Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden kopen

Winterbanden kopen is een behoorlijke onderneming. Waar moet je op letten bij het kopen van winterbanden? En waar laat je dan je zomerbanden?

Bereid je goed voor

  • Lees voor je winterbanden gaat kopen eerst de winterbandentest van de ANWB. Daarin staat welke winterbanden goed zijn, wat hun adviesprijs is en hoe ze zich verhouden tot andere merken. Zo weet je welke winterbanden je moet kopen.
  • Als je winterbanden gaat kopen, waar laat je dan je zomerbanden? Die kun je veilig en onder geconditioneerde omstandigheden laten opslaan. De video hieronder laat zien hoe dat gaat. En ANWB-leden krijgen hiervoor korting bij KwikFit.

 

Waarom zou je winterbanden kopen?

Bij lage temperaturen wordt rubber hard en onelastisch. Daarom maken bandenfabrikanten twee verschillende type banden: de winterband voor lage temperaturen en de zomerband voor hoge temperaturen. Winterbanden zijn echte specialisten geworden voor winterse omstandigheden. Ze zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden en hebben een grote hoeveelheid lamellen in het profiel, waarmee ze de sneeuw als het ware kunnen vastpakken. Dat geeft veel meer grip. Veilig rijden op sneeuw en ijs is dan ook de belangrijkste reden om winterbanden te kopen.

Omdat je twee keer per jaar wisselt van zomerbanden naar winterbanden en vice versa, kun je de winterbanden het beste om de velgen laten als je ze in de zomerperiode opslaat. Koop dus een set winterbanden inclusief vier velgen. Je bespaart zo op kosten voor balanceren en ventielen en tegen de tijd dat de winterbanden onder je auto nodig zijn, kunnen ze snel gemonteerd worden.

Je kunt winterbanden prima om lichtmetalen velgen leggen. Het voordeel is dat lichtmetalen velgen minder roestgevoelig zijn en er fraaier uitzien. Maar als je de winterbanden om stalen velgen doet, betaal je weer een betere prijs. Lichtmetalen velgen zijn nu eenmaal duurder. Let er goed op dat de winterbanden de voorgeschreven maat hebben. Ook de velgen moeten de juiste grootte hebben.

Elke dag de weg op? ANWB adviseert winterbanden

De ANWB adviseert winterbanden voor automobilisten die iedere dag op hun auto moeten kunnen vertrouwen. Ook wie met de auto op wintersport gaat doet er verstandig aan om winterbanden te kopen. Met zomerbanden is op sneeuw en ijs niet veilig te rijden. De ANWB raadt daarom af om met een auto met zomerbanden de weg op te gaan op dagen dat er sneeuw of ijs ligt, of verwacht wordt.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.