Naar artikel

Winterbanden en sneeuwkettingen

De laatste jaren is het gebruik van winterbanden enorm gestegen. Dat komt niet alleen door verscherpte wetgeving in andere landen, maar ook omdat het verschil met zomerbanden steeds groter wordt.

De techniek

Er zijn verschillende soorten banden, zomerbanden, winterbanden en all seasonbanden.  Wat is eigenlijk een winterband en hoe is die te herkennen? Wat zijn de beste banden? Meer informatie vind je in de winterbandentest van de ANWB en ADAC. Is het bovendien verantwoord om winterbanden onder slechts twee wielen te gebruiken?

Verplichting in het buitenland

Veel landen hebben regels over het gebruik van winterbanden. Omdat deze regels per land verschillen, hebben wij een overzicht per land gemaakt. Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land.

ANWB Advies

De remweg tussen zomer- en winterbanden verschilt enorm. Met name op gladde wegen en bij sneeuw. De ANWB adviseert dan ook winterbanden voor iedereen die rijdt in de winter. In Nederland, en natuurlijk ook voor de reis naar de wintersport.

Aansprakelijkheid

Als je betrokken bent bij een ongeval en je rijdt op ongeschikte banden, dan kan dat gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en de schadevergoeding. Dit kan betekenen dat je (een groter deel van je) eigen schade of dat van de tegenpartij zelf moet dragen dan wanneer je op geschikte banden had gereden.