid-Funense archipel vind je het mooie Rudkøbing. Het is een gezellige oude marktstad uit de 13de eeuw met goed onderhouden koopmanshuizen, kleine herenhuizen en kronkelende straten met kasseien. Ga naar de leuke haven, naar een van de vele kleine eetgelegenheden, het stadsmuseum, galeries en kunst- en ambachtswinkels. Tegenwoordig staat de stad bekend om het jaarlijkse Langelandsfestival; een Deens familiefestival dat ook wel het grootste tuinfeest van Denemarken wordt genoemd. In 2021 is dit helaas afgelast. Bij Game of Thrones-fans staat Rudkøbing bekend als geboorteplaats van de Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau – ook wel bekend als Jaime Lannister.
9. Dragør: cultuur en hygge
Dragør © Raimund Linke
Als je een stedentrip naar Kopenhagen wilt combineren met een uitstapje naar een andere leuke plaats, ga dan naar het oude vissersdorp Dragør. Met zijn smalle straten en lage huizen uit de 18de en 19de eeuw is dit een van de best bewaarde dorpen van Denemarken. Wandel op je gemak door de oude haven en binnenstad, met de grootste concentratie van monumentale panden in een kleine stad in Denemarken. De haven van Dragør was vroeger een van de grootste scheepvaartsteden van Denemarken en is sinds de middeleeuwen het centrum van talloze maritieme activiteiten. Bezoek een van de vele musea van de stad; Amager Museum, Dragør Museum en het Deense Loodsmuseum. Of het Dragør-fort en het Kongelunden-fort, beide onderdeel van de vesting van Kopenhagen.
10. Nysted: kleine havenstad
Nysted © Daniel Villadsen
Lolland-Falster heeft een rij charmante, kleine steden. Stuk voor stuk met hun eigen speciale karakter. Een daarvan is Nysted, een pittoreske havenstad met veel goed bewaard gebleven historische huizen. Het ligt in een kleine, beschermde baai aan de zuidkust van Lolland. De haven ligt aan het uiteinde van de inham van Nysted Nor, met een prachtig uitzicht op het kasteel van Aalholm en de Femern Bælt; de zeestraat tussen het Deense eiland Lolland en het Duitse eiland Fehmarn. Stap op de boot voor een zeehondensafari of geniet van de jaarlijkse regatta van historische zeilschepen. Ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van Nysted bezoek je het Fuglsang Kunstmuseum en het aangrenzende Fuglsang Manor. Het museum is een van de oudste kunstmusea van het land en omvat een aanzienlijke collectie Deense kunst uit 1780-1980.
11. Roskilde: vikingen en rock-’n-roll
Roskilde © Frans Sellies
De geschiedenis van Roskilde en de omliggende gebieden gaat terug tot de Vikingtijd en de middeleeuwen. Sporen van Roskildes gouden eeuw als de eerste hoofdstad en machtscentrum van Denemarken voor zowel het koningshuis als de kerk, zijn overal zichtbaar. Een van de belangrijkste attracties zijn de koninklijke graven in de kathedraal van Roskilde; een indrukwekkend architectonisch juweel dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Breng vooral ook een bezoek aan het RAGNAROCK museum met interactieve tentoonstellingen over rock- en popmuziek. Of het Vikingschip Museum, gelegen aan het Roskilde Fjord waar je vijf volledig gerestaureerde Viking langschepen bewondert. De stad is ook een bekende bestemming vanwege het Roskilde Festival dat er jaarlijks plaatsvindt en, met zo’n 100.000 bezoekers, een van de grootste rockfestivals van Europa is.
12. Ebeltoft: idylle van houtskeletbouw en kasseien
Ebeltoft © Kim Wyon
Ebeltoft, in het puntje van Djursland, is een levend stukje geschiedenis. De kromme vakwerkhuizen, de oneffen geplaveide straten en de bloeiende stokrozen maken de oudste marktstad van de regio tot een populaire bestemming. Dwaal langs de Nørrebakke en Adelgade, over Torvet met het oude stadhuis, naar de Ebeltoftkerk, Nedergade en Overgade. Bezoek het fregat Jylland, een van de grootste houten schepen ter wereld en ontdek de fascinerende kunst van het glasblazen in het Glasmuseet Ebeltoft. Het mooie nationale park Mols Bjerge is een mooie plek om te wandelen, fietsen, vissen en zwemmen. Of gewoon te genieten van het uitzicht vanaf de hoogste heuvel in het park, de Agri Bavnehøj.
Bekijk ook deze 15 pittoreske plaatsen in Denemarken.
Copyright headerbeeld: Walter Bibikow