Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Zweden

Winterbanden in Zweden vallen, net als sneeuwkettingen en spikes, onder uitgebreide regels en als je ze niet hebt, kan dit bij een ongeval meespelen bij de aansprakelijkheidsvraag.

Winterbanden in Zweden

 • Verplicht in winterperiode - Het gebruik van winterbanden (met of zonder spijkers) is verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.
 • Let op: Met winterse omstandigheden wordt bedoeld: sneeuw of ijs op de weg of een nat wegdek in combinatie met temperaturen rond of onder nul graden.
 • De politie heeft de bevoegdheid om te bepalen wanneer er sprake is van winterse omstandigheden op bepaalde wegen of wegdelen.
 • Als er geen sprake is van winterse omstandigheden, is het gebruik van zomerbanden toegestaan, zelfs in de periode van 1 december t/m 31 maart.
 • Banden met de aanduiding M+S, maar zonder het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden alleen als winterband geaccepteerd indien de band speciaal ontworpen is voor gebruik bij winsterse omstandigheden. Na 30 november 2024 worden alleen banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) als winterband geaccepteerd.
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterseomstandigheden advisren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • De voorgeschreven minimale profieldiepte voor winterbanden is 3 mm.
 • Winterbanden moeten bij winterse omstandigheden ook op de wielen van een eventuele aanhanger zijn gemonteerd.
 • Als je op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

Sneeuwkettingen in Zweden

 • Toegestaan - Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan tijdens winterse weersomstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
 • Sneeuwkettingen zijn in Zweden niet te huur maar wel te koop.

Spijkerbanden/ overige winteruitrusting

Kijk voor meer informatie over spijkerbanden en andere verplichte winteruitrusting in onze landeninformatie.

Spijkerbanden in Zweden

In Zweden is het gebruik van spijkerbanden of spikes toegestaan van 1 oktober t/m 15 april. Maar bij extreme weersomstandigheden mag je ze ook buiten deze periode monteren. Doe je dat, dan moet je ze om alle vier wielen monteren en ook op de wielen van je aanhangwagen. Is er een verbod op spikes dan is dat aangegeven met een bord. Dat is geel met een rode rand en een rode diagonale balk en daaronder in zwart de afbeelding van (een deel van) een spijkerband.

Verkeersregels + reisvoorbereiding Zweden

Wat moet verplicht mee in de auto naar Zweden? Wat is de maximum snelheid met een caravan of zware camper? Meer info over het voeren van dimlicht overdag. Kortom: plan je reis naar Zweden.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Zweden bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf249,-p.m.
Private lease van ANWB 

Het meest complete Private Lease pakket. Nu als aanbieding de nieuwe Kia Picanto.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.