Winterbandentest 2022/2023

Wij testen om jouw keuzeproces te vereenvoudigen

Zoeken naar een winterband kan een hele klus zijn dankzij het ruime aanbod. Wij informeren je met deze test gedetailleerd en objectief over welke eigenschappen je van een bepaalde band kunt verwachten. En welke tekortkomingen je voor lief moet nemen bij goedkopere alternatieven ten opzicht van (dure) toppers. Welke banden raden we aan en welke raden we af? Dit jaar hebben we de bandenmaten 185/65 R15T en 215/60 R16H getest.

Direct naar de resultaten van de winterbandentest 2022/2023

Maat 185/65 R15T          Maat 215/60 R16H

Waarom testen we banden?

Als je aan nieuwe banden toe bent, kun je niet eerst even een proefrit maken. En al had dat wel gekund, dan nog zou je daarmee niet het hele plaatje hebben. Hooguit kun je dan iets zeggen over aspecten zoals afrolgeluid en verbruik. Maar hoeveel grip er is in een noodsituatie op nat wegdek of op sneeuw, dat wordt lastig. Het gevaar zit dan in het onopgemerkt blijven van een te lange remweg of te weinig grip. Totdat het in een noodsituatie ineens te laat is.

Veiligheid in noodsituaties, onder alle omstandigheden

Samen met onze internationale partners kopen wij (anoniem) hele stapels banden om te testen onder alle mogelijke omstandigheden die je kunt tegenkomen. We leggen hierbij grote nadruk op de prestaties en geboden veiligheid in noodsituaties. Denk aan een plotselinge file op een natte snelweg in de spits, waarvoor je vol in de remmen moet. Of een situatie waarin je op snelheid plotseling het stuur moet omgooien om iets of iemand te ontwijken. Er zal maar ineens een kind de (misschien wel besneeuwde) weg op rennen.

Wat willen we weten

Prestaties op winters wegdek

Wij testen het hele scala van prestaties van de band onder alle mogelijke omstandigheden die je kunt tegenkomen. Voor winterbanden gaat het dan om rijeigenschappen (gedrag in dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek.

Op nat wegdek testen we remmen, aquaplaning (zowel bij rechtuit rijden als in bochten), wegligging en zijdelingse grip, zowel bij gewoon rijden als in noodsituaties. Op sneeuw testen we remmen en tractie, dus de grip bij het wegrijden en dan de rijeigenschappen en weggedrag. Op ijs kijken we naar de remweg en de zijdelingse grip: welke krachten kunnen er bij het sturen overgebracht worden.

Ecoaspecten

Verder testen we het afrolgeluid van de banden, zowel in de auto (voor inzittenden) als tijdens het voorbij rijden (voor omwonenden), het brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van een band en de slijtage per band. Dat is niet alleen belangrijke consumenteninformatie, maar ook relevant voor de veiligheid. Immers een band die te snel slijt, heeft al na 10.000 kilometer duidelijk minder profiel en kan dus minder goed uit de voeten met veel water op de weg. 

Eindoordeel

Een band verdient alleen een goede eindbeoordeling als vastgesteld is dat alle veiligheidsrelevante eigenschappen van hoog niveau zijn. In de tabellen werken we met sterren:

  • 5 sterren: banden met op alle onderdelen een zeer goed niveau. Deze zijn we overigens nog nooit tegengekomen in de test.
  • 4 sterren: goed, deze banden kunnen we zeer aanraden.
  • 3 sterren: voldoende, deze banden zijn veilig en aan te raden.
  • 1 of 2 sterren: deze banden raden we beperkt of niet aan.

Waarom winterbanden?

Zelfs als er sprake is van winterse gladheid kun je met winterbanden nog veilig rijden. Zomerbanden bieden geen enkele grip bij sneeuw of ijs. Dan helpt zelfs het aanpassen van snelheid en volgafstand niet meer om veilig te kunnen rijden.

Naast zomer- en winterbanden zijn er vierseizoenenbanden, meestal allseasonbanden genoemd: een compromis waarmee je het hele jaar kunt rijden. Zonder bandenwissel dus. Deze band heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter of een winterband in de zomer. Maar hij heeft duidelijke tekortkomingen ten opzichte van het gebruik van een winterband in de winter en een zomerband in de zomer. 

We hebben gezien (tests uit 2020, 2018, 2016, 2014 en 2011) dat allseasonbanden beter werken in kleinere (smallere) bandenmaten, passend bij kleinere auto’s met bescheiden prestaties en een lagere snelheidscode. Bij grote, zware auto’s of auto’s met veel vermogen of met een uitgesproken sportieve bandenmaat adviseren wij zomer- en winterbanden te gebruiken.

Wanneer bandenwissel?

Als de herfst zijn intrede heeft gedaan, wordt het tijd om de zomerbanden in te wisselen voor winterschoeisel. Plan die wissel tijdig om lang wachten te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer de klok op wintertijd gaat (dit jaar op 30 oktober). Bij het ingaan van de zomertijd kunnen de zomerbanden er weer onder.

Welke bandenmaten hebben we getest?

Voor de test van dit jaar (2022/2023) hebben we de bandenmaten 185/65 R15T en 215/60 R16H getest. De eerste maat vinden we vooral onder auto’s uit de kleine middenklasse. Voorbeelden zijn de Audi A1, Citroën C3, Kia Rio, Opel Corsa en Nissan Micra. Wij kozen als testauto voor de VW Polo.

De andere band vinden we met name onder middenklasse SUV’s zoals de Fiat 500X, Honda HR-V, Subaru Forester en VW T-ROC. Wij gebruikten als testauto de Skoda Karoq.

Testresultaten maat 185/65 R15T:
11 aanraders en 5 afraders

Van de zestien geteste banden behalen er vier 4 sterren (goed). Deze banden hebben op alle belangrijke testonderdelen – droog wegdek, nat wegdek, sneeuw, ijs, verbruik en slijtvastheid – een goed niveau of zelfs nog meer dan dat. Banden met een eindoordeel van 4 sterren zijn zeer aan te raden.

Zeven banden hebben op één of soms enkele testonderdelen lichte tekortkomingen ten opzichte van banden met een goed niveau. Het eindoordeel van deze banden komt uit op 3 sterren (voldoende) en deze banden kunnen we aanraden.

Tip: bekijk de resultatentabel vooral met de eigen verwachtingen van en eisen aan een band in het achterhoofd.

Drie banden scoren zwak (onvoldoende) op één of enkele testonderdelen en eindigen met een eindoordeel van 2 sterren. Daarachter nog twee banden die slecht scoren (onveilig zijn) op nat wegdek; die krijgen het laagst mogelijke eindoordeel van 1 ster. Hiermee hebben we vijf banden in deze test die we afraden.

De vier testwinnaars

Van de vier toppers uit de 185/65 R15T-test eindigen de Goodyear Ultragrip 9+, de Semperit Speed-Grip 5 en de (nieuwe) Continental Wintercontact TS870 met nagenoeg hetzelfde gewogen eindcijfer. De Michelin Alpin 6 zit daar zo vlak achter dat we kunnen spreken van vier testwinnaars.

Uit deze vier kun je geen verkeerde keuze maken, maar er zijn wel nuanceverschillen. De Goodyear is de beste op nat wegdek, de Semperit de beste op sneeuw, de Continental is heel mooi uitgewogen en heeft echt nergens (op geen enkel subonderdeel) zelfs maar de kleinste tekortkoming. De Michelin heeft de beste slijtvastheid; met deze band maak je de meeste kilometers.

Het middenveld

De banden met 3 sterren hebben zoals gezegd (lichte) tekortkomingen op één of soms enkele onderdelen. Afhankelijk van de eigen eisen en verwachtingen kunnen daar heel interessante kandidaten bij zitten.

De Bridgestone scoort heel goed op droog, nat en sneeuw, maar gaat niet zoveel kilometers mee. Maar voor wie niet zoveel rijdt is dit, of de Maxxis, een (goedkopere) optie. De Vredestein heeft wat tekortkomingen (maar geen onvoldoende) op sneeuw, maar is voor de Nederlandse winter en een wintersportvakantie prima geschikt. Voor wie maar weinig op de snelweg zit, is de Firestone een goed alternatief: goed tot zeer goed (en veilig) bij slechte weersomstandigheden.

De praktijk van een onvoldoende

Van de zestien geteste banden in deze maat raden we er vijf af. Drie van de vijf scoren onvoldoende op droog wegdek. Je merkt op de snelweg dat ze niet mooi rechtuit lopen en er steeds kleine stuurcorrecties nodig zijn. In een bocht is de juiste stuuruitslag niet direct te vinden omdat voor- en achterbanden niet harmonisch reageren. Je bent steeds een beetje heen en weer aan het sturen en in plaats van een mooie bochtstraal breng je de auto steeds een klein beetje uit balans. Dit gedrag is niet direct onveilig, maar wel oncomfortabel en vermoeiend.

Als een band ook op het subonderdeel ‘veilig weggedrag’ onvoldoende scoort, wordt het wel kritisch. In de praktijk merk je, bijvoorbeeld na een uitwijkmanoeuvre, dat er snel overstuur ontstaat. De band gaat glijden, de auto breekt uit en is niet eenvoudig te controleren. Pas als de glijfase over is en er weer grip gevonden wordt, kun je de auto controleren. In onze test beoordelen we hoe snel en hoe gemakkelijk de auto vanuit de slip weer te controleren is. De Dunlop, Fulda en Barum krijgen op dit testonderdeel een onvoldoende op het rapport.

De Imperial en de Wanli zijn op droog wegdek wel veilig, maar op nat wegdek presteren deze banden ronduit slecht (onveilig): ze hebben op nat wegdek een lange remweg en vinden maar heel weinig grip. Bij sturen ontstaat er heel snel onder- of overstuur en er is geen precisie waardoor de auto heel lastig te plaatsen is.

Tips bandenmaat 185/65 R15T

  • Wie goede prestaties onder alle omstandigheden en op alle onderdelen wil, kan het best kiezen voor de Goodyear, Semperit, Continental of Michelin.
  • Wie lichte tekortkomingen (score ruim voldoende in plaats van goed) voor lief wil nemen, is goed af met de Bridgestone, Firestone of Vredestein.
  • Wie optimale prestaties onder natte omstandigheden wil, moet de Goodyear, Bridgestone of Firestone hebben.
  • Voor wie lange levensduur in kilometers als prioriteit heeft, is de Michelin en daarna de Continental de beste keuze.
  • Wie prijs belangrijk vindt zolang het niet ten koste gaat van veiligheid, adviseren wij de Semperit. Alternatieven van iets lager niveau zijn de Maxxis, Nexen of Avon.

Bekijk de tabel met de testresultaten van bandenmaat 185/65 R15T.

Testresultaten maat 215/60 R16H:
16 aanraders en 1 afrader

De middenklasse SUV’s worden almaar populairder, vandaar dat we dit jaar winterbanden in een voor dit segment veelvoorkomende maat testen. Van de zeventien geteste banden zijn er vier die op alle bepalende testonderdelen ten minste goed scoren en als eindoordeel tot 4 sterren (goed en zeer aan te raden) komen. Daarachter een grote groep van twaalf banden die 3 sterren (voldoende en aan te raden) halen. Kortom: er is ruime keus uit banden die we kunnen aanbevelen. Eén band komt niet verder dan 2 sterren, die raden we niet aan.

De praktijk van een goede score

Met een goede band stuurt onze Skoda Karoq testauto nauwkeurig en direct. De auto houdt mooi een vaste bochtstraal aan (geen correctie van de stuuruitslag nodig) en loopt ook mooi rechtuit (geen stuurcorrecties nodig). Bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre laat de auto zich veilig en stabiel om de hindernis heen sturen. Banden die tekortkomingen op droog wegdek hebben, lukt dit allemaal niet. Daar krijg je vaak het gevoel dat de auto telkens door de niet mooi lopende achterbanden uit koers raakt. In kritische situaties ben je behoorlijk met het stuur, de auto en de banden aan het vechten om alles te stabiliseren en te controleren om in de oorspronkelijke rijrichting te sturen.

Op nat wegdek en sneeuw worden dit soort verschillen tussen goed, tekortkomingen en zwak nog verder uitgelicht. Met een goede band kun je ook op nat wegdek of in de sneeuw tegelijkertijd remmen en sturen of versnellen en sturen. Bij banden met tekortkomingen merk je dat het combineren van dit soort langs- en dwarskrachten lastig gaat. Op het moment dat je remt voor een bocht worden er nog maar weinig dwarskrachten overgedragen en hoewel de band niet blokkeert, kun je niet nauwkeurig insturen.

De toppers

Een goede band laat mooi afgestemde eigenschappen zien, dus een goed niveau op alle testonderdelen. In deze 215/60 R16-test doen de Dunlop Winter Sport 5, Continental Wintercontact TS870, Goodyear Ultragrip Performance+ en Michelin Alpin 6 dat. De onderlinge verschillen hier zijn marginaal. De keuze voor een van deze vier is dus altijd een goede keuze.

Lichte tekortkomingen voor lief nemen?

In de groep achter de toppers zitten veel banden met lichte tekortkomingen die een prima en goedkoper alternatief zijn. De Bridgestone is echt heel goed op droog en nat wegdek, maar iets minder op sneeuw. De Vredestein is goed op sneeuw en ijs, maar op droog juist wat minder. Deze band kan een optie zijn voor mensen die niet veel op de snelweg rijden. Voor mensen die op nat wegdek toch snelheid en rijstijl aanpassen, is de Sava een optie: ontzettend slijtvast en dus een lange levensduur. Vind je prestaties bij slecht weer, zoals regen en winterse gladheid, juist heel belangrijk, dan is de Falken een optie.

Kostenaspecten

Als het gaat over de kosten, hebben we te maken met aanschafprijs (opgenomen in tabel), te verwachten levensduur en brandstofverbruik. Wat betreft levensduur: het verschil tussen de beste uit de test op dit onderdeel (de Sava met 46.000 km) en de slechtste (de Cooper met 26.000 km) is 20.000 kilometer. Bij een jaarkilometrage van 15.000 en het gebruik van zomer- en winterbanden gaat de Sava dus drie seizoenen (drie jaar) langer mee dan de Cooper.

Tussen de beste uit de test op verbruik (de Uniroyal met 6,8 l/100 km) en de slechtste (de Toyo met 7,3 l/100 km) zit op jaarbasis bij 15.000 kilometer een verschil van 75 liter. Bij de huidige brandstofprijzen heb je het dan al snel over een verschil van € 150 per jaar.

Tips bandenmaat 215/60 R16

  • De beste banden uit de test (minimaal goede score op alle hoofdonderdelen) zijn de Dunlop, Continental, Goodyear en Michelin.
  • Wie prijs belangrijk vindt zolang het niet ten koste gaat van veiligheid kan kiezen voor de Uniroyal, Kleber, Sava of Yokohama. Alternatieven van wat lager niveau (moet dan wel bij je rijstijl passen) zijn de Matador en GT Radial.
  • Wie optimale prestaties op sneeuw en ijs wil, kan het best kiezen voor de Goodyear.
  • Wie optimale prestaties onder natte omstandigheden wil, moet de Bridgestone hebben.
  • Voor wie minimale slijtage als prioriteit heeft, is de Michelin de beste keuze. Alternatieven van wat lager niveau zijn de Sava en Matador.

Bekijk de tabel met de testresultaten van bandenmaat 215/60 R16 H. De scores op subonderdelen zie je als je doorklikt op een band in de tabel. Overigens kun je daar ook zien hoe wij al die verschillende scores hebben meegewogen in het eindoordeel. Vind je die weging eigenlijk wel logisch, dan kom je uit bij onze toppers.

Trends, ontwikkelingen en ledenvragen

Door het langlopende (sinds 1973) en uitvoerige jaarlijkse bandentestprogramma kunnen we trends en ontwikkelingen monitoren en indien gewenst nader onderzoeken.

Slijttagedeeltjes banden en wegdek

Een van de trends van de laatste jaren is dat banden (net als auto’s) zuiniger, stiller én schoner moeten zonder in te boeten op veiligheid en rijeigenschappen. Schoner heeft daarbij betrekking op de hoeveelheid slijtagedeeltjes die vrijkomen gedurende de levensduur van een band. Vroeger werden banden gemaakt van rubber, een natuurproduct. Daarom was er weinig zorg over de berg afgesleten rubberdeeltjes aan de kant van de weg. Tegenwoordig maken we banden voornamelijk van synthetisch rubber, dat behoort tot de familie van kunststoffen. Er is dan ook een toenemende focus op slijtagedeeltjes van banden, vaak in context met microplastics of fijnstof.

Fijnstof en TRWP

Slijtagedeeltjes ontstaan in het contactvlak van band en wegdek en de op het wegdek liggende vervuiling (zand, stof, water). In vakliteratuur wordt gesproken over tyre and road wear particles: TRWP. Onderzoek laat zien dat maar 2 tot 5% van deze deeltjes als fijnstof het luchtruim in gaat. De rest belandt aan de kant van de weg, spoelt met regen weg en komt uiteindelijk in oppervlaktewater (rivieren en oceanen) en in de bodem terecht.

Hoeveelheid slijtagedeeltjes per band

De hoeveelheid slijtagedeeltjes van banden die jaarlijks in het milieu terechtkomt, is voor de EU becijferd op 500.000 ton per jaar. Het is belangrijk dat dit de komende jaren sterk vermindert en hierin ligt een belangrijke rol voor bandenfabrikanten.

Bij de ene band ligt de slijtage op 70 g/1000 km, bij een andere band is het 160 g/1000 km of meer. Bij de slijtagetest willen we in de toekomst ook gaan opnemen hoeveel slijtagedeeltjes per band vrijkomen. Zo kunnen we leden de weg wijzen naar schonere banden en bandenfabrikanten motiveren banden schoner te maken. 

Levensduur van een band

De levensduur van een band wordt beïnvloed door de slijtvastheid en de profieldiepte nieuw. Het toepassen van minder profieldiepte in combinatie met een slijtvaste compound is een manier om te zorgen dat er minder slijtagedeeltjes vrijkomen. Dit gebeurt in toenemende mate. Het is ook een beproefde methode om een band zuiniger te laten rollen.

Profieldiepte en ledenvragen

Regelmatig krijgen we ledenvragen die gaan over de profieldiepte van net nieuw aangeschafte banden. Mensen zien of meten veel minder profiel bij nieuwe banden dan ze gewend waren en twijfelen of de banden wel echt nieuw zijn. Het is een van de redenen waarom we nu bij onze bandentests ook de gemeten profieldiepte van de nieuwe testbanden opnemen (bij de testbeoordeling per band, die opent als je doorklikt op de naam van een band in de tabel). 

Rubberen haartjes

Vaak hebben nieuwe banden een soort rubberen haartjes boven op de band. Deze uitsteekseltjes zijn een onvolkomenheid bij productie en hebben verder geen functie. Ze zijn ook extra synthetisch rubber (plastic) dat in het milieu terechtkomt. Wij willen dat bandenfabrikanten het bij de productie direct verwijderen. Die laten het echter liever zitten omdat consumenten anders denken dat het geen nieuwe band is.

Daarom nog maar eens zwart op wit: een nieuwe band zonder uitsteekseltjes is echt helemaal nieuw én beter voor het milieu.

Te duur en weinig waarde

We zijn gestopt met het standaard uitvoeren van de hogesnelheidsproef. Dit was een heel duur testonderdeel met, gezien de Nederlandse snelheidslimieten, ook weer niet zoveel toegevoegde waarde. We zullen dit onderdeel alleen nog uitvoeren als er bijzondere omstandigheden zijn of er anderszins aanleiding voor is.

Hoe hebben we getest?

Tips bij het kiezen van banden

  • Kijk naar de resultaten met in het achterhoofd je eigen verwachtingen van en eisen aan een band; voor mensen die niet op wintersport gaan met de auto zijn de prestaties op droog en nat wegdek waarschijnlijk belangrijker dan die op sneeuw.
  • Resultaten van een bepaalde band in de ene bandenmaat zijn niet één op één te vertalen naar een andere bandenmaat. De rubbersamenstelling kan anders zijn en soms werkt een bepaald loopvlak in de ene bandenmaat beter dan in de andere. Vergelijk het maar met een afbeelding die je op een kopieerapparaat verkleint of vergroot. Soms gaan er details of scherpte verloren. Op anwb.nl/winterbandentest zijn ook resultaten van andere bandenmaten, uit voorgaande jaren te vinden. 
  • Voor winterbanden is een goede weerstand tegen aquaplaning belangrijk omdat het ook bepaalt hoe goed er omgegaan kan worden met de natte sneeuwpap die op de weg ontstaat na strooien en/of dooi. Om veilig te kunnen rijden door deze natte sneeuwpap is minimaal 4 mm profieldiepte nodig.
  • Doe voor winterbanden rustig aan met de snelheidscode. Onze ervaring is dat de hogere snelheidscoderingen (zoals V – tot 240 km/u en W – tot 270 km/u) inboeten in de sneeuw. Door te kiezen voor T (tot 190 km/u) of H (tot 210 km/u) kom je verder in de sneeuw.
  • Bij allseasonbanden heb je die keuze eigenlijk niet, dan is het met oog op de zomerse periode beter de voorgeschreven snelheidscode van de auto aan te houden.
  • Wie optimale prestaties in zomer én winter wil, is het best af met een combinatie van goede zomer- en winterbanden.
  • Wie met één set het hele  jaar door wil, kan kiezen voor allseasonbanden. Maar wees je dan wel bewust van de nadelen of tekortkomingen. Het wordt aangeraden ook allseasonbanden minimaal eens per jaar van voor naar achter te wisselen, in verband met gelijkmatige slijtage.
  • We hebben gezien (tests uit 2020, 2018, 2016, 2014 en 2011) dat allseasonbanden beter werken in kleinere (smallere) bandenmaten, passend bij kleinere auto’s met bescheiden prestaties en een lagere snelheidscode.
  • Allseasonbanden zijn gevoeliger voor hoge en lage temperaturen dan de zomer- en winterbanden. Bij zowel hoge (25-300 graden) als lage (-10-150 graden) temperaturen nemen de prestaties snel af. Dit is iets om rekening mee te houden bij zowel aanschaf als in gebruik (rijstijl, snelheid, volgafstand aanpassen).
  • In een vlak land als Nederland met relatief milde winters en weinig sneeuwdagen zijn de met 3 sterren geteste allseasonbanden een veilig alternatief voor winter- en zomerbanden.
  • Veel van de eigenschappen van een auto die we belangrijk (korte remweg bij noodstop) of juist irritant vinden (bij rechtuit rijden continu kleine stuurcorrecties nodig), hebben een oorsprong in de banden. Kijk voor de aanschaf van banden goed naar de eigen wensen, rijstijl en gebruik. Veel allseasonbanden hebben forse tekortkomingen ten opzichte van zomerbanden onder de meestvoorkomende rijomstandigheden, bij droog en bij nat weer. Als je op voorhand al weet dat je vaag sturen of weinig grip vervelend vindt, begin er dan maar niet aan.
  • Reken voor de seizoensgebonden wissel van zomer- en winterbanden op de periodes april en oktober. Als je de banden laat wisselen, plan dan tijdig een afspraak in. Ingang van de zomer- en wintertijd is een makkelijk ezelsbruggetje.

Vragen over banden en de winterbandentest?

Stel je vraag op het ANWB Expertplatform.

Speciaal voor jou geselecteerd