Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Slovenië

Van 15 november tot 15 maart is het verplicht winterbanden in Slovenië te gebruiken.

Winterbanden in Slovenië

 • Verplicht in winterperiode - Van 15 november t/m 15 maart en ook buiten die periode bij winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden verplicht, tenzij er goed passende sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.
 • Er is sprake van winterse omstandigheden bij sneeuwval, ijzel enzovoort.
 • Banden met de aanduiding M+S worden als winterband geaccepteerd.
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • Voor winterbanden is de minimale profieldiepte 3 mm.
 • Winterbanden moeten op alle wielen zijn gemonteerd. 
 • Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden (zonder sneeuwkettingen) rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
 • Let op: In Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kan niet worden volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen. 


Sneeuwkettingen in Slovenië

 • Verplicht in auto in winterperiode - Van 15 november t/m 15 maart en ook buiten deze periode bij winterse omstandigheden is het verplicht goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij de auto op winterbanden rijdt. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.
 • Er is sprake van winterse omstandigheden bij sneeuwval, ijzel enzovoort.
 • Let op: In de winterperiode is de minimale profieldiepte van zomerbanden 3 mm.
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
 • Sneeuwkettingen kunnen worden gebruikt als er zoveel sneeuw op de weg ligt dat de band tijdens het rijden niet meer in contact komt met het wegdek zelf.
 • De maximumsnelheid bij het rijden met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h.
 • Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden zonder sneeuwkettingen rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

Spijkerbanden/ overige winteruitrusting

 • Verboden - Het gebruik van spijkerbanden is verboden voor alle voertuigen op alle wegen.

Kijk voor meer informatie over spijkerbanden en andere verplichte winteruitrusting in onze landeninformatie.

Verkeersregels + reisvoorbereiding Slovenië

Wat moet verplicht mee in de auto naar Slovenië? Wat is de maximumsnelheid met een caravan of zware camper? En natuurlijk alles over tol. Kortom: plan je reis naar Slovenië.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Slovenië bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.