Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Noorwegen

Wanneer zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht in Noorwegen?

Noorwegen ligt dichter bij de poolcirkel dan ons land. De regels voor winterbanden in Noorwegen, maar ook voor sneeuwkettingen en spijkerbanden, zijn dan ook uitgebreider.

Winterbanden in Noorwegen

 • Aangeraden bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden is voor personenvoertuigen met een toegestane maximummassa tot 3500 kg niet verplicht, maar bestuurders hebben wel de plicht ervoor te zorgen dat hun auto bij winterse omstandigheden is voorzien van banden die voldoende grip hebben op het wegdek. Het wordt daarom sterk aangeraden om winterbanden (of spijkerbanden) te gebruiken op de Noorse wegen in het winterseizoen.
 • Als winterbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen zijn gemonteerd.
 • De minimale profieldiepte voor alle banden is van 1 november t/m de eerste zondag na Pasen, 3 mm. Ook voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg (tot 7500 kg) geldt een minimale profieldiepte van 3 mm.
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.

Sneeuwkettingen in Noorwegen

 • Verplicht bij winterse omstandigheden - Bestuurders zijn verplicht om sneeuwkettingen te monteren als ze met een auto over wegen willen rijden die met sneeuw of ijs zijn bedekt, tenzij ze op winterbanden rijden.
 • Het wordt daarom aangeraden buiten het zomerseizoen altijd sneeuwkettingen in de auto mee te nemen.
 • Let op: Van 1 november t/m de eerste zondag na Pasen geldt ook voor zomerbanden een minimale profieldiepte van 3 mm.
Alternatieven
 • In plaats van sneeuwkettingen mogen ook sneeuwsokken worden gebruikt.

Extreme omstandigheden

Konvooi
 • Bij hevige sneeuwval is het op sommige wegen (bergpassen) in Noorwegen alleen toegestaan om in een begeleid konvooi te rijden. Een dergelijk konvooi bestaat uit een reeks auto's die wordt voorafgegaan door een sneeuwruimer met achteraan een tweede hulpvoertuig. 
 • Om aan een konvooi te mogen deelnemen, moet je op banden met M+S-symbool rijden, voldoende brandstof in je tank hebben en warme kleding, winterschoenen en een zaklamp, sleepkabel en sneeuwschep bij je hebben. Ook wordt aangeraden eten en een thermosfles met een warme drank mee te nemen.
 • Tijdens het rijden in en konvooi moet je je alarmlichten en een eventuele mistlampen laten branden. 
 • Ook bij een wegversmalling door wegwerkzaamheden, in bijvoorbeeld een tunnel, wordt soms in konvooi gereden.
 • Sommige wegen worden in de winter 's nachts geheel afgesloten tijdens extreme weersomstandigheden.

Overige winteruitrusting

Kijk voor meer informatie over verplichte winteruitrusting in onze landeninformatie.

Spijkerbanden in Noorwegen

 

 • In Noorwegen zijn spijkerbanden toegestaan van 1 november t/m de 1e zondag na Pasen. In de provincies Nordland, Troms en Finnmark mag je ze vanaf 16 oktober gebruiken. 
 • In Bergen en Oslo heb je een vignet nodig om met spijkerbanden te rijden. Die zijn verkrijgbaar bij tankstations in en rond deze twee steden.
 • Als je spijkerbanden gebruikt monteer je ze verpicht op alle wielen van de auto en van je aanhangwagen.

Verkeersregels + reisvoorbereiding Noorwegen

Wat moet verplicht mee in de auto naar Noorwegen? Wat is de maximum snelheid met een caravan of zware camper? Wat zijn afwijkende verkeersregels? ? Kortom: plan je reis naar Noorwegen.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Noorwegen bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.