Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk

Winterbanden in Oostenrijk zijn bij winterse omstandigheden verplicht tussen 1 november en 15 april. Buiten deze vaste periode kan zeker in de bergen het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. Dat wordt duidelijk gemaakt met een bord. Onder winterse omstandigheden vallen in elk geval sneeuw, ijs en gladheid.

Winterbanden in Oostenrijk

 • Verplicht in winterperiode bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.
 • Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg geheel of gedeeltelijk is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.
 • Banden met de aanduiding M+S, M&S, MS of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden als winterband beschouwd.
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • De minimale profieldiepte voor radiaalbanden is 4 mm (voor diagonaalbanden is dat 5 mm). Banden met een minder diep profiel, worden als zomerbanden beschouwd, ongeacht een M+S markering of sneeuwvloksymbol. 
 • Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd. Deze verplichting geldt niet voor een eventuele aanhanger.
 • Als de weg geheel, of vrijwel geheel, is bedekt met een ijzel- of sneeuwlaag, is het ook toegestaan om in plaats van winterbanden sneeuwkettingen te monteren op zomerbanden op ten minste de aangedreven wielen. 
 • Let op: Bij lichte sneeuwval of sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijke zijn bedekt met sneeuw of ijs, is het verboden om op sneeuwkettingen of op zomerbanden te rijden en zijn winterbanden dus verplicht.
 • Als je op zomerbanden (zonder sneeuwkettingen) rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
 • Let op: In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kun je niet volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk

 • Verplicht bij bord - Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. 
 • De plicht om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto's met winterbanden of spijkerbanden (tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto's met dergelijke banden van deze plicht zijn ontheven).
 • Het wordt dringend aangeraden om in Oostenrijk in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.
 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs zijn bedekt.
 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, moeten ze in elk geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Voor auto's die op sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50 km/h, of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.
 • Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse ÖNORM V5117. Gelijkwaardige metalen sneeuwkettingen uit andere EU-landen mogen ook worden gebruikt. 
 • Geschikte sneeuwkettingen kunnen eventueel worden gehuurd bij belangrijke grensovergangen.

Alternatieven

 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, moet je volgens de Oostenrijkse motorrijtuigenwet (Kraftfahrgesezt § 4 Reifen und Schneeketten) gebruikmaken van sneeuwkettingen die voldoen aan ÖNORM V5117 (september 2007) of van gelijkwaardige metalen sneeuwkettingen uit andere EU-landen. 
 • Sneeuwsokken worden in Oostenrijk niet gezien als sneeuwkettingen, maar als wegrijhulpen (Anfahrhilfen). Sneeuwsokken zijn in Oostenrijk dus geen volwaardig alternatief voor sneeuwkettingen. 

Spijkerbanden in Oostenrijk


Spijkerbanden mogen in Oostenrijk alleen worden gebruikt van 1 oktober tot en met 31 mei en op voertuigen tot 3,5 ton. Je moet ze dan monteren op alle vier wielen en eventueel ook op je aanhanger. Het ‘spiked tyres’ teken, verkrijgbaar bij de ÖMTC of benzinestations, is dan verplicht.

 

Verkeersregels + reisvoorbereiding Oostenrijk

Wat moet verplicht mee in de auto naar Oostenrijk? Wat is de maximum snelheid met een caravan of zware camper? Alles over het tolvignet? Kortom: plan je reis naar Oostenrijk.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Oostenrijk bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.