Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Tsjechië

Winterbanden in Tsjechië zijn verplicht van 1 november tot 31 maart bij winterse omstandigheden. Ook de sneeuwkettingen moeten dan in de auto liggen. Zonder winterbanden rijden kan meespelen bij de aansprakelijkheidsvraag bij een ongeluk.

Wanneer winterbanden in Tsjechië

 • Verplicht in winterperiode bij winterse omstandigheden en bij verkeersbord - Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 november t/m 31 maart als de weg is bedekt met sneeuw of ijs en als de temperatuur lager is dan 4°C, terwijl er kans is op sneeuwval of ijzel. Deze periode kan worden vervroegd en/of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
 • Let op: Op wegen waar een rond blauw bord staat met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok (meestal in berggebieden), zijn winterbanden ook buiten de aangegeven periode verplicht ongeacht de weersomstandigheden en zelfs als het wegdek vrij is van sneeuw of ijs.
 • Alle banden met de aanduiding M+S, MS of M&S worden als winterband geaccepteerd.
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • De voorgeschreven minimale profieldiepte voor winterbanden is 4 mm.
 • Winterbanden moeten op alle wielen van de auto worden gemonteerd.
 • Als je op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

Wanneer sneeuwkettingen in Tsjechië

 • Verplicht bij bord - Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
 • Soms heeft dit verkeersbord een onderbord met de tekst Pri souvislé snehové vrstve (bij ononderbroken sneeuwlaag) wat betekent dat sneeuwkettingen alleen mogen worden gebruikt als de weg geheel, of vrijwel geheel, met een sneeuw- of ijslaag is bedekt.
 • Ook in het algemeen geldt dat het gebruik van sneeuwkettingen alleen is toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt, zodat het wegdek beschermd is tegen de sneeuwkettingen.
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h.
Alternatieven
 • Het is toegestaan om sneeuwsokken te gebruiken in plaats van sneeuwkettingen.

Spijkerbanden in Tsjechië

In Tsjechië is het gebruik van spikes of spijkerbanden verboden.

Bijzonderheden

Zware voertuigen

 • Voor voertuigen met een toegestane maximummassa van 3500 kg of meer is het gebruik van winterbanden verplicht van 1 november t/m 31 maart ongeacht de weersomstandigheden.
 • Voor deze voertuigen moeten de winterbanden ten minste op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • De minimale profieldiepte van winterbanden voor zwaardere voertuigen is 6 mm.

Verkeersregels + reisvoorbereiding Tsjechië

Wat moet verplicht mee in de auto naar Tsjechië? Wat is de maximumsnelheid met een caravan of zware camper? Meer informatie over het tolvignet. Kortom: plan je reis naar Tsjechië.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Tsjechië bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.